Levon Aronian triumferade i Saint Louis. Foto: grandchesstour.com
Veselin Topalov fick inte ut något med de vita pjäserna mot Levon Aronian och fick till slut vara glad för remin, och det var den halva Aronian behövde för att säkra en odelad förstaplats. Det var en fantastisk upprättelse efter det dåliga resultatet i Stavanger. Magnus Carlsen var glad å Aronians vägnar: ”Han har inte spelat så bra på länge.”
Det var inte någon VM-atmosfär i mötet mellan Vishy Anand och Carlsen. Det blev ett solitt Berlinförsvar och en odramatisk remi. Båda verkade mycket nöjda med det resultatet. Carlsen var naturligtvis inte nöjd med sin turnering, men lyfte fram att han trots en dålig turnering hade +1 och att han kämpade väl i fyra ronder efter den inledande förlusten mot Veselin Topalov. I rond 2–5 tog han 3,5 poäng. Han hoppades komma tillbaka med full kraft i den avslutande Grand Chess Tour-turneringen i London.
Det som kunde ha blivit rondens vackraste kombination visades på det digitala demobrädet i kommentatorrummet:
Fabiano Caruana – Wesley So
Vit drar
Efter 21.Txd6!? e5 22.Txd7 exf4 kunde svart kämpa vidare. Det alternativa inhugget på d6 är bättre: 21.Lxd6, till exempel 21...Lxd6 22.Txd6 Txc4 23.bxc4 Dxd6
analys
När Maurice Ashley visade den här ställningen för Caruana i efteranalysen behövde en säkert trött Caruana lite hjälp med att finna poängen: 24.Dh8+! Kxh8 25.Sxf7+ Kg7 26.Sxd6 och vit står på vinst. I partiet lyckades So rädda en halv poäng.
Anish Giri spelade mot Maxime Vachier-Lagrave sin åttonde remi i rad. Mötet mellan Hikaru Nakamura och Alexander Grisjtjuk var turneringens sista parti och det slutade med vinst för Nakamura efter tidsnödsdramatik.
Rond 9
Hikaru Nakamura – Alexander Grisjtjuk 1-0
Vishy Anand – Magnus Carlsen remi
Veselin Topalov – Levon Aronian remi
Fabiano Caruana – Wesley So remi
Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri remi
Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.
Magnus har skrivit om turneringen i Saint Louis på sin blogg.
Slutställningen:
Levon Aronian 6; Hikaru Nakamura, Magnus Carlsen, Anish Giri och Maxime Vachier-Lagrave 5; Alexander Grisjtjuk och Veselin Topalov 4,5; Vishy Anand och Fabiano Caruana 3,5; Wesley So 3 poäng.
Aronian berättade att han reser till Baku om en vecka och då handlar det om världscupen. Det känns lite svindlande att tänka sig att han efter förstaplatsen i kamp med världens främsta ska spela en mycket viktig match över två partier mot – Michael Wiedenkeller (som inte lyckades kvalificera sig till SM-gruppen i sommarens Mästarelitgrupp). Ett överraskande resultat i den matchen skulle få en hel schackvärld att tala om Undret i Baku. Av de tio spelarna i Sinquefield Cup är det för övrigt bara Carlsen och Anand som inte ska vara med i världscupen.
* * * * *
Nils Grandelius med segerchecken i Abu Dhabi. Foto: addchessfestival
Som framgår av bilden höstade Nils Grandelius in ett förstapris i Abu Dhabi på 12 000 dollar, motsvarande drygt 101 000 kronor. Det visade sig att förstapriset inte skulle delas mellan de som slutade på samma poäng i toppen, det var särskiljning som gällde när prischeckarna skulle delas ut.
Efter blixt- och snabbschack-VM i Berlin och lag-EM i Reykjavik ställer Nils upp i Qatar Masters Open den 20–29 december och där är förstapriset 27 000 dollar. Den turneringen med en prissumma på 130 000 dollar lockar flera spelare i den absoluta världseliten: topprankade för tillfället är Anish Giri, Wesley So, Vladimir Kramnik och Sergej Karjakin. Det blir en redig utmaning för Nils.
Här finns mer om Nils succé i Abu Dhabi:
Intervjuer med Nils på Sjakkbloggen och schack.se
Turneringsreferat på chess.com, Fide och Gulf News
Video av Vijay ”zoom” Kumar från rond 7
* * * * *
Från invigningsceremonin vid junior-VM: Jan-Krzysztof Duda drog en vit pjäs och får vit på första bordet i första ronden. Foto: wjcc2015.fide.com
Idag inleds junior-VM i Chanty-Mansijsk, Ryssland, där Sverige representeras av Linus Johansson och Jessica Bengtsson (flickklassen). Ingen av världens sex högst rankade juniorer med Wei Yi i spetsen är med i mästerskapet. Topprankade är polacken Jan-Krzysztof Duda (2645) och peruanen Jorge Cori (2637).