onsdag 2 september 2015

Favoritfall i junior-VM

Brasilianaren Vitor Castro besegrade Jorge Cori i första ronden i Chanty-Mansijsk. Foto: wjcc2015.fide.com

När Fide först visade parningen för första omgången i världscupen, som börjar om nio dagar i Baku, uppstod det ett fel och dokumentet försvann plötsligt från Fides webbplats. När det återkom hade man korrigerat uppställningen. Det visade sig att man i första versionen hade förväxlat Jorge Cori med hans två år äldre syster Deysi Cori.

Bakgrunden är att två spelare från zonturnering 2.4, Jorge Cori och Alexander Fier, hade kvalificerat sig till världscupen. Men Jorge ville hellre spela med i junior-VM och när han avstod från sin plats i Baku fick trean i zonturneringen chansen att vara med i världscupen. Och trea var Deysi Cori. Att det var just hon som fick den åtråvärda platsen kan ju ha bidragit till Jorges beslut.

Nåväl, nu är Jorge Cori i Chanty-Mansijsk och där inledde han med att förlora mot en betydligt lägre rankad spelare, brasilianaren Vitor Castro. Försterankade Jan-Krzysztof Duda var illa ute mot en spelare från Azerbajdzjan men lyckades vända och vinna i tidsnöden.

Linus Johansson hamnade i en het bokvariant mot GM Benjamin Bok och det var som att spela på bortaplan. Linus förlorade och det gjorde även Jessica Bengtsson i flickklassen.