måndag 14 september 2015

Världscupen – Första omgången, särspel

Cristobal Henriquez, första omgångens stora överraskning. Foto: bakuworldcup2015.com

Om jag har räknat rätt var det den lägre rankade spelaren som segrade i 16 av de 64 matcherna i första omgången, det vill säga i var fjärde match. Det var många som fick boka om sina flygbiljetter. Den största överraskningen var att artonårige chilenaren Cristobal Henriquez slog ut Boris Gelfand.

I matcher över bara två partier blir matchstrategin än mera intressant. Magnus Carlsens sekundant Laurent Fressinet sjabblade bort en vinstställning i första långpartiet mot Ante Brkic och fick nöja sig med remi. I andra långpartiet accepterade Fressinet en fjortondragsremi, uppenbarligen med baktanken att han skulle ha en klar fördel i de två inledande snabbschackpartierna i särspelet. Det visade sig vara en lyckad machstrategi: Fressinet vann båda snabbpartierna. Men att denna spelform trots allt lämnar stort utrymme åt slumpen såg vi bland annat i detta partislut:

Lazaru Bruzon – Santosh Gujrathi Vidit 
Svart drar


38...Sf4?? 39.Sg4 matt

Idag inleds andra omgången med 32 matcher på programmet.

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

* * * * *

Ukrainskan Natalia Buksa har en enpoängsledning i flickklassen i JVM: Foto: wjcc2015.fide.com

Två ronder kvar i junior-VM och Jan-Krzysztof Duda leder öppen klass på 8,5 poäng, en halv före Francesco Rambaldi och Michail Antipov. Italienaren Rambaldi avslutade snyggt i elfte ronden mot Ulvi Bajarani och i tolfte väntar en ännu större utmaning: svart mot Duda.

Francesco Rambaldi – Ulvi Bajarani 
Vit drar


Det framgår väl inte vid första anblicken, men svarts dam är faktiskt väldigt illa ute.
50.Txf5+! exf5 51.Te7+ Kxe7 52.Dxg7+ Ke8 53.De5+ Se6


54.h4
Schack handlar som bekant inte bara om att plocka bönder, det handlar också om att skapa hot. Av de två svarta bönder som stod i slag var för övrigt den ena förgiftad: 54.Dxd5?? Tc1+ följt av gaffeln på f4.
54...Kf7 55.Dxf5+ Kg7 56.h5 Tc1+ 57.Kg2
Och alternativet faller alltså på en gaffel på d4.
57...Te1 58.Dg6+ Kh8 59.Df6+ Kh7 60.Df7+ Kh8 61.h6 Te4 62.f3


62...uppg.

I flickklassen har det blivit en rejäl scenförändring. Zjansaja Abdumalik inledde med sju vinster och sedan gick det grus i maskineriet med två remier följt av två förluster. Efter elva ronder leder Natalia Buksa – som Abdumalik besegrade under sin goda period – en poäng före Abdumalik.

Linus Johansson och Jessica Bengtsson spelade remier i elfte ronden och står på 6,5 respektive 4 poäng.

Poängställningen efter elva ronder i öppen klass och flickklassen.