tisdag 15 september 2015

Världscupen – Andra omgången, första partiet

Vladimir Kramnik vann med lite flyt. Foto: bakuworldcup2015.com

Vladimir Kramnik hade torn och löpare mot Lazaru Bruzons torn. Nalimovs slutspelsbas förkunnade remi, men i praktiken är det inte lätt att försvara sig. Bruzon var länge inne på remispåret, men efter sex timmars kamp kom ett feldrag som gjorde att Nalimov deklarerade matt i ett antal drag. Det fanns ändå hopp om räddning, för om Bruzon funnit det segaste försvaret hade Kramnik inte hunnit sätta matt innan femtiodragsregeln trätt i kraft. Men Bruzon gjorde ytterligare ett feldrag som tillät Kramnik att forcera mattsättningen i tid. Ett bittert nederlag för kubanen.

Några av de högre rankade spelarna, som Sergej Karjakin och Michael Adams, har försatt sig i besvärliga situationer genom förluster i första partiet i andra omgången.

Bland rondens vackraste drag finns himlastormande offer, men också ett stillsamt torndrag.

Pavel Eljanov – Alexander Ipatov 
Svart drar


32...Sxf2?
Det är besvärligt för svart även efter 32...Sxb2 33.Txd1 Sxd1 34.Lxa6, men det är bästa chansen.
33.Td6!!
Plötsligt är hotet mot springaren reellt och det tjänar ingenting till att byta av på d6. Då kan svart inte både stoppa fribonden och rädda springaren. Svart är förlorad.
33...Sh3+ 34.Kg2 Ta1 35.Lc4


Springaren har hamnat i en återvändsgränd utan möjlighet att bidra med något.
35...Tc1 36.b3 Sg1 37.Tf6


37...uppg.
Springaren kommer inte ut och tornet kan inte göra annat än att gardera springaren. Vit kan slå på f7 och sätta fart på e-bonden.

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.