torsdag 17 september 2015

Världscupen – Andra omgången, särspel

Wei Yi hade fullt sjå att ta sig vidare till tredje omgången. Foto: bakuworldcup2015.com

För egen del såg jag fram emot ett möte i tredje omgången mellan Levon Aronian och sextonåriga kinesiska stjärnskottet Wei Yi. Det blir inte något med det. Wei Yi tog sig vidare med stor möda mot Jurij Vovk, men Aronian slogs ut med besked av Alexander Aresjenko, som vann båda snabbpartierna i särspelet.

Efter triumfen i Saint Louis var det många som trodde att Aronian skulle ta sig till finalen i världscupen och därigenom kvalificera sig till kandidatturneringen. Som Mark Crowther har påpekat är Aronians enda chans att få en plats i kandidatturneringen nu att Armenien arrangerar turneringen och ger Aronian arrangörens friplats.

Med den korta betänketiden i dessa särspel är partiernas kvalité naturligtvis mycket skiftande. I andra särspelspartiet mellan Alexander Motylev och Anish Giri fick vi se en pjäsbortsättning av ett slag som vi säkert får se många fler av i veteranernas snabbschack-SM i Arboga den kommande helgen.

Alexander Motylev – Anish Giri 
Vit drar


37.Td3?? Te8 38.uppg.

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Som framgår i twitterflödet bjöd Magnus Carlsen på en ironisk kommentar till tredje omgångens möte mellan Anish Giri och Peter Leko, som ju båda är kända för sin remibenägenhet. Med fyrkantstaggen #9draws (nio remier) antyds att den matchen kan sluta med idel remier, alltså att den går hela vägen till ett harmageddonparti. Jag förväntar en twitterkontring från Giri.