onsdag 16 september 2015

Världscupen – Andra omgången, andra partiet

Wesley So har vunnit sina fyra långpartier. Det innebär två vilodagar så här långt. Foto: bakuworldcup2015.com

Efter de två långpartierna i andra omgången är sjutton spelare klara för tredje omgången. För dem blir onsdagen en vilodag. För dem som hankar sig fram via särspel i varje minimatch väntar en vilodag först den 26 september efter femton dagars spel. Det hektiska programmet kan förklara varför det ibland blir snabba remier, särskilt när de högre rankade spelarna har svart i första matchpartiet. Topprankade Veselin Topalov spelade en elvadragsremi mot Sergej Zjigalko i första partiet och vann sedan säkert med vit i andra partiet. Topalov lider säkert inte av överansträngning.

Maxime Vachier-Lagrave behövde inte något särspel för att vinna sin match mot Gabriel Sargissian och fransmannen lät förstå att han tänkte ägna tisdagskvällen åt att kolla på fotboll, Champions League, och att det är något av det bästa han vet. Jag utgår ifrån att det var matchen mellan Paris SG och Malmö FF som fångade hans intresse. Där vann MFF-supportrarna på läktarna sångmatchen med 2–0, men resultatet var alltså det omvända i själva matchen på gräset.

Michael Adams var en av dem som var tvungen att vinna i andra partiet för att få till ett särspel och det ordnade han på ett övertygande sätt.

Michael Adams – Viktor Laznicka 
Vit drar


25.Kf2!
Slussen till h-linjen öppnas. Försöket till motangrepp med 25...Dc6 neutraliseras lätt med 26.Le4 följt av avbyte på b7.
25...Tf8 26.Th1
Vit hotar att öppna h-linjen och det finns inte någon hållbar parad mot det.
26...f5 27.hxg6 hxg6 28.Dh7+ Kf7


29.Th6! uppg.

Rondreferat på chess.com, chess24 och chessbase.

Femton par ska upp i särspel idag. Hikaru Nakamura spelade två snabba remier mot landsmannen Sam Shankland i långpartierna och är alltså en av dem som satsar på att avgöra i snabb- eller blixtpartierna.

* * * * *

Juniorvärldsmästaren Michail Antipov. Foto: wjcc2015.fide.com

Jan-Krzysztof Duda var den ende obesegrade spelaren i junior-VM, men med sju vinster och sex remier var det en remi för mycket. Ryssen Michail Antipov slutade också på 10 poäng och han tog hem JVM-titeln på lite bättre särskiljning. Ett snopet slut sedan topprankade Duda legat i topp större delen av turneringen.

Det fanns två spelare från Norden i öppen klass och de möttes i sista ronden i ett slags NM-final. Norrmannen Aryan Tari besegrade Linus Johansson, som ändå bör vara nöjd med sin insats. Linus slutade på 20:e plats med 7,5 poäng (och håvade in 16 elopoäng).

I flickklassen segrade ukrainskan Natalia Buksa. Jessica Bengtsson tog 6 poäng och slutade ungefär där hon var placerad i startlistan med sitt rankingtal.

Slutställningen i öppen klass och flickklassen.