lördag 15 april 2017

Grenke Chess Classic – rond 1

Magnus Carlsen – nu med glasögon. Foto: Georgios Souleidis

Matthias Blübaum hade en minut på klockan och tjugo drag kvar till tidskontrollen i en sämre ställning mot Magnus Carlsen, som hade över en timme bättre tid. Det verkade rätt hopplöst för den betydligt lägre rankade. Men Carlsen fann inte de bästa dragen och Blübaum försvarade sig med näbbar och klor. Det uppkom ett tornslutspel med tre bönder var på samma flygel. Normalt faller en remidom men med Carlsen som en av parterna vet man aldrig. Men inte ens han kunde rubba på naturlagarna: världsmästaren fick nöja sig med remi.

I kommentatorstudion undrade Lawrence Trent om detta att Carlsen för första gången spelade med glasögon var en modenyck eller medicinskt betingat. Carlsen gav svaret i efteranalysen av partiet: det har tidigare konstaterats att han är lite närsynt och på sistone har han förknippat viss huvudvärk med det. En ny syntest visade att han behöver glasögon. Så var det med den saken.

Den andre kommentatorn, Peter Leko, förklarade att partiet mellan Maxime Vachier-Lagrave och Arkadij Naiditsch var ”dagens parti”. I det här skedet var det helt klart vem det var som pressade:

Maxime Vachier-Lagrave – Arkadij Naiditsch 
Vit drarSvarts alla pjäser pekar mot den stackars g-bonden. MVL gjorde ett smått desperat försök att lösa problemen på taktisk väg.
35.g6 Txg6 36.Txf536...Txg1
Om svart i stället slår på f5 är vits problem lösta.
37.Txf7+ Ke8 38.Ta7 Tb1Vit har inte kompensation för kvaliteten.
39.Lxe6 Txb2+ 40.Ke3 Tg3 41.Lxd5 Sxc3 42.Lc6+ Kf8 43.d5 Tg444.uppg.
Det är ett otäckt matthot på e2, till exempel 44.Sd2 Sd1+ 45.Kf3 c3.

Fabiano Caruana visade sviktande form i USA-mästerskapet och nu krossades han av Hou Yifan. Levon Aronian kan vara nöjd med remin mot Georg Meier. Det var en dag då de lägre rankade tog ton.

Rond 1
Maxime Vachier-Lagrave – Arkadij Naiditsch 0-1 
Matthias Blübaum – Magnus Carlsen remi 
Levon Aronian – Georg Meier remi 
Hou Yifan – Fabiano Caruana 1-0

Partierna genomspelbara

Rond 2 (söndag kl 15)
Arkadij Naiditsch – Fabiano Caruana 
Georg Meier – Hou Yifan 
Magnus Carlsen – Levon Aronian 
Maxime Vachier-Lagrave – Matthias Blübaum


Spellokalen i Karlsruhe med de åtta i Grenke Chess Classic på scenen längst bort. Foto: Georgios Souleidis

I Grenke Chess Open vann Nils Grandelius mot klubbkamraten Dmitrij Kollars och sedan pressade han Meilis Annaberdijev i dagens andra rond. Men Annaberdijev, en IM från Turkmenistan, räddade en halva.

Efter fem ronder – tänk att man redan är inne i andra halvlek – är det nitton spelare i topp på 4,5 poäng, däribland Nils som möter kroaten Sasa Martinovic i rond 6. Partier och resultatservice.

* * * * *

RIGA. Sådärja, Pia Cramling är i gång på allvar vid dam-EM: idag vinst mot bulgariskan Gabriela Antova. Här är partiet. Efter fem ronder är Aleksandra Goryatjkina ensam i topp på 4,5 poäng och Pia har 3,5. Partier och resultatservice.

Pia Cramling besegrade Gabriela Antova i Riga. Foto: ewcc2017.eu

ZÜRICH. Kortchnoi Zürich Chess Challenge kommer i skuggan av Grenke Chess Classic och då handlar det till stor del om var världsmästaren förlägger sin aktivitet. Efter fem ronder i Zürich delar Peter Svidler och Hikaru Nakamura förstaplatsen på 7 poäng. Partier och resultatservice.

NORRKÖPING. I Påskturneringen har Jan Lundin byggt ett staket av ettor på ett sätt som ingen annan mäktat med. Fem raka vinster och tre ronder kvar. Partier och resultatservice.

Jan Lundin är i ensam ledning i Norrköping. Foto: Lars O A Hedlund

FAGERNES. Inga större förändringar i tätstriden i GM-gruppen. Inför sista ronden leder Andrej Vovk på 6 poäng. Erik Blomqvist har 5 poäng efter dagens remi med Frode Urkedal. Samma scenario i IM-gruppen: Espen Lie leder på 6,5 poäng närmast följd av Ralf Åkesson på 5,5 poäng. Partier och resultatservice.

BANGKOK. I Bangkok Open, Challengers-gruppen, förlorade Anna Cramling Bellon i näst sista ronden och står kvar på 4 poäng. Resultatservice.

SKØRPING. Inför sista ronden i Danmarksmästerskapet leder Mads Andersen på 6,5 poäng, en halv före Allan Stig Rasmussen. Partier och turneringstabell.