fredag 21 april 2017

Grenke Chess Classic – rond 6

Arkadij Naiditsch spelade remi med Magnus Carlsen. Foto: Georgios Souleidis

Levon Aronian blev sjätte rondens ende vinnare genom att manövrera ut Hou Yifan och med den vinsten säkrade Aronian förstapriset. Marginalen till Magnus Carlsen och Fabiano Caruana inför morgondagens slutrond är ointagliga 1,5 poäng.

”Jag har en plan”, var Carlsens svar till Jan Gustafssons undran om världsmästarens gigantiska frisyr. Min gissning: imorgon är han nyklippt. Idag försökte Carlsen skapa problem för Arkadij Naiditsch och när Carlsen gick ur en dragupprepning i mittspelet var det med ett drag som något försämrade hans läge. Naiditsch höll jämvikten och hans avveckling i 34:e draget fick beröm av både Carlsen och kommentatorerna:

Arkadij Naiditsch – Magnus Carlsen 
Vit drar34.Lxg6+! Txg6
Den sista bonden går förlorad även efter 34...Kxg6 35.De4+ Kf7 36.Df5+.
35.Dxh5+ Th6 36.Df5+ Kh8 37.Kg2 Tf6 38.Dh5+ Kg8 39.De2 Tdf8 40.Dc240...Txf2+ 41.Dxf2 Txf2+ 42.Kxf2 remi

Rond 6
Arkadij Naiditsch – Magnus Carlsen remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Georg Meier remi 
Matthias Blübaum – Fabiano Caruana remi 
Levon Aronian – Hou Yifan 1-0

Partierna genomspelbara

Ställningen efter sex ronder:
Levon Aronian 5; Fabiano Caruana och Magnus Carlsen 3,5; Hou Yifan, Arkadij Naiditsch och Maxime Vachier-Lagrave 3; Georg Meier och Matthias Blübaum 1,5 poäng.

Rond 7 (lördag kl 15)
Hou Yifan – Arkadij Naiditsch 
Fabiano Caruana – Levon Aronian 
Georg Meier – Matthias Blübaum 
Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave

* * * * *

Sjachrijar Mamedjarov mot Wesley So i Sjamkir slutade med en bruten svit. Foto: shamkirchess.az

SJAMKIR. Det mest uppseendeväckande i första ronden i Gasjimov Memorial: Wesley Sos fantastiska svit utan förlust bröts av Sjachrijar Mamedjarov. Olyckan var framme i stark ömsesidig tidsnöd.

Wesley So – Sjachrijar Mamedjarov 
Vit drar39.Dxf3??
39.gxf3 var nödvändigt för att hålla grytan kokande.
39...e4 40.uppg.
Till exempel 40.Da3 Dxc4+ 41.Kd1 Tb1+ med matt.

Partier och resultat.

RIGA. Pia Cramling tog chansen att hänga på i kampen om de fjorton VM-platserna genom vinst i näst sista ronden mot Natassia Ziaziulkina. Här är partiet. En vinst i slutronden mot spanjorskan Sabrina Vega och Pia kan vara inne i värmen. Nana Dzagnidze är solo i topp på 8 poäng. Partier och resultatservice.

REYKJAVIK. En av fjärde rondens bästa prestationer i Reykjavik Open: Nils Grandelius eminenta slutspelsteknik mot Pierre Bailet. Här är partiet. Snyggt jobbat. I morgondagens rond har Nils vit mot kompisen Gawain Jones. De båda finns med i tätgruppen på maximala 4 poäng. I den gruppen ingår också Anish Giri, Gujrathi Vidit och Abhijeet Gupta.

Partier och resultatservice.
Svenska spelarnas resultat

* * * * *

Det är dags att ta fram resväskan. Imorgon bär det i väg till världsmästerskapet på Kreta. Visst låter det pampigt? Men ett lag-VM för veteraner är kanske inte världens mest glamourösa världsmästerskap. Det ska i alla fall bli skoj.

Sverige ställer alltså upp med sju lag varav fem i 65+ och två i 50+. För egen del finns jag med i ett av tävlingarnas lägst rankade lag så det kan bli tufft med poängplockningen. Jag inbillar mig att det blir skoj hur det än går och jag räknar med att kunna kombinera schackspelandet med att sköta bloggen. Nästa inlägg kommer från Hersonissos.