måndag 17 april 2017

Grenke Chess Classic – rond 2

Hou Yifan leder i Karlsruhe efter två vinster. Foto: Georgios Souleidis

Hou Yifan har förklarat att hon inte längre är intresserad av att spela om kvinnornas VM-titel, hon tänker koncentrera sig på spel mot de bästa oavsett kön, det vill säga mot världseliten med Magnus Carlsen i spetsen. När de möts i nästa rond i Grenke Chess Classic är det med Hou Yifan i turneringsledning efter två vinster och med Carlsen bland förföljarna efter två remier.

Georg Meier kom ut ur öppningen helt okej mot Hou Yifan men tappade initiativet i mittspelet och gav henne sedan chansen till ett avgörande pjäsoffer på f2. Carlsen spelade för sin del ”dagens parti” mot Levon Aronian. Det blev en fascinerande duell där Aronian kom bra ut ur öppningen, men i mittspelet tog Carlsen över initiativet och världsmästaren var rätt segersäker i det här läget:

Magnus Carlsen – Levon Aronian
Vit drar34.Dxe4
Det var en uppsluppen efteranalys i kommentatorstudion med båda kombattanterna på plats tillsammans med Peter Leko och Lawrence Trent. Där förklarade Carlsen att han även kollade på 34.Sfe5 e3 35.Tf7 och trodde att det skulle vinna, men så fann han partidraget och trodde att det vann lättare. Efter 35...Dxf7 36.Sxf7 Kxf7

analys


kom 37.Dh5 på analysbrädet. Men det är 37.Df3+! som ska spelas, till exempel 37...Kg7 38.De4! Ta1 39.Se5! Sxe5 40.Dxe5+ Kf7 41.Dxc5 e2 42.Dh5+

analys

följt av Dxe2 och vit vinner.
34...Sf4+ 35.Kg3
35...Se2+!
Det hade Carlsen helt enkelt missat i sina analyser under partiet. Även Carlsen gör mänskliga misstag.
36.Kg4
Efter 36.Dxe2 Dg6+ har svart remischackar.

I partifortsättningen fortsatte komplikationerna men man höll sig hela vägen inom remigränsen. Hela partiet. Lekos kommentar under partiet: ”Det verkar som om spelarna är inställda på att underhålla.” Och visst var det ett mycket underhållande remiparti.

Fabiano Caruana återhämtade sig snabbt efter förra rondens förlust och besegrade Arkadij Naiditsch, medan Maxime Vachier-Lagrave lyckades nöta ner Matthias Blübaum.

Rond 2
Arkadij Naiditsch – Fabiano Caruana 0-1
Georg Meier – Hou Yifan 0-1
Magnus Carlsen – Levon Aronian remi
Maxime Vachier-Lagrave – Matthias Blübaum 1-0

Partierna genomspelbara

Ställningen efter två ronder:
Hou Yifan 2; Arkadij Naiditsch, Fabiano Caruana, Magnus Carlsen, Levon Aronian och Maxime Vachier-Lagrave 1; Matthias Blübaum och Georg Meier 0,5 poäng.

Rond 3 (måndag kl 15)
Matthias Blübaum – Arkadij Naiditsch
Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave
Hou Yifan – Magnus Carlsen
Fabiano Caruana – Georg Meier

I Grenke Chess Open vann Nils Grandelius förmiddagsronden mot Sasa Martinovic men förlorade sedan mot Vladimir Fedosejev. Partier och resultatservice.

* * * * *

RIGA. Pia Cramling hade en merbonde i ett tornslutspel mot Anita Gara, men det gick inte att vinna. Här är partiet. Efter sex ronder delas ledningen av Aleksandra Goryatjkina och Nana Dzagnidze på 5 poäng. Partier och resultatservice.

ZÜRICH. I sista dagen med 45-minuterspartier i Kortchnoi Zürich Chess Challenge fick vi prov på lättsinne i preppen. Yannick Pelletier spelade samma öppningsvariant som i den inledande blixtturneringen mot Boris Gelfand, som åter tilläts gör ett löparoffer på h2 med angrepp. I sina förberedelser hade Pelletier låtit datorn analysera löparoffret och maskinen visade +2 för vit (Pelletier) efter att ha grunnat på saken i ungefär en minut. Om Pelletier gett datorn ytterligare en halv minut hade han fått beskedet –0,7 och detta om vit finner en exakt dragföljd. Det gick snabbt utför för Pelletier. Här är det slarviga rehabiliteringsförsöket.

Inför den avslutande blixtturneringen med normal poängfördelning delar Hikaru Nakamura och Jan Nepomnjasjtjij ledningen på 10 poäng. Partier och resultatservice.

NORRKÖPING. Inför sista ronden i Påskturneringen har stormästarna tagit över i tätstriden. Hans Tikkanen leder på 6,5 närmast följd av Stellan Brynell, Tiger Hillarp Persson och Deniz Arman på 6 poäng. Partier och resultatservice.

Simon Rosberg – Tiger Hillarp Persson
Svart drarDet är e3 som är brännpunkten.
31...Txe3! 32.Sxe3 Dh3+
Det är viktigt att driva kungen till g1 för att sy ihop kombinationen.
33.Kg1 Ld4Och där sitter den avgörande bindningen.
34.Tce1 Sxe3 35.Tf2 Sg436.uppg.
36.Te2 faller ju på 36...Dh2+ 37.Kf1 Dh1 matt.

Hans Tikkanen är i ensam ledning i Norrköping. Foto: Lars O A Hedlund

FAGERNES. Erik Blomqvist dribblade bort John Paul Wallace i slutronden i GM-gruppen. Här är partiet. Det ledde till tredjeplatsen: 1) Andrej Vovk 6,5; 2) Boris Tjatalbasjev 6,5; 3) Erik Blomqvist 6; 4) Nihal Sarin 6; 5) Benjamin Arvola 6 poäng. Det gav tolvårige Nihal Sarin från Indien en första GM-inteckning. I IM-gruppen segrade Espen Lie på 7 poäng, en halv före Ralf Åkesson. Partier och resultatservice.

SKØRPING. I Danmarksmästerskapet stod fältets båda stormästare i en klass för sig. Det slutade med att Mads Andersen triumferade en halv poäng före Allan Stig Rasmussen. Partier och turneringstabell.

* * * * *

Bangkok Chess Club Open

Matija Svetic, Juan Bellon och Anna Cramling Bellon. Foto: Björn Andersson

BJÖRN ANDERSSON:
Det kom 347 schackentusiaster från 47 länder för att spela med i 17:e Bangkok Chess Club Open i Cha-am. Många reste långväga tillsammans med vänner och familjer till 30 graders värme, till en resort med vacker trädgård och poolområde. Det är en fantastisk möjlighet att delta i en turnering som rosas av såväl stormästare som amatörer. Kai Tuorila, tävlingens eldsjäl, har en vision om hur en turnering ska arrangeras för att bli något extra.

Årets vinnare i huvudgruppen blev Nigel Short som därmed står på tre totalsegrar. Elofavoriten Wang Hao kunde inte utmana och det var bara i åttonde ronden mot Sengupta som Nigel var under press.

Svenska ungdomarna Anna Cramling Bellon och Matija Svetic valde att spela i Challengersgruppen, för spelare med rankning under 2100, och efter sju ronders spel kunde de summera: 4,5 respektive 4 poäng. Resultatservice. Juan Bellon coachade och passade dessutom på att spela i huvudgruppen med resultatet 5,5 poäng på de nio ronderna. Redan drömmer Team Sweden om nästa års tävling, men var den spelas vet vi först i oktober.

Partier och resultatservice.

Nigel Short och turneringsorganisatören Kai Tuorila. Foto: Björn Andersson