söndag 23 april 2017

Mamedjarov i topp i Sjamkir

Michael Adams vann vackert. Foto: Shamkirchess.az

En kombinationsövning:

Sergej Karjakin – Michael Adams 
Svart drar


Karjakin har spelat g2-g3. Adams utsökta svar finns sist i inlägget.

Sjachrijar Mamedjarov fick en kanonstart i Sjamkir med vinsten mot Wesley So och efter tre ronder är Sjach i topp på 2,5 poäng. So har för sin del återhämtat sig med två remier. I rond två var det Michael Adams som spelade remi mot So och idag vann engelsmannen vackert mot Sergej Karjakin och då är vi tillbaka till diagramställningen.

Partierna genomspelbara

* * * * *

Imorgon är det dags för första ronden i veteranernas lag-VM här i Hersonissos. För oss i Sveriges andralag i 50+ väntar en match mot Heart of Finland. De har en reserv i laguppställningen så det går inte att förutse vilket lag finländarna ställer upp med. Jag räknar ändå med att jag får möta GM Yrjö Rantanen. Det är lika bra att kasta sig huvudstupa in i hetluften. Ska det gå åt helvete kan det lika gärna gå till tonerna av en eldig finsk tango.

Tidigare var Sankt Petersburg topprankade i vår grupp men nu har England tagit över den positionen efter ett nytillskott i laget: Nigel Short. I gruppen 65+ är Sveriges förstalag fjärderankat och börjar mot Wales.

Vad gäller insekten som jag delar rum med har flera bloggbesökare hört av sig med tankar om vad det kan vara. Nu avskriver jag tvestjärtsteorin. Det är nog en kackerlacka. Jag återkommer med närmare information vid ett eventuellt återseende med min rumskamrat, död eller levande.

* * * * * 

Anish Giri hade en fjäderpress mot Nils Grandelius men det slutade med remi. Snyggt jobbat av Nils. Det blev remier på de fyra toppborden vilket innebär att de båda behåller sina platser i den utökade tätgruppen med 5 poäng efter sex ronder. Partier och resultatservice. Svenska spelarnas resultat.

* * * * *

Adams spelade 39...Txf1+! och Karjakin gav upp med tanke på 40.Kxf1 Dc4+ 41.Te2 Sd2+

analys

med tornförlust eller matt.