onsdag 26 april 2017

Veteranernas lag-VM – rond 3

Sverige mot Ryssland i gruppen 65+ med Nisse Renman mot Jevgenij Svesjnikov närmast kameran. Foto: Lotta Wennström

Nisse Renman hade en önskedröm när han kom till Hersonissos: att få spela ett parti med sovjetiske teoristjärnan Jevgenij Svesjnikov. I rond 3 uppfylldes denna önskan och efteråt kunde Nisse känna sig rätt nöjd med mötet med Svesjnikovvariantens fader. Det blev remi och det var det enda Sveriges förstalag fick ut av det hela. Men mer var sannerligen på gång.

Gunnar Hedins öppningsval var succébetonat: holländska Lenigradvarianten i förhand mot Jurij Balasjov. I mittspelet fanns en gyllene chans att kröna verket.

Gunnar Hedin – Jurij Balasjov 
Vit drar


Gunnar spelade 25.Sd3 och hade fortfarande klar fördel. Vinsten fanns om hörnet med 25.Sxg6!!, till exempel:
a) 25…hxg6 26.Sxe6 Lxe6 27.Dxe6+ Df7 28.Dxf7+ Kxf7 29.Lxd5+ Kf8 30.f5.
b) 25…Df7 26.Sxe6 Lxe6 27.f5.

Balasjov fick senare chansen att ta över och så blev det han som vann partiet. Usch.

I en liten kyrka i den äldre delen av Hersonissos en liten bit upp i de omgivande bergen skänkte jag en slant till kyrkans bevarande och tände ett vaxljus med en önskan om MFF-guld, fred på jorden och seger i dagens match mot ett engelskt lag i gruppen 50+. Jag gapade kanske över för mycket. När jag praktiserade ungefär samma procedur i samband med turneringen i italienska Lido Adriano 2011 vid en önskebrunn vid Basilicadi San Vitale i Ravenna – se här! – blev det ett bra resultat: kampremi med GM Yair Kraidman.

Vid det här laget har de himmelska makterna nog genomskådat mig och mitt grundligt ateistiska innandöme (språkvårdarna är mina enda gudar) och lät sig inte luras av mitt insmickrande försök den här gången. Vi spelade 2–2 mot engelsmännen och jag var den ende förloraren i laget. Mitt spel var flera klasser sämre än i första rondens parti mot Yrjö Rantanen.

Jag har föreslagit övriga lagmedlemmar att vi kan lägga ett par timmar på att lära Erik Anderssons fru Lotta grundreglerna – vi kan ju hoppa över en passant, minorförvandlingar och annat som knappt praktiseras – och kasta in henne i laget i mitt ställe. Om jag fortsätter spela som i dagens parti kan det knappast bli ett sämre utfall. Jag vet inte om man kan byta ut en lagmedlem i händelse av sjukdom. Jag har viss teatervana och skulle i så fall kunna påstå att jag har bitits av ett eller annat kryp från det här hotellets insektszoo.

Imorgon möter vi Bermuda som ställer upp med tre spelare. Vi leder alltså med 1-0 redan från start, men på förstabordet har de en spelare med ett betydligt högre elotal än mitt. När matchen börjar är ställningen sålunda cirka 1–1.

Partierna genomspelbara
Resultatservice