torsdag 20 april 2017

Grenke Chess Classic – rond 5

Levon Aronian ligger bra till för turneringsseger. Foto: Georgios Souleidis

Kommentatorn Jan Gustafsson betecknade Georg Meiers öppningsspel mot Magnus Carlsen som en katastrof och de båda inblandade verkade inte ha några invändningar mot den beskrivningen i efteranalysen. Världsmästaren kunde äntligen vinna ett parti och det utan att överanstränga sig.

I kommentatorstudion visade Meier ett drag som fanns med i hans överväganden men som inte höll:

Georg Meier – Magnus Carlsen 
Vit drar16.Sa4 försvann som ett kandidatdrag efter upptäckten av 16...Txb7 17.Dxc4 Tb4!

analys

Efter 18.Dxb4 Sc2+ 19.Kf1 Dxd1+ 20.Kg2 Dxh1+ 21.Kxh1 Sxb4 har vit förlorat ett torn.

Partifortsättningen blev i stället 16.b3 Txb7 17.bxc4 c5och här menade Carlsen att vit är förlorad. Efter 18.0-0 Tb4 19.Lh6 Lxh6 20.Dxh6 Txc4 21.Se4 Sxe2+ 22.Kg2 Da8 var vit två bönder under utan kompensation. Hela partiet.

När Carlsen satt i kommentatorstudion ombads han att ge sina synpunkter på det då pågående partiet Levon Aronian–Arkadij Naiditsch där det uppstått ett slutspel med olikfärgade löpare med merbonde för Aronian. Det analyserades och Carlsen tyckte att Naiditsch hade hyfsade remichanser, men det visade sig att Aronian hade en bättre plan än den som utfördes på analysbrädet. Med den vinsten har Aronian en poängs ledning före Hou Yifan, Fabiano Caruana och Magnus Carlsen med två ronder kvar.

Rond 5
Levon Aronian – Arkadij Naiditsch 1-0
Hou Yifan – Matthias Blübaum remi
Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave remi
Georg Meier – Magnus Carlsen 0-1

Partierna genomspelbara

Ställningen efter fem ronder:
Levon Aronian 4; Hou Yifan, Fabiano Caruana och Magnus Carlsen 3; Arkadij Naiditsch och Maxime Vachier-Lagrave 2,5; Georg Meier och Matthias Blübaum 1 poäng.

Rond 6 (fredag kl 15)
Arkadij Naiditsch – Magnus Carlsen 
Maxime Vachier-Lagrave – Georg Meier 
Matthias Blübaum – Fabiano Caruana 
Levon Aronian – Hou Yifan

* * * * *

RIGA. I nionde ronden i dam-EM fortsatte Pia Cramlings remirad. För att komma med bland de fjorton som kvalificerar sig till damernas VM-turnering krävs nog vinster i de två sista ronderna. Nana Dzagnidze och Aleksandra Goryatjkina är i fortsatt delad ledning. Partier och resultatservice.

REYKJAVIK. Det finns en stor grupp spelare på 3 poäng i Reykjavik Open efter dagens dubbelrond, däribland Nils Grandelius. Jag satt och hoppades intensivt på att Björn Ahlander också skulle ansluta sig till det gänget. Framåt tidskontrollen hade han en intressant ställning mot en av turneringens topprankade spelare, GM Abhijeet Gupta, men i svår tidsnöd rasade Björns ställning ihop.

Abhijeet Gupta – Björn Ahlander 
Svart drar


Vits dam drömmer om att få komma till f6 och vägen dit låg fri efter partidraget 39...Tc7. Det fanns en studieartad möjlighet för svart att ta hand om initiativet. Efter 39...d3! 40.Lxd3 Td4 kan vits dam ställa in resan till f6 på grund av kontringen Txd3. Datorn signalerar svart fördel. Hela partiet.

Partier och resultatservice
Svenska spelarnas resultat