söndag 30 april 2017

Veteranernas lag-VM – rond 7

Sveriges andralag besegrade England i gruppen 65+ och ligger på tredje plats. Foto: Lotta Wennström

Öppnar balkongdörren på femstjärniga Palace och in strömmar skräckslagna insekter och tysk schlagermusik från okänd källa. Så tänker jag mig ett förmak till helvetet. Jag flyr tillbaka in i rummet, skjuter igen dörren, tar två Panodil mot febern och försöker sova middag. Misslyckas med det. Börjar förstå finessen med fem spelare i laget. Men Panodilen hjälper – tack, Lotta – och jag vinner mitt parti framåt kvällen. Laget förlorar dock mot Wales med 1,5–2,5.

Sveriges andralag i gruppen 65+ ligger på tredjeplats efter Ryssland och Frankrike, senast efter en seger mot England med 2,5–1,5. Sören Svensson blev åter matchhjälte, nu med vinst mot Stewart Reuben. Om laget ligger kvar på bronsplatsen efter de två återstående ronderna borde någon tipsa SvD:s bragdguldsjury. Närmast väntar den tuffast möjliga utmaningen – Ryssland, som har vunnit alla matcher så här långt.

I gruppen 50+ är det Sankt Petersburg som har vunnit alla matcher och marginalen till Armenien är fortsatt 3 matchpoäng. England ligger på tredje plats men har i praktiken inte något med guldstriden att göra. Där gör Nigel Short i varje fall ett strålande resultat på förstabordet. Han har bara släppt två remier på sina sju partier. Idag blev det ett snyggt slutdrag.

Alexander Huzman, Israel – Nigel Short, England
Svart drar


43...Lxd4! 44.uppg.
Löparen lämnar plats för springaren på c3 med en ovanlig mattbild. Huzman kunde väl ha fortsatt bonde under, men utgången är i så fall rätt given.

Partierna genomspelbara
Resultatservice

Någon undrade varför schack.se inte lägger en länk till mina blogginlägg från veteranernas lag-VM, men det är inte jag som kan besvara den frågan. Det tycks finnas ett principbeslut att det inte ska länkas till min blogg. Medan många schackspelare uppskattar att jag dagligen år efter år fullständigt ideellt – nej, jag tjänar inte en krona på detta – fyller denna blogg med information om svenskt schack är det uppenbarligen inte något som värdesätts hos Sveriges Schackförbund och de ansvariga för innehållet på schack.se.

Det går däremot utmärkt att plocka nyheter/formuleringar från den här bloggen, göra rewrites och förvandla det till egna nyheter. Det är slött och skamligt. Det glunkas dessutom om att den huvudansvarige för inläggen på förbundets webbplats får mer betalt för sina tjänster än vad svenskt veteranschack får i årligt bidrag från Sveriges Schackförbund. I rimlighetens namn är det en uppgift utan någon grund.