fredag 28 april 2017

Veteranernas lag-VM – rond 5

Israel mot Sveriges andralag i gruppen 65+ (och blyge Helge döljer ansiktet). Foto: Lotta Wennström

Sveriges andralag i gruppen 65+ blev inte lottlöst mot starka Israel; remier på de två första borden. Andralaget ligger fortfarande före Sveriges förstalag som spelade 2–2 mot England. Frågan är om ordningen dem emellan kastas om i nästa rond. Andralaget möter Steiermark medan förstalaget ska upp mot Frankrike, som ligger på andra plats efter Ryssland. Härliga utmaningar.

Ryssland vann toppmatchen i den här gruppen mot Frankrike med 3–1. Här är en partiställning från den matchen:

Jean-Luc Seret, Frankrike – Vladimir Zjelnin, Ryssland
Svart drar


Springaren på d4 är som synes bunden och hotad, men det finns en elegant lösning på det problemet. Lösningen finns sist i inlägget.

Det var vid en öppen turnering på Bornholm 2001. Jag skulle möta Jonny Hector i första ronden och det var det enda direktsända partiet. Det var i direktsändningarnas barndom och jag minns inte längre om det fungerade. Men jag minns att Jonny lutade sig fram med ett illmarigt leende och förklarade: ”Är du medveten om att hela världen kan följa det här partiet?” Vilket leder fram till detta att vårt lågrankade lag, Sveriges andralag i gruppen 50+, har avancerat till de direktsända matcherna efter seger mot Oslo med 2,5–1,5. Jaha, nu gäller det att skärpa sig. Förhoppningsvis är det möjligt. Vi möter Skottland.

Detta innebär att vi för första gången får spela med träpjäser och ordentliga bräden till skillnad från de rullbräden och plastpjäser som vi hanterat i den del av spellokalen som Bengt Kvisth så vanvördigt kallar för pissrännan. Så illa tycker jag faktiskt inte att det är, men jag föredrar definitivt träpjäser av Stauntonmodell. Det är trots allt ett världsmästerskap ...

I denna grupp leder Sankt Petersburg närmast före England. Sveriges förstalag ligger på 9:e plats, vi på 13:e.

Partierna genomspelbara
Resultatservice

* * * * *

Seret–Zjelnin 
30...Sc3!
31.Txd4 faller ju på 31...Dxd4 och det vinkar en gaffel på e2.
31.Tg4 Tg8!


32.uppg.
Till exempel 32.Txg8+ Txg8 33.La2 Sde2+ 34.Kh1 Sg3+ 35.Kg1 Sce2+.