tisdag 22 augusti 2017

Gibraltar Junior International

Anna Cramling Bellon (till höger) i Gibraltar. Foto: gibchess.com

När Nils Grandelius spelade i högsta divisionen i spanska lagmästerskapet, División de Honor, fanns det ännu en svensk stormästare i Linares. Det var Pia Cramling som spelade med i första ronden för CA Silla Lopez Instalaciones i division 1. Det blev remi mot Angel Espinosa och sedan drog Pia vidare till Gibraltar.

I Gibraltar var Juan Bellon och Pia funktionärer i Gibraltar Junior International U16 medan dottern Anna spelade med i turneringen. Där segrade Borna Derakhshani från Iran på 5,5 poäng (6 ronder). Det var tre svenska spelare i turneringen: Baldur Teodor Petersson och Anna Cramling Bellon 3,5 poäng; Matija Svetic 2,5 poäng.

* * * * *

Nisse Renman med förstapriset i veteran-EM. Foto: Conny Holsts Facebook

* * * * *

SANKT PETERSBURG. I måndagens partiskörd har jag fastnat för en partiställning från Kortchnoi Memorial.

Artyom Zubritskij – Pavel Ponkratov 
Svart drar

Svarts torn hänger och skulle h-bonden försvinna är vinstchanserna borta. Hur ordnar svart vinsten? Lösningen finns sist i inlägget.

BARCELONA. I all korthet: förluster för Erik Blomqvist och Felix Tuomainen i rond 4 i Sants-turneringen. Partier och resultatservice.

ABU DHABI. Det är upplagt för ett redigt finalparti när turneringens två högst rankade spelare möts på toppbordet i sista ronden: Nigel Short (6,5)–Bassem Amin (7). Erik Hedman har samlat ihop 4 poäng. Partier och resultatservice.

* * * * *

I partiet Zubritskij–Ponkratov följde:
44...Se7! 45.Kxd6 Sc8+ 46.Kc5 Sxa7Bonden på h7 är räddad. Nu gäller det att oskadliggöra vits bönder.
47.d6 h5 48.d7 Ke7 49.Kd5 h4 50.Ke4 Sb5 51.Kf3 Sd4+ 52.Kg4 Sf553.uppg.