torsdag 3 augusti 2017

Sinquefield Cup – rond 2

Maxime Vachier-Lagrave spelade som väntat Najdorfvarianten i Sicilianskt. Foto: Grand Chess Tour

GÖSTA SVENN:
Inte ett enda parti som börjar med 1.e4 e5, det är uppseendeväckande på den här nivån numera. Vishy Anand har tidigare uttryckt sin förvåning över att den ryska talangen Jan Nepomnjasjtjij stundtals kan överraska med att spela snabbt och dåligt. Det har skett i inledningsronderna här. Dagens krokiga öppningsspel ledde ingenvart och sedan kom ett grovt förbiseende:

Jan Nepomnjasjtjij – Wesley So 
Vit drar


17.f4? Lxc3!
Nepo hade mest räknat med byte av g-bönderna. Nu hänger hans g3-bonde om han slår tillbaka med springaren, så han tvingades till det osköna 18.bxc3 och fick snart dras med förfärliga bondeöar som föll en efter en. I inbördes möten mellan de två står det nu 5–0 till So.

Världsmästaren visade upp totalschack à la Hollands sätt att spela fotboll i VM 1974. De orangea, Johan Cruyff & Co, brukade omringa motståndarna. Magnus satte för sin del press med värsta understödet på bägge flyglar och i centrum. ”High-quality win”, sa Yasser Seirawan.

Magnus Carlsen – Sergej Karjakin 
Vit drar


35.f5!
Vinstforceringen var datormässigt exakt. Själv kallade Carlsen det hela för ”gamble on the Kingside” och sa att han inte varit hundra procent övertygad om att spelföringen i mittspelet var den rätta. Slutdraget var hursomhelst elegant:


42.Sh3!
Efter omgrupperingen av springaren till f4 är svart hjälplös på alla de fronter som världsmästaren masserat under hela partiet.


Springaren har slagit sig ner på h3 och det är dags att signera protokollen. Foto: Grand Chess Tour

Levon Aronian hade däremot inte en av sina bästa dagar:

Levon Aronian – Fabiano Caruana 
Vit drar


33.Ke2??
Det är ju lugnt efter 33...Te8 34.Kf3, men draget innebär en ren pjäsbortsättning när tornet först jagas bort:
33...Lb4! 34.Tc1 Te8 35.f4 f6 36.Tc7+ Kh8 37.Tc6 fxe5 38.Txb6 exf4+ 39.Kf3 Te3+ 40.Kxf4


Spelarna har 30 sekunders ”delay” (fördröjning) och inte ”increment” (tillägg) på klockan, vilket om jag och kommentatorerna i Saint Louis förstått det rätt betyder att man inte kan samla på sig sekunder och minuter när man utför drag, så som vi är vana vid. Här var Caruana i lätt tidsnöd och drog 40...Ld2 och fick sedan slita i ytterligare 70 drag och flera timmar innan vinsten var säkrad. Det hade han sluppit om han utfört finessen 40...g5+! 41.Kxe3 Lc5+. Han såg draget, men tog en ”säkrare” vinst. Tidspress påverkar onekligen omdömet även hos de allra bästa.

Efter 41.Txg6 spelade Caruana 41...Kh7 men kunde som Seirawan påpekade ha avgjort med tornbytet eftersom vits dubbelbonde grusar alla remidrömmar: efter 41...Te6+ 42.Kf5 Txg6 43.Kxg6 Kg8 går den svarta kungen och tar vits b-bonde, och långt om länge når vi följande ställning:

analys

Om vit bara haft en g-bonde hade det varit remi. Exempel på vinstföringen nu: 1.g4 Le3 2.g3 Lg1 3.g5 hxg5 4.g4 Le3. Det är trolleri med pattsättning och dragtvång. Schack när det är som vackrast.

Rond 2
Jan Nepomnjasjtjij – Wesley So 0-1 
Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Peter Svidler – Vishy Anand remi 
Magnus Carlsen – Sergej Karjakin 1-0
Levon Aronian – Fabiano Caruana 0-1

Partierna genomspelbara

Ställningen efter två ronder:
Magnus Carlsen, Fabiano Caruana och Maxime Vachier-Lagrave 1,5; Levon Aronian, Wesley So, Hikaru Nakamura, Vishy Anand och Sergej Karjakin 1; Peter Svidler 0,5; Jan Nepomnjasjtjij 0 poäng. 

Rond 3 (fredag kl 20)
Fabiano Caruana – Jan Nepomnjasjtjij 
Sergej Karjakin – Levon Aronian 
Vishy Anand – Magnus Carlsen 
Maxime Vachier-Lagrave – Peter Svidler 
Wesley So – Hikaru Nakamura

* * * * *

Hou Yifan segrade i Biel. Foto: Biel International Chess Festival

LG: Hou Yifan har tappat intresset för kvinnornas VM-titel och strävar nu efter att vara med i starkast möjliga turneringar. Den traditionella turneringen i Biel är en av årets starkaste och det slutade med Hou Yifan på en odelad förstaplats. Bland de nio konkurrenterna fanns sex med högre elo-rankning. När vann en kvinna senast en så stark turnering?

Hou Yifans mest spektakulära kombination i Biel:

Rafael Vaganian – Hou Yifan 
Svart drarVilket är svarts bästa drag? Lösningen.

Partier och resultat.

* * * * * 

Tandemschack i Lund, Drazen Dragicevic och Nils Grandelius mot Tom Wedberg och Ulf Andersson. Foto: LG

Denna afton arrangerade Lunds Schackakademi en tillställning inför helgens Cellavision Chess Cup. Kvällen avrundades med tandemschack där spelarna turades om att göra drag, självfallet utan att konsultera varandra.

Nu väntar en GP-turnering där ambitionen är att det ska vimla av stormästare som aldrig förr på svensk mark i en individuell turnering. Det är ambitionen. Två av de närvarandet stormästarna tänker inte vara med i spellokalen: Ulf Andersson och grannen Stellan sköter kommenterandet i direktsändningen.