onsdag 30 augusti 2017

Pausunderhållning från Frankrike

Adrien Demuth, pausunderhållare. Foto: Federació d'Escacs Valls d'Andorra

Det är tillfällig stiltje i världselitens krets. Men vi kan börja räkna ner dagarna tills det brakar loss på allvar. Det är på söndag det startar, världscupen i Tbilisi med världens 16 högst rankade spelare bland de 128 deltagarna. Efter måndagen och tisdagen kan hälften av dem åka hem. Det handlar alltså om minimatcher och utslagning.

Det kommer nog att bli ett och annat särspel på tisdag men knappast för den lägst rankade i sällskapet, Oluwafemi Balogun från Nigeria. Han möter Magnus Carlsen. Här är vad vi har att se fram emot på söndag.

Och nu lite pausunderhållning från franska mästerskapet, som avslutades i söndags med seger för Etienne Bacrot sedan han vunnit ett särspel mot Laurent Fressinet. Båda ska vara med i Tbilisi. Partiställningen är från turneringen under mästerskapsgruppen, det vill säga motsvarigheten till svenska Mästarelit.

Adrien Demuth – Peio Duboue 
Vit drar

18.Sxf7!! Txf7
18...Lxh2+ 19.Kh1 Sa6 kan se spelbart ut, men efter 20.Sxh6+! gxh6 21.Dg6+ Dg7 22.De6+ följt av Kxh2 sänker sig mörkret över svarts ställning.
19.De8+ Lf8


20.La3!
Kombinationens poäng. Svart är lamslagen på åttonde raden.
20...Dd7 21.Tae1 b6
Duboue skulle vilja stänga en dörr med c6-c5 men han hinner inte.


22.Txf7 uppg.
Till exempel 22...Dxf7 23.Dxf7+ Kxf7 24.Tf1+ och Txf8.

* * * * *

CHANIA. Efter sex ronder är Vasilios Kotronias i ensam ledning på 5,5 poäng. Björn Ahlander har tillbringat några kvällar efter ronderna i hans sällskap, förhoppningsvis med inspirerande samtal. Den grekiske stormästaren har som bekant tidigare bott i Skara. Björn vann i rond 6 och står på 4,5 poäng. Resultatservice.