måndag 14 augusti 2017

Saint Louis Rapid – dag 1

En mångomskriven comeback: Garri Kasparov mot Sergej Karjakin i rond 1. Foto: Grand Chess Tour

GÖSTA SVENN:
I tolv år sedan pensioneringen från tävlingsschacket 2005 hade Garri Kasparov besvarat allas önskemål om en återkomst ungefär som Bob Dylan – det var inte honom vi letade efter. Men nu var han här ändå, mot världseliten, låt vara ”bara” i snabb- och blixtschack.

Kasparovs comeback ger perspektiv på historien. Han kvalificerade sig för maratonmatchen mot Anatolij Karpov 1984–85 efter att i kandidatfinalen ha besegrat Smyslov, som ju en gång besegrade Botvinnik, som Garri i sin tur hade som lärare hemma i Sovjet – i Botvinniks schackskola där 13-årige Garri bland annat hittade ett hål i Fischers analyser av dennes berömda tornslutspel mot Botvinnik; Botvinnik som själv tog vid som världsmästare efter Aljechin och hade mött både Capablanca och Lasker. Snacka om att historiens vingslag svepte in i Saint Louis.

När Kasparov i början av 80-talet stormade fram mot VM-titeln var han en ung rebell i kamp med det sovjetiska etablissemanget. Här är han nestorn, men fortfarande oerhört ärelysten. Det har han visat i uppvisningssammanhang: Battle of the Legends 2015, där han krossade Nigel Short och vid förra årets Ultimate Blitz. Intresset för comebacken var enormt både i USA och vid datorskärmarna runtom i världen. ”Electric atmosphere”, sa Yasser Seirawan om hur det kändes i spellokalen. I premiärronden tvekade Kasparov i öppningsskedet, tog sig en rejäl lutare på tio minuter och fick slita lite för remin mot Sergej Karjakin. Men det var en annan spelare som stal föreställningen:

Levon Aronian – David Navara 
Vit drar

Svart har just hotat springaren ...
19.Tde1!
... som vägrar maka på sig.
19...fxe5 20.fxe5 Sd7 21.e6 Sf6


Svart har en stark försvarsspringare. Alltså: ta bort den.
22.Txf6!
och svart var hjälplös mot anstormningen med Te4-g4 jämte Le4. ”Kreative Levon”, som Maurice Ashley kallade honom, tilläts trevligt nog sätta matt:


31.Th8 matt

Det ena amerikanska hoppet såg ut att ro hem en lätt vinst i första ronden:

Quang Liem Le – Fabiano Caruana 
Svart drar

Vit hotar matt i två, men det är väl bara att knalla undan med kungen?
50...Ke8??
Ack och ve. Vinsten fanns med 50...Tf2! och tornet kan skydda kungen genom att gå emellan på f-linjen.
51.Ta7! Kf8 52.Ta8+ Kf7 53.Tag8


Och majestätet sprattlar hjälplöst i mattnätet. Två torn visade sig än en gång vara ett dödligt vapen.

I rond 2 fick Kasparov upp ett fint mittspel mot Hikaru Nakamura, men började spela okarakteristiskt positionellt med löparparet och var sedan förlorad, men lyckades rädda sig med nöd och näppe och fantastisk fighting spirit i slutspelet. ”Jag var hypnotiserad av mitt löparpar”, sa Kasparov efteråt (han hade för övrigt löparparet även mot Karjakin). Han borde ha vaknat upp och avvecklat till ett remislutspel på ett tidigare stadium. Här gällde det för vit att gå rätt med kungen:

Hikaru Nakamura – Garri Kasparov 
Vit drar

52.Ke4?
På väg att ta fel bonde. Vinstvägen gick åt andra hållet. Efter 52.Kc4 med planen Kb5-c6-b7 följt av a5-a6 och Sb6 är det kört. I partiet hann Garris kung iväg och hämta vits a-bonde och sedan hasta hem till kungsflygeln för att hålla koll på vits h-bonde.

I rond tre kände sig Kasparov trött, sa han, men till skillnad från för tjugo år sedan var han nöjd med tre remier. ”Jag kommer att vara mer aggressiv i morgon”, tillade han vilket hans motståndare i rond 4, Levon Aronian, såg fram emot att få se. Allt är frid och fröjd i schackvärlden när Aronian spelar bra, har Kasparov sagt – kanske utan att räkna med att själv någonsin få möta honom i ett tävlingsparti. ”Jag försöker anpassa mig till den här nya verkligheten”, det vill säga att spela turneringsschack igen. Så sammanfattade exvärldsmästaren sin dag.

I rond 3 gick förresten Nakamura återigen åt fel håll med kungen:

Quang Liem Le – Hikaru Nakamura 
Svart drar

70...Ke4??
I brinnande tidsnöd fanns remin med 70...Kc3! 71.a4 Kb3 72.a5 Ka4 73.Kb6 h5. Den svarta kungens närkontakt med b-bonden var det viktiga. Kasparov satt förresten med i studion och kommenterade slutspelet. Men just den här remimöjligheten hann inte ens världens genom tiderna störste upptäcka i rödaste rappet.

Caruana repade sig efter smällen i första ronden. Så här inleder man ett kungsangrepp:

Fabiano Caruana – Sergej Karjakin 
Vit drar

27.Lxg6! fxg6 28.De6+ Kh7
Om 28...Kh8 så 29.Txf8+ Dxf8 30.Lxd6 jämte Le5+ och Tc7+.
29.Lxd6 Dxd6 30.Tf7+


30...Kh6
Om 30...Kg8 så finns dubbelschacken 31.Txf8++ och damen ryker.
31.Dh3+ Kg5
och nu ett stilla drag som grädde på moset:


32.g3! uppg.
”Det är”, som redaktör Grahn brukar säga, ”matt på gång.”

Partierna genomspelbara

Ställningen efter tre ronder (vinst ger 2 poäng, remi 1 poäng):
Quang Liem Le, Levon Aronian, Fabiano Caruana och Jan Nepomnjasjtjij 4; Hikaru Nakamura, Sergej Karjakin, Garri Kasparov och Leinier Dominguez 3; Vishy Anand och David Navara 1 poäng.

* * * * *

Manhems GM-turnering – rond 4

Tommy Andersson förlorade mot Jonathan Westerberg. Foto: Sören Svensson

Vi minns när Magnus Carlsens torn raglade omkring på femte raden mot Jan Nepomnjasjtjij i Saint Louis häromsistens. Magnus lyckades komma undan med remi i det partiet. Jag kom att tänka på det när jag såg Tommy Anderssons torn på femte raden i samma belägenhet mot Jonathan Westerberg. Här fanns också en räddning men den var inte lätt att finna.

Tommy Andersson – Jonathan Westerberg 
Svart drar

Vid första anblicken ser det ut som om 26...h6 fångar tornet, men det finns en reva i nätet. Det hade varit bättre att förbereda fångsten med exempelvis 26...Df6.
26...h6? 27.Dc4+! Kh8



28.Df7?
Revan syns efter 28.Dh4! Kg7 29.Txf5 Sf6 30.Tf4

analys

och tornet är ute ur farozonen. Inte 30...g5? 31.Sxg5 hxg5 32.Dxg5+ Kf7 33.e4! och vit vinner.
28...hxg5 29.Sxg5 Sf8



Det var väl Bent Larsen som skrev att man aldrig kan bli matt med en springare på f8.
30.De7 Te8 31.Da7 Sd7
Att partiet fortsätter antyder att det var stark ömsesidig tidsnöd.
32.Da6 Se5 33.De2 Df6 34.h4 Td8 35.Kh3 Sf7 36.Sf3 Dc6 37.Se5



37...Sxe5 0–1
Alternativet är 37...Dh1 matt.

Oskar von Bahr hade initiativet mot Eduardas Rozentalis men fick nöja sig med remi. Det innebär att Oskar och Jonathan delar ledningen på 3 poäng.

Resultatservice
Partierna genomspelbara

* * * * *

VETERAN-EM. Tre ronder spelade i Sabadell och ingen med full pott i gruppen 50+, vilket får betecknas som anmärkningsvärt. Bland de tio som tappat en halva finns Ralf Åkesson. I gruppen 65+ finns det två spelare med 3 poäng: Nils Gustaf Renman och Janez Barle. Snyggt jobbat, Nisse! De båda fullpoängarna möts imorgon och sidan om dem har Magnus Wahlbom svart mot GM Tamaz Giorgadze. Partier genomspelbara och resultatservice.

LINARES. Argentinaren Sandro Mareco har ett par gånger vallfärdat till Arboga för träningspass med Ulf Andersson. Idag pressade han Nils Grandelius i spanska lagmästerskapet. Sandro spelar för Equigoma Casa Social Catolica och Nils för CAC Beniajan Duochess. Matchen slutade 3,5–3,5 och deras remi utkämpades på bord 4. Partierna genomspelbara.