torsdag 17 augusti 2017

Saint Louis Rapid & Blitz – dag 4

Det har varit en tuff comeback för Garri Kasparov. Foto: Grand Chess Tour

Efter tre dagar med snabbschack fortsätter Saint Louis Rapid & Blitz med två dagar fyllda av blixt och nu återgår man till normal poängfördelning.


Hikaru Nakamura – Garri Kasparov 
Svart drar

Yasser Seirawan kommenterade: ”Här hade Ulf Andersson spelat Lxc3 – och Garri gjorde det! Nånstans i Sverige sitter Ulf och han gillar det draget.” Yasser missade inte chansen att lyfta fram Ulf Andersson, en av sina favoriter, och det är långt ifrån första gången han gör det. Normalt är det i samband med att det uppkommit ett eller annat slutspel. Och vad gäller blixtpartiet i Saint Louis så slutade det remi.

Garri Kasparovs öppningsbehandling är – speciell. Och då talar jag inte i första hand inte om själva dragen. Som när Levon Aronian efter 1.d4 Sf6 spelade 2.Lf4 i snabbschacket. Garri höjde nävarna och gjorde en föraktfull grimas. Modernt schack. Han hade väl tänkt sig att spela Grünfeldindiskt eller Kungsindiskt och så sitter en spoling och förstör nöjet.

Men ännu mer uppseendeväckande var väl Kasparovs andradrag mot Sergej Karjakin. Efter 1.e4 e5 kastade Kasparov in 2.f4!?, turneringens enda Kungsgambit. Det slutade i remi och det var ett av få hack i Karjakins vinstrad den första blixtdagen. I övrigt noterade han remi mot Levon Aronian och sju vinster.

Det uppstod en regelfråga i ett av Karjakins partier. Det är inte bara vi amatörer som har ett ibland dimmigt förhållande till paragraferna i regelboken, det gäller även för världseliten.

Sergej Karjakin – Vishy Anand 
Svart drar

53...Ta4 54.Kb3 Ta1 55.Kb2 Ta4 56.Kb3 Ta1 57.Kb2 Ta4
Efter att ha utfört 57...Ta4 krävde Anand remi med motiveringen att samma ställning uppkommit tre gånger med samma spelare vid draget. Domaren förklarade för honom att han borde ha stoppat schackuret efter 57.Kb2 och förklarat att han tänkte dra tornet till a4 och därefter krävt remi. I förvirringen efter det försummade Anand ännu ett tillfälle att kräva remi, eller om slaget på h4 möjligen var ett vinstförsök.
58.Kb3 Txh4? 59.a6 Th1 60.Ka2 Th2+ 61.Tb2 Th4 62.Ka3 Tc4 63.a7 uppg.Anand var ovanligt dämpad när han kom in i kommentatorstudion och berättade om missödet. Det blev en kort intervju.

Aronian utökade sin totalledning. Inför de avslutande nio blixtronderna har han två poängs marginal till närmaste konkurrent.

Direktsändningen från Saint Louis
Partierna genomspelbara

Ställningen i Saint Louis Rapid & Blitz inför sista dagen:
Levon Aronian 18,5; Hikaru Nakamura 16,5; Sergej Karjakin 16; Jan Nepomnjasjtjij 15; Fabiano Caruana 14,5; Quang Liem Le och Leinier Dominguez 12; Garri Kasparov och Vishy Anand 10,5; David Navara 9,5 poäng.

* * * * *

Manhems GM-turnering – rond 8


Oskar von Bahr är tillbaka i ledningen inför sista ronden i Mölnlycke. Foto: Sören Svensson

En ny rockad i toppstriden. Tiger Hillarp Persson förlorade i näst sista ronden mot Eduardas Rozentalis och Oskar von Bahr tog chansen att ta över förstaplatsen med vinst mot Tom Rydström. Jonathan Westerberg hade chansen att gå upp i delad ledning i den här ställningen:

Jonathan Westerberg – Linus Johansson 
Vit drarI partiet följde 27.Da4 De7 28.Kf1 Dh4 29.Kg1 De7 remi. Om Jonathan i stället gett sig på d6-bonden med 27.Sc4 faller 27...Tf6 på 28.Tb8. Det luktar vinst för vit.

Två möten i morgondagens slutrond som lär avgöra vem som vinner turneringen:
Antonsen (3,5) – von Bahr (5,5)
Hillarp Persson (5) – Westerberg (5)

Resultatservice
Partierna genomspelbara

* * * * *

ABU DHABI. Topprankade Nigel Short inledde med remier mot två lägre rankade indier och uttryckte stor missnöje med sitt spel. Reparationsarbete pågår. Erik Hedman, ende svensk på plats, försatte chansen till en snygg remiräddning i rond 3:

Vlad Ionut Stegariu – Erik Hedman 
Svart drar

Vad borde Erik ha spelat? Lösningen finns sist i dagens inlägg. I partifortsättningen följde:
30...Dg4? 31.Da4 Te1+ 32.Kg2 f5 33.Dxa7 Dxd4 34.Dxf7 Dxd3 35.Dxg635...uppg.

Partier genomspelbara och resultatservice.


Nona Gaprindasjvili ligger tvåa i veteran-EM 65+ och i morgon ska hon upp mot ettan Nisse Renman. Foto: eschess2017.com

VETERAN-EM. En ny vinst för Nisse Renman efter stora komplikationer mot Emili Simonse här. Underbart. Efter sex ronder leder Nisse på 5 poäng, en halv före Nona Gaprindasjvili, och de möts i nästa rond. Magnus Wahlbom finns med i gruppen på 4 poäng. I gruppen 50+ tog Ralf Åkesson sin fjärde remi i följd och nu är han en poäng efter tätmannen Karen Mosziszian som leder på 5 poäng. Partier genomspelbara och resultatservice.

LINARES. Efter tre remier fick Nils Grandelius idag till en magnifik miniatyr i spanska lagmästerskapet.

Nils Grandelius, CAC Beniajan Duochess – Daniel Forcen, Jaime Casas Monzon 
Vit drar

Svart har just rockerat och nu slog blixten ner.
15.Sxe6!! Sxe6 16.Sd516...Db8
Alternativen är lika tröstlösa: 16...Da5 17.b4 Da4 18.Sb6+ och 16...Dd7 17.Sb6+.
17.Tf717...uppg.
Springaren är på väg till b6 och 17...Se7 faller på 18.Lg4 med en enkel och avgörande bindning.

Men Nils lag förlorade matchen med 2,5–4,5. Jag glädjer mig åt att Baadur Jobava efter tre remier på förstabordet för Escola Escacs Barcelona också vann sitt första parti och det var mot Alexander Aresjtjenko. Partierna genomspelbara och resultatservice.

* * * * *

Erik kunde räddat en halva med 30...Te2! 31.Kg1 Txf2 32.Kxf2 Dxh2+ osv.