tisdag 15 augusti 2017

Saint Louis Rapid – dag 2

Vishy Anand och Garri Kasparov i Saint Louis. För tjugotvå år sedan spelade de en VM-match i New York. Foto: Grand Chess Tour

Det må vara en liten evighet sedan Garri Kasparov spelade klassiskt schack på heltid – den karriären avslutades efter Linares 2005 – men mycket är sig likt från den tiden: grimaserna, gesterna, huvudskakningarna, den ändrade hållningen i det ögonblick när motståndaren har gjort ett dåligt drag. Och armbandsuret ligger på plats (se bilden). Det som har förändrats är tidsförbrukningen. Lutare på uppemot tio minuter i ett snabbschacksparti kan leda till en fördelaktig ställning men öppnar också för snöpliga vändningar. Andra dagen i Saint Louis Rapid resulterade i två remier och en förlust för hans del. Kasparov kommenterade sin poängskörd: ”För tjugo år sedan kunde det ha varit tre av tre.” 

Vi kunde studera Kasparovs uttrycksfulla ansikte och kroppsspråk speciellt i förlustpartiet mot Jan Nepomnjasjtjij. Kasparovs klara fördel gick upp i rök när tiden höll på att rinna ut. Avslutningen var grym:

Garri Kasparov – Jan Nepomnjasjtjij 
Vit drar

Kasparov kunde ha kämpat vidare i en för honom besvärlig ställning med 35.Df3.
35.Lf7?
Med dubbelhot mot e8 och g6, men ...
35...Te3!
Det kom blixtsnabbt.36.fxe3
Eller 36.Dd1 f3+ 37.Kh2 Te2 38.Df1 Le1 och vi har en vit sardinburk.
36...Dxg3+ 37.Kf1 f338.uppg.
Det hotar ju matt på både e1 och g2.

När Kasparov gett upp och hastigt reste sig pekade han på brädet och fällde en kort kommentar. Det var nog inte en gratulation att döma av Nepomnjasjtjijs höjda ögonbryn. Nog snarare: ”Du var ju helt förlorad.” I studion fick Nepo frågan hur han upplevde att spela ett parti med Kasparov och han svarade artigt: ”Att få spela mot honom känns dubbelt så bra som att slå honom.” Inför det tre sista ronderna i snabbschacksavdelningen är det Nepo i topp.

Även om Kasparov inte finns med i tätstriden är det han som har huvudrollen i Saint Louis Rapid. Det är hans partier som får mest uppmärksamhet i kommentatorstudion. Det känns naturligt i denna tillfälliga comeback. Hade han varit huvudrollsinnehavare även om världsmästare Magnus Carlsen varit med?

Partierna genomspelbara
Direktsändningen från Saint Louis Rapid

Ställningen efter sex ronder (vinst ger 2 poäng, remi 1 poäng):
Jan Nepomnjasjtjij 8; Quang Liem Le, Levon Aronian, Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura 7; Leinier Dominguez 6; Vishy Anand, Sergej Karjakin och Garri Kasparov 5; David Navara 3 poäng.

* * * * *

Manhems GM-turnering – rond 5

Tiger Hillarp Persson besegrade Orest Gritsak och svingade sig upp i delad ledning. Foto: Sören Svensson

Toppmötet mellan Jonathan Westerberg och Oskar von Bahr slutade remi efter hård kamp. Tiger Hillarp Persson kom ifatt dem efter vinst mot Orest Gritsak. Topptrion har 3,5 poäng.

Igår tog Tommy Andersson ett steg mot befrielsen men missade sedan räddningen. Idag tog han ett stort kliv mot triumfen men det ville sig inte heller den här gången. Han har haft oflyt.

Linus Johansson – Tommy Andersson 
Svart drar

Ska svart offra på e3 eller g3? Det är den stora frågan. Svaret är att offer här som där vinner.
20...Txe3!
Alternativet är 20...Lxg3! 21.fxg3 Dxe3+ 22.Kg2 De7!

analys

med det avgörande dubbelhotet Dxb7 och Se3+.
21.Dd2 Tfe8?
Svart vinner efter 21...Sxf2! 22.Dxf2 Lxg3 23.Dd2 Lf4 och så vidare.
22.fxe322...Txe3?
Sista spiken i den egentillverkade kistan. Svart har fortfarande vinstchanser efter 22...Lxg3.
23.Tc3
Det neutraliserar svarts angrepp och bäddar för en järnhård kontring.
23...Lxg3 24.dxc524...uppg.
Åttonde raden. Och pjäser som hänger på tredje raden.

Resultatservice
Partierna genomspelbara

* * * * *

VETERAN-EM. Nils Gustaf Renman, alias kackerlackskramaren Nisse, vann toppmötet mot Janez Barle i veteran-EM och är nu i ensam ledning på 4 poäng i gruppen 65+. Mer sånt!

Nils Gustaf Renman – Janez Barle 
Svart drar

Vit äger damflygeln och svarts enda chans är att ställa till det på kungsflygeln. Barle var inledningsvis med på noterna.
25...Lxg3!? 26.fxg3 Dxg3+ 27.Kf1 Sf5 28.Ld228...Sh4?
28...Dh2 är ett bättre försök.
29.Lxd5
Luften har plötsligt gått ur svarts angrepp.
29...Tad8 30.Dg430...Dh2 31.Dxh4 Txd5 32.Txd5 Dh1+ 33.Ke2 Dxd5 34.Dg3 Dc4+ 35.Ke1 Da2 36.Tb836...uppg.
Barle lyckades undvika dambyte men han kan inte slingra sig undan tornbyte. Dags att ge upp.

Magnus Wahlbom sattes under press mot GM Tamaz Giorgadze men ordnade en halva, medan Nils Åke Malmdin vann behändigt mot Nico Schouten. En utmärkt dag för Sverige i den gruppen.

Zurab Sturua, topprankad i gruppen 50+, lyckades ju besegra Conny Holst i rond 1. I dagens rond kunde Sturua vara tacksam för remin mot Ralf Åkesson.

Partier genomspelbara och resultatservice.


LINARES. Nils Grandelius och hans CAC Beniajan Duochess mötte Sestao Bizkaialde i rond 2 i spanska lagmästerskapet. På bord 4 spelade Nils mot kompisen Gawain Jones som har tränat med Nils i Malmö. Nu blev det en kampremi. Partierna genomspelbara.