fredag 18 augusti 2017

Saint Louis Rapid & Blitz – dag 5

Levon Aronian var klar vinnare i Saint Louis Rapid & Blitz med två ronder kvar. Foto: Grand Chess Tour

GÖSTA SVENN:
Levon Aronians övertygande seger med hela tre poäng före Sergej Karjakin och Hikaru Nakamura kom förstås i skymundan på grund av vår legendariske exvärldsmästares framträdande. Mannen hade närmast fått frälsarstatus bland schackfantasterna. Men efter fyra dagar och arton partier där han fått slita ont mot yppersta världseliten tänkte man: Skulle Garri Kasparov verkligen palla med nio ronder till? Skulle det bli några poäng alls den sista dagen? Han hade knappast verkat återuppstånden på den tredje dagen, än mindre den fjärde.

Kasparovs problem har bland annat varit att han tagit en eller flera lutare i vart och vartannat parti. Inte så klokt i blixt, särskilt inte redan i spelöppningen. Och det började som man befarat. Mot regerande blixtvärldsmästaren, som ibland spelar blixt i klass med Magnus Carlsen och Bobby Fischer, det vill säga snabbt och dessutom mycket bra:

Sergej Karjakin – Garri Kasparov 
Svart drar

21…Df6?? 22.Lxh5!
Boink. Rälig springargaffel om löparen slås. Senare dök ändå chansen upp:


31.Tf1?? Ke7??
Tornet lämnade ju nyss e-linjen och tillät därmed framstöten 31…e4!. Om löparen slår bonden följer Se2+. Där missade Garri hämndgaffeln. Efter partidraget vann vit strax.

Men ett par ronder senare reste sig veteranen ur askan. Han var nära att förlora på tid men hann både med att norpa en pjäs och hitta en mattforcering. Livesändningen hade över en miljon besökare världen över. Det var säkert en och annan som jublade framför datorskärmen i det här läget:

Fabiano Caruana – Garri Kasparov 
Svart drar

63…Sd2+ 64.Kg2 Te2+ 65.Kh1 Th2+ 66.uppg.
En fin matt i två väntar ju.

I ronden efter mötte publikfavoriten näste amerikan. Bägge amerikanerna deltog i det lag som vann OS förra året och som Garri stöttade på olika sätt. Här gavs dock ingen pardon. Han kastade fram sitt h2-h4 i nionde draget, så som han gjorde vid några tillfällen i den här turneringen. Så småningom blev det slutspel:

Garri Kasparov – Hikaru Nakamura 
Svart drar

32…g6 33.h6(!)
Försöker hålla kungen sysselsatt därborta så länge som möjligt.
33…Kxh6 34.Kd4 Kh5??
Nakamura går åt fel håll igen. Det gjorde han ju även vid första dagens snabbschack, mot både Kasparov och Quang Liem Le. Fast hur mycket kan man kräva att ens blixthajen Naka ska hinna se ”med hängande kläpp” (som det hette under Kasparovs glansdagar)? Kungen måste följa med till damflygeln, där den med hjälp av löparen kan stoppa vits fribonde. Nu såg man att Garri inte bara vädrade morgonluft – han hade råkoll på vinstföringen. Först skapade han sin fribonde:


43.La3 Kd2 44.Le7
… och på 44…Ke3 tänkte han cementera löparen på g5 och därefter bara spatsera framåt med den uppvärmda och startklara b-bonden. Men här gav svart upp.

Inför tredje dagen hade Garri pratat med mamma Klara som sagt åt sonen att i alla fall spela ett bra parti, och det gjorde han den dagen mot David Navara – ända tills tjecken hittade det där otroliga damoffret Dxc6+ som vände partiet. Hans kvalitetsparti kom istället i näst sista ronden, som svart mot Leinier Dominguez i Garris älskade Najdorfvariant. ”Vintage Kasparov”, kommenterade Yasser Seirawan med tindrande ögon. Det partiet ville Kasparov gärna göra extra bra av en annan anledning än att bara hedra mamma: ”Det kunde ju vara min sista Najdorf.” Påpekade alltså 54-åringen som sa sig inte ha minsta planer på att komma tillbaka något mer på den här nivån. ”Too painful, too much pressure”, sa Garri i eftersnacket med Maurice Ashley. Comebacken var inte ens en comeback, menade han, utan bara hans försök att göra reklam för Grand Chess Tour – ”och det lyckades ju!” som han sammanfattade brett leende och med sedvanligt gott självförtroende.

Nu skulle han hem och analysera sina tjugosju partier och se hur mycket han missade i dem. ”Men det gick ju bra i blixtpartierna idag”, inflikade Maurice. ”Du kanske borde ställa upp i blixt-VM?” Det svarade Kasparov inte på, men han förklarade att han har projekt på gång i Saint Louis. Schackcentrets speciella atmosfär gör att detta med att spela schack fortfarande är ett tänkbart alternativ, sa han. Det lät nästan som om legendaren planerade för ännu en icke-comeback.

Grymme Garri på väg in i spellokalen – för absolut sista gången som seriös tävlingsspelare på toppnivå. Foto: Grand Chess Tour

Partierna genomspelbara
Direktsändningen, femte dagen

Slutställningen i Saint Louis Rapid & Blitz:
Levon Aronian 24,5; Sergej Karjakin och Hikaru Nakamura 21,5; Jan Nepomnjasjtjij 20; Fabiano Caruana, Leinier Dominguez och Quang Liem Le 16,5; Garri Kasparov 16; Vishy Anand 14; David Navara 13 poäng.

* * * * *

Manhems GM-turnering – rond 9

Jonathan Westerberg segrade i Mölnlycke. Foto: Lars O A Hedlund

Med remi i slutronden kunde Oskar von Bahr ha säkrat minimum en delad förstaplats. Men utsikten till det vägde nog lättare än chansen att ordna en GM-inteckning, som krävde vinst mot Mikkel Antonsen. Ett problem i sammanhanget var att Oskar skulle åstadkomma något med de svarta pjäserna. Spelöppningen, Volgagambit, antyder att han satsade friskt på GM-normen.

Satsningen gick inte hem. Oskar förlorade öppningen, mittspelet, slutspelet och partiet. Det äventyret slutade med mattsättning.

Det gav Tiger Hillarp Persson och Jonathan Westerberg chansen att passera Oskar. Närhelst jag ser ett parti med Kungsindiskt angrepp går mina tankar till klassikern Fischer–Myagmarsuren från interzonturneringen i Sousse 1967. Sedan dess har man kommit underfund med hur svart bör anlägga motspelet på damflygeln och i Mölnlycke slog det igenom med full kraft. Tiger fick inte chansen att briljera på kungsflygeln. Jonathan Westerberg vann partiet och la beslag på ett odelat förstapris.

Bobby Fischer – Lhamsuren Myagmarsuren 
Vit drar

Bobby spelade 13.a3 och här är hela partiet.

Från Sousse till Mölnlycke:

Tiger Hillarp Persson – Jonathan Westerberg 
Vit drar

Tiger spelade 13.h5 och här är hela partiet.

Resultatservice
Partierna genomspelbara

* * * * *

Veteran-EM i Sabadell – rond 7

Nisse Renman går från klarhet till klarhet i Sabadell. Foto: Lars O A Hedlund

Det är 39 år sedan Nona Gaprindasjvili detroniserades som världsmästare i damklassen, och hon är fortfarande ett aktat namn hemma i Georgien. Där arrangeras en årlig turnering till hennes ära, Gaprindasjvili Cup i Tbilisi (årets speldatum: 12–21 november). I Sabadell var hon obesegrad med fyra vinster och två remier när hon slog sig ner för en dust med obeveklige Nisse Renman i rond 7. Nisse satt med merbonde efter dussinet drag.

Nona Gaprindasjvili – Nisse Renman
Antagen Damgambit
1.d4 d5 2.c4 c6 3.Sf3 Sf6 4.Db3 dxc4 5.Dxc4 Lf5 6.g3 e6 7.Lg2 Sbd7 8.Sc3 Le7 9.0-0 Tc8 10.Sh4 Sb6 11.Db3 Dxd4 12.Sxf5 exf5Efter 13.Td1 har vit hyfsad kompensation för bonden med löparparet. Efter partifortsättningen 13.Le3 Db4 var det si och så med den saken. Nisse malde på och avgörandet kom i praktiken i följande ställning:


Nona kunde inte motstå frestelsen att spika springaren på f6 med 31.Dc3? men efter 31...Dd1+ 32.Lf1 Dxa4 insåg hon säkert att spiken inte var mycket värd. Med två merbönder var det bara en tidsfråga innan Nisse skulle ta hem hela poängen. Nona gav upp efter 92 drag.

Hip, hip, hurra! Hela partiet.

I mötet mellan 84-årige Jevgenij Vasjukov och Magnus Wahlbom var det också materiell obalans i ett tidigt skede men där handlade det om en siciliansk gambit från Vasjukovs sida. Magnus sattes under press och dukade under. Hela partiet.

I gruppen 50+ bröt Ralf Åkesson remisviten på rätt sätt: vinst mot färingen John Rødgaard. Hela partiet.

Två ronder kvar och på förstaplatsen har Nisse Renman en poängs marginal till topprankade georgiske stormästaren Tamaz Giorgadze, som han möter i näst sista ronden. En påminnelse: Giorgadze spelade remi med Magnus Wahlbom i fjärde ronden och det skulle säkert passa Nisse att kopiera det resultatet. Måtte det bära hela vägen till drömmålet för Nisse.

Partier genomspelbara
Resultatservice

* * * * *

LINARES. I spanska lagmästerskapet vann CAC Beniajan Duochess med hela 6,5–0,5 mot Gros Xake Taldea och Nils Grandelius bidrog med vinst på bord 4:

Alejandro Franco, Gros Xake Taldea – Nils Grandelius, CAC Beniajan Duochess 
Vit drar

Nils får inte glömma att skicka ett tackkort till Alejandro Franco efter presenten 31.e4?? Lxh3 där 32.gxh3 ju faller på 32...Dg5+ och slag på c1. I partiet följde 32.De3 Le6 med en frisk merbonde för svart. Hela partiet.

Femterankade CAC Beniajan Duochess ligger på femte plats efter fem (av sju) ronder. Sestao Bizkaialde med polackerna Radoslaw Wojtaszek och Jan-Krzysztof på toppborden leder. Partier genomspelbara och resultatservice.