söndag 20 augusti 2017

Nils-Gustaf Renman Europamästare!

Nisse Renman säkrade EM-titeln med vinst i sista ronden. Foto: wstcc-crete. com

När Nisse Renman höstat in den första bonden mot Jens Kølbæk var det läge att sätta champagnen på kylning. Det var en frisk merbonde och sedan rasslade bönderna in efter hand. När överskottet var tre bönder gav Kølbæk upp. De blev en solid avslutning på mästerskapet för Nisses del. Hela partiet

Då var Tamaz Giorgadze tvungen att besegra Jevgenij Vasjukov för att komma upp jämsides med Nisse. Giorgadze offrade damen och kompensationen var inte överväldigande.

Tamaz Giorgadze – Jevgenij Vasjukov 
Svart drar

24...Td5!
Förutom det uppenbara hotet mot damen är det upplagt för en stark dubblering på d-linjen. Giorgadze fick se sig om efter smått desperata åtgärder för att hålla liv i sin dröm.
25.Sxe6!? Txc5 26.Sxc5 Df6Vit har bara torn och springare för damen och hans pjäser är sämre koordinerade än svarts. Det måste ha varit en upplyftande syn för Nisse, som hade gjort sitt vid det laget.
27.Ld4 Df5 28.g4 Dg6 29.Le329...Df6
Vasjukov var i tidsnöd och säkert inställd på dragupprepning och remi. Med mer tid till sitt förfogande hade han nog funnit 29...Txf2! där svart vinner efter till exempel 30.Lxf2 e3+ 31.Sd3 exf2 32.Kc1 Dc6+ 33.Kd2 Ld4 följt av Df3. Vasjukov kunde ha drygat ut pensionen med ett andrapris i stället för ett delat tredjepris.
30.Ld4
Efter 30.Td4 Df3 31.Tdd1 kan svart återgå till dragupprepningen eller spela på vinst med 31...Te8. Det är inte något rimligt alternativ för vit.
30...Dg6 31.Le3 remi

Efter det var det bara att korka upp: Nisse Renman triumferade. Härligt. Ska man vara lite krass kan man framhålla att han som tredjerankad i gruppen 65+ rimligtvis skulle vara med och fajtas om EM-titeln.

En gång i tiden fanns det ett schackgymnasium i Norrköping och där arbetade Nisse som lärare. Jag fick ett mejl från Johan Hellsten som gläds åt att Nisse lyckats med något som Johan trodde att ingen av hans elever har lyckats med: att bli Europamästare.

I gruppen 50+ avslutade Ralf Åkesson med vinst och det resulterade i en femteplats på 6 poäng. Där erövrade armeniern Karen Movsziszian EM-titeln på 7 poäng.

Partier genomspelbara
Slutresultat 65+
Slutresultat 50+

* * * * *

LINARES. Nils Grandelius och hans motståndare i sista ronden i spanska lagmästerskapet, Fernando Peralta, har det gemensamt att båda har haft Ulf Andersson som tränare. Det blev remi och Nils klubb CAC Beniajan Duochess förlorade matchen mot Escola d'Escacs de Barcelona med 2,5–4,5. För Nils del blev det till slut två vinster och fyra remier och en handfull elopoäng, medan hans lag kom på femte plats. Partier genomspelbara och resultatservice.

BARCELONA. Efter Riga Open drog Erik Blomqvist vidare till Sants-turneringen i Barcelona. Efter två vinster åt han en förgiftad bonde i dagens rond:

Erik Blomqvist – Michael Kleinman 
Vit drar

Svart har fördel och vits enda chans är att placera ett torn på e1. Han får absolut inte nappa på lockbetet på f7.
27.Dxf7? Tf8 28.Dxg628...Txf2+!! 29.Kxf2 Dd2+ 30.uppg.
Det slutar med matt efter 30.Kg3 Df4+ 31.Kg2 Dxf3+ eller 30.Kg1 De3+ 31.Kg2 Dxf3+.

Felix Tuomainen har fått en kanonstart i Barcelona. Foto: Lars O A Hedlund

Mest positivt ur svensk synvinkel så här långt är att Felix Tuomainen besegrade en av Norges mest lovande spelare, Sebastian Mihajlov (elo 2399), i rond 2. Idag spelade Felix mot ännu en IM, Jonathan Cruz (2424), och det blev remi. Felix står på 2,5 poäng. Partierna genomspelbara och resultatservice.


Mikkel Antonsen och Tiger Hillarp Persson i efteranalys i Mölnlycke. Foto: Sören Svensson

GÖTEBORG OPEN. Att vinna en turnering över åtta ronder med en och en halv poängs marginal antyder starkt att förstapristagaren har gjort rätt för sig. Det var den marginalen Petro Golubka hade till närmaste konkurrenter i Göteborg Open. Det blev remi i näst sista ronden mot tvåan Tiger Hillarp Persson och därutöver sju vinster. Partierna genomspelbara och resultatservice.

STOCKHOLM OPEN. Deniz Arman avslutade med vinst mot Bengt Hammar och vann turneringen en halv poäng före Lars Karlsson. Partierna genomspelbara och resultatservice.