torsdag 10 augusti 2017

Sinquefield Cup – rond 8

Levon Aronian levde farligt i näst sista ronden. Foto: Grand Chess Tour

Levon Aronian tvekar inte att slänga fler vedklabbar i brasan. Han vill skapa vinstchanser och är beredd att ta risker för att nå sitt mål, som mot Peter Svidler i näst sista ronden. Svidler valde att försvara sig med samma variant som Jan Nepomnjasjtjij praktiserade mot Aronian i första ronden. Trots att Aronian vann det partiet var det han som avvek. I stället för 9.Le2 kom 9.La3 men tornet hamnade åter på h4 i tionde draget. Och det blev skarpt spel.

Det var hög stämning i kommentatorstudion i den här ställningen:

Levon Aronian – Peter Svidler 
Svart drar

Kan svart norpa bonden på g2? Svaret skulle kunna vara: Ja, om han har en dator till hjälp. Efter partiet visade Maurice Ashley följande datoranalys för Svidler: 16...Dxg2! 17.e4 0-0 18.Lxc6 Txc6 19.Dxc6 g4!! följt av g4-g3.

analys

Svidler kunde konstatera att det vinner för svart men förklarade också att det krävs något bättre än en mänsklig hjärna för att finna sådant. I partiet följde i stället en dragupprepning: 16...Dd6 17.Se4 Dd5 18.Sf2 Dd6 19.Se4 remi.

Topptrion noterade remier men Magnus Carlsens försök att komma ifatt misslyckades. Ett av hans torn var ute på vift mot Nepomnjasjtjij och Carlsen var ett tag orolig för hur det äventyret skulle sluta. Han kunde vara rätt tacksam för remin.

Segraren i förra säsongens Grand Chess Tour, Wesley So, får inte mycket att stämma. Han är förankrad på sistaplatsen efter förlust mot Sergej Karjakin.

Med tre spelare i topp och två förföljare en halv poäng efter dem är striden om förstaplatsen helt öppen. Och vad händer om två eller flera spelare kommer på samma slutpoäng? MVL talade om att han var tvungen att vinna i sista ronden för att ha chansen att vinna turneringen, det på grund av hans dåliga särskiljningspoäng. Verkligen? I det officiella programmet finns följande planerat för lördagen: ”särspel (om nödvändigt)”. Det lutar åt särspel.

Rond 8
Jan Nepomnjasjtjij – Magnus Carlsen remi
Levon Aronian – Peter Svidler remi 
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura remi
Sergej Karjakin – Wesley So 1-0
Vishy Anand – Maxime Vachier-Lagrave remi

Partierna genomspelbara

Ställningen inför sista ronden:
Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave och Vishy Anand 5; Magnus Carlsen och Sergej Karjakin 4,5; Fabiano Caruana 4; Peter Svidler 3,5; Hikaru Nakamura och Jan Nepomnjasjtjij 3; Wesley So 2,5 poäng.

Rond 9 (fredag kl 20)
Maxime Vachier-Lagrave – Jan Nepomnjasjtjij 
Wesley So – Vishy Anand 
Hikaru Nakamura – Sergej Karjakin 
Peter Svidler – Fabiano Caruana 
Magnus Carlsen – Levon Aronian

* * * * *

Riga Open – rond 5 och 6

Vladimir Onistjuk har full pott så här långt. Foto: grenkechessopen.de

I dagens dubbelrond fick Erik Blomqvist möta högre rankade spelare. Efter remi mot Arik Braun förlorade han mot Alexander Kovtjan. Efter sex ronder är ukrainaren Vladimir Onistjuk ensam i topp på 6 poäng.

Den som gillar stilla mördande drag kan avnjuta följande partiställning från rond 6:

Ilia Smirin – Cemil Can Ali Marandi 
Vit drar

57.Kh3!!
Vit har en mattplan men då ska hans kung först placeras på ett fält där motståndaren inte kan sabotera föreställningen med en damschack. Då är faktiskt h3 enda fältet för kungen. Nu hotar främst 58.Df7 Dg7 59.Dxh5+ med matt och det finns inte någon hållbar parad.
57...Sd6 58.Dxd6 Kg7 59.Se8+ Kh7 60.De7+60...uppg.
Det är mattsättning på gång.

Resultatservice
Svenska spelarnas resultat
Partierna genomspelbara