Hikaru Nakamura spelade sin tredje remi i följd – har han fått en släng av den turistsjuka som yttrar sig på det sättet? – och med två ronder kvar har han fått sällskap i toppen på 6,5 poäng av Maxime Vachier-Lagrave, Richard Rapport och Daniil Dubov. Nils Grandelius finns med i den stora gruppen en halv poäng efter dem.
Nils hade svart mot Kateryna Lagno och var beredd att ta risker i både öppning och mittspel för att kunna engagera sig i tätstriden med en vinst. Han belönades för sitt mod. Annars är det rätt vanligt att etablerade stormästare försöker sig på sådana konststycken med både livrem och hängslen.
Kateryna Lagno – Nils Grandelius
Svart drar
20...Tf3
I kommentatorstudion spekulerade Simon Williams och Jovanka Houska om huruvida Nils tänkte nöja sig med slag på g3 med remischackar. När Nils kom till studion efter partiet försäkrade han att något sådant hade han absolut inte tänkt sig. Han pekade på en liten fälla: om vit får för sig att utveckla löparen till d2 så går den förlorad efter 21.Ld2? Tf7! 22.Dd6 Td8.
21.Dd6
Även efter andra drag kan svart öka trycket med dubblering på f-linjen. Vit är förlorad.
21...Tbf8 22.Dxe5
Han garderar g3. Efter 22.Ld2 Txg3+! 23.fxg3 Dxg3+ 24.Kh1 Dxh4+ 25.Kg2 Dg4+ 26.Kh2 Tf3! är det matt på gång.
22...Sxc5!!
Allt stämmer för svart. Att släppa in den springaren på d3 är lika hopplöst som allt annat, och att slå den direkt faller på 23.Dxc5 Dxg3+! 24.fxg3 Txf1+ 25.Kg2 T8f2+ 26.Kh3 Th1 matt.
23.Dg5 Df7
När Simon Williams talade om att det hotar 24...Txf2 med matt i förlängningen så förklarade Nils att han för sin del var inställd på 24...Tf5 med damfångst. Han formulerade en regel som kanske är känd sedan tidigare: ”Om du har valet mellan damvinst och att sätta matt: välj damvinsten för du kan ha missat något i varianten som ska leda till matt.” Hm, det låter förnuftigt.
24.Dxc5
24...Txg3+
Som Nils påpekade: absolut inte 24...Txf2?? 25.Dxf8+! och vit vinner.
25.Kh2 Df3
26.Dxf8+
Eller 26.fxg3 De2+! 27.Kh3 Dxf1+ 28.Kh2 Tf2 matt.
26...Kxf8 27.fxg3 Dxf1 28.b3
Lagnos sista hopp var att få in 29.La3+.
28...Kg8 29.uppg.
Vit är i ett förskräckligt dragtvång. Efter 29.a4 b4 30.a5 Kh7 ville Williams se en kungsvandring på de vita fälten till f3.
Partier genomspelbara
Resultatservice
Svenska spelarnas resultat
* * * * *
När jag var redaktör för Schacknytt var det några schackmästare i den äldre generationen som hörde av sig med vänliga brev och artikelbidrag. Finländaren Eero Böök (1910–1990) var en av dem. Breven från honom finns kvar i en av mina många arkivpärmar.
Böök skrev flera schackböcker, däribland en biografi om Gösta Stoltz. Första upplagan kom 1946, den andra omarbetade upplagan 1968. Jag har ett ex av den senare i min bokhylla och noterar att ”Stormästaren Gösta Stoltz bästa partier” har en vacker layout. Det är sådant som gör det mer angenämt att ge sig i kast med texten.
Det kom jag att tänka på när en godhjärtad bloggbesökare gav mig ett ex av Petri Saharinen & Pekka Böök: ”Böök – Shakkia ja kulttuuria” (Minerva, 2010). Det är en vacker bok på drygt 400 sidor. Synd bara att jag inte behärskar finskan. Här hoppas jag på bloggbesökares hjälp, för det finns ett stycke på sidan 142 som jag önskar översatt till svenska.
Varsovasta palattuaan Böök aloitti Pioneeripataljoonan aliupseerikoulun, joka kestäisi jouluun saakka. Työskentely Korialla oli kuin hermolepoa verrattuna Varsovan kiihkeään turnausrytmiin. Ylläpitääkseen shakkikuntoaan Eero osallistui lokakuussa Suomen Shakin toiseen kansainväliseen turnaukseen Helsingissä. Peliloman saanti ei tuottanut enää mitään vaikeuksia Östermanin elokuisen sähkeen ansiosta. Turnauksen organisoi Rasmusson, joka oli onnistunut kokoamaan nimekkään osallistujajoukon. Voiton vei Puolan kärkipelaajiin lukeutuva Paulin Frydman pistein 7,5/8. Toiseksi nousi Paul Keres pisteen hävinneenä. Nuorelle virolaistähdelle turnaus oli ensimmäinen Suomessa. Ståhlbergin ja Krogiuksen jälkeen sijoilla 5-6 olivat Eero Böök ja Ruotsin Ored Karlin 50 % tuloksella ja 4 pisteellä. Turnaus oli Eero Böökille virkistävä harjoitus, jonka yhteydessä saattoi viettää Allin kanssa muutaman päivän kotona.Jag har förstått så mycket att det handlar om en turnering i Helsingfors i slutet av 1935 där polacken Paul Frydman tog hem förstapriset. Det som främst intresserar mig är Ored Karlins deltagande i den och andra turneringar i Finland vid den tiden.
Måhända finns det turneringsreferat med Karlinpartier i Suomen Shakki eller någon annan finsk schacktidskrift från den tiden? Upplysningar om det mottages med tacksamhet (grahn1@gmail.com). Anledningen är att jag håller på att kartlägga Ored Karlins brokiga liv.
Ored föddes 1905 med silversked i mun som son till Georg Karlin, grundaren av Kulturhistoriska museet, Kulturen, i Lund. Ored dog utblottad 1968.