lördag 27 januari 2018

Wijk aan Zee – rond 12

Maxim Matlakov gör upp med Magnus Carlsen med Judit Polgar på åskådarplats. Foto: Alina l'Ami

GÖSTA SVENN:
Idag spelade Magnus Carlsen väldigt snabbt. ”Det fanns inte så mycket att tänka på, och när man inte har så stor fördel behöver man klockan som sin bundsförvant”, sa han med ett belåtet leende efteråt. Det är fint att världsmästaren nu varierar med att gå in i öppna sicilianska varianter, och det går ju bra också – även om motståndarna inte är de allra starkaste, och trots att han sätter bort en pjäs som i drakpartiet mot Gawain Jones i rond 8 (men vinner ändå). Så här offensiv var uppställningen efter nio drag:

Magnus Carlsen – Maxim Matlakov 
Svart drar

Under tiden gick Sjachrijar Mamedjarov med på snabbremi mot Jones. Bägge spelarna var efteråt kritiska och förvånade: varför ville inte den andre spela på vinst? Carlsen var också förvånad, han tyckte att Mamedjarov, aspirant på turneringssegern som han är, borde ha öppnat med ”vad som helst och bara spelat på”. Men Tata Steel är ändå en ganska lång turnering. Spelarna börjar bli möra. 

Världsmästarens offensiva mittspelsintentioner ebbade ut. Damerna byttes och kvar blev vederstyggliga vita bönder. Men MC hade löparparet:

Magnus Carlsen – Maxim Matlakov 
Vit drar

Här fick jag lämna datorskärmen för att laga mat till lilla dottern. Det brukar gå snabbt. På matfronten verkar femåringen just nu resonera som Bob DylanI can live on rice and beans”. Lite soja därtill samt säsongens första semla, så är lördagen en fest för Stella.

När jag återvände till datorn var det olikfärgat löparslutspel för Carlsen, men vår världsmästare hade i alla fall norpat en bonde. Det såg rätt remiaktigt ut, och han måste väl byta ytterligare en bonde för att få ut tornet ur den där hålan?

Magnus Carlsen – Maxim Matlakov 
Svart drar

Förra årets sensationsman, den sympatiske Baskaran Adhiban, lyckades till sist – men likväl alldeles för sent – utveckla damflygeln mot den andre av Carlsens konkurrenter om turneringssegern, Anish Giri. Giri tog sig sedermera enkelt ut ur svarts hastigt hopspunna mattnät.

Anish Giri – Baskaran Adhiban 
Vit drar

39.g4 Kh7 40.Txf8Nu är det vit som är på mattsättarhumör, om 40...Kxh6 så 41.Txf7 med planen g5+ och Th7 matt. Svart tvingas ge ännu en bonde med 41...g5 och då är det förstås kört för honom.
40...Sd3 41.Txf7+ Kh8 42.Tf8+ uppg.

Under tiden hade världsmästaren nött på. För ett ögonblick var han två bönder över, men sedan rök den andra dubbelbonden på c-linjen. Carlsen fortsatte vrida åt skruvtvingen.

Magnus Carlsen – Maxim Matlakov 
Svart drar

Det hade varit fantastiskt om någon av de två unga kinesiska deltagarna, eller båda, funnits med i toppstriden. Tyvärr gör de inte det. Om stora Kina fick en VM-kandidat eller rentav världsmästare så vore det bra för schacket som helhet – inget ont om fantastiska lilla Norge för det. Wei Yi har vi ju tidigare spått som utmanare till Carlsen, men karriären när det gäller damettan Hou Yifan kanske går på sparlåga med tanke på hennes pluggande vid Oxford i höst. Idag drabbades de två hursomhelst samman i ett kinesiskt derby. Båda spelar oftast aggressivt likt kinesiska pingisspelare, men idag slog det inga gnistor om deras spel. Det var mest stoppbollar.

Efter 57 drag hade världsmästaren till sist betvingat sin unge ryske motståndare som gått bort sig med kungen, förmodligen i tron att kunna säkra remin genom att offra tornet på h2-bonden, eller få bort bonden på annat vis. Därav blev intet.

Magnus Carlsen – Maxim Matlakov 
Svart drar

57...uppg.

MC sa efteråt att han inte var ”thrilled” över att ha hamnat i det där remiaktiga slutspelet, men efter tidskontrollen såg han att det blev svårare för svart. Carlsen sa att han kunnat spela på i all evighet, vilket väl ingen betvivlar att han också hade gjort om det blivit nödvändigt. ”It can easily go south for him”, sa Magnus – eller åt sydost, så som svarts kung ju lite märkligt begav sig.

I den här upplagan av Wijk aan Zee har Carlsen öppnat med 1.e4 mot alla utom Wesley So, där det blev försiktiga gamla Londonsystemet som vi såg honom preppa i Twitterflödet. Även om Magnus faktiskt gärna brukar öppna med kungsbonden just i den här turneringen, så kanske detta är ett varsel om vem han ser som tänkbar utmanare vid VM-matchen i höst?

Rond 12
Hou Yifan – Wei Yi remi 
Anish Giri – Baskaran Adhiban 1-0 
Vladimir Kramnik – Fabiano Caruana 1-0 
Peter Svidler – Sergej Karjakin remi 
Magnus Carlsen – Maxim Matlakov 1-0 
Gawain Jones – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Vishy Anand – Wesley So remi

Partierna genomspelbara

Ställningen efter tolv ronder:
Anish Giri och Magnus Carlsen 8,5; Sjachrijar Mamedjarov 8; Vishy Anand och Vladimir Kramnik 7,5; Sergej Karjakin och Wesley So 7; Peter Svidler 5,5; Wei Yi 5; Gawain Jones, Fabiano Caruana och Maxim Matlakov 4,5; Baskaran Adhiban 3,5; Hou Yifan 2,5 poäng.

Rond 13 (söndag kl. 12)
Wesley So – Hou Yifan 
Sjachrijar Mamedjarov – Vishy Anand 
Maxim Matlakov – Gawain Jones 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen 
Fabiano Caruana – Peter Svidler 
Baskaran Adhiban – Vladimir Kramnik 
Wei Yi – Anish Giri

* * * * *

Gibraltar – rond 5

David Navara med tjänsteslips. Foto: Sophie Triay


LG: För sex dagar sen spelades drakvarianten i Wijk aan Zee i ett parti som väckte stort uppseende eftersom Magnus Carlsen satte bort en pjäs. Det var alltså Gawain Jones som förärades en löpare.


Det partiet fortsatte 14...Te8 15.Se4 f5 16.Sg5 Lc8 17.g4?? f4 och så vidare. I dagens toppmöte i Gibraltar uppkom diagramställningen återigen och det var Hikaru Nakamura som spelade svart mot den nittonårige polacken Jan–Krzysztof Duda. Nakamura avvek med 14...Tb8 – och partiet i Wijk aan Zee var inte inspirationskällan. Det var i själva verket en variant som han hade analyserat tidigare på djupet. I denna intervju berättar han om det. Han avslöjar att valet stod mellan att spela drakvarianten och en annan öppning och att han singlade slant om saken.

Partiet följde Nakamuras prepp i 21 drag och där ...

Jan–Krzysztof Duda – Hikaru Nakamura 
Vit drar

... hade Nakamura kollat på 22.Tg1 och 22.Da5, men Duda spelade 22.Se2 Tbd8 23.h5. Nakamura menade att ställningen var jämn tills Duda ställde till det för sig i denna ställning:


Efter 28.Lb4?! c5 29.Lxd5? (29.Lxc5 Df6 30.c3 Lxf3 31.Tg1 är oklart, medan 29.Lc3 c4 30.La4 Te7 gynnar svart) 29...Dxd5 tog svart hand om initiativet och kunde förstora fördelen efter hand. Duda tillät slutligen en mattsättning vilket applåderades av kommentatorerna.


36...f2! 37.Lxf2 Te7! 38.Dxe7 Dxc3+ 39.Ka3 Da5 matt. Hela partiet

Nakamura leder på 5 av 5, en halva före David Howell och Michail Antipov.

Nils Grandelius spelade remi mot Das Debashis, medan Pia Cramling efter tre möten i rad mot högre rankade stormästare valde att ta ut en vilodag, en bye som ger en halv poäng utan spel. Nils och Pia ligger bäst till i svensklägret på 3,5 poäng.

Partier genomspelbara
Resultatservice
Svenska spelarnas resultat