torsdag 18 januari 2018

Wijk aan Zee – rond 5

Peter Svidler skämdes efter en miss. Foto: Alina l'Ami

Ingen i världseliten kan vara så självkritisk som Peter Svidler: ”Det där hade en tioåring sett med förbundna ögon.” Det var efter att ha missat en klar vinstfortsättning mot Hou Yifan.

Peter Svidler – Hou Yifan 
Vit drar

Svidler behöll sin fördel med 22.Tb1. Han tittade på 22.Sc8 Te6 men missade 23.Sg5. ”Det draget fanns över huvud taget inte för mig. Jag skäms.” Poängen är att det hotade tornet måste hålla springaren borta från gaffelfältet b6, och efter 23...Tc6 finns ju gaffeln på e7 i stället. Svidler kunde trösta sig med att han trots allt vann partiet så småningom.

Vladimir Kramnik hade två merbönder i ett tornslutspel mot Magnus Carlsen, men det var dubbelbönder och det var ganska enkel remi. Men Kramnik försökte och försökte medan Carlsen såg alltmera uttråkad ut. Men om det varit omvända roller hade Carlsen nog också dragit ut på det. Det blev i alla fall remi.

Anish Giri tycks ha funnit det framgångsrika remispåret, det som han skämtsamt förklarade att han ville in på. Vishy Anand behöll sin plats i tätgruppen med remi mot Wei Yi, medan Sjachrijar Mamedjarov anslöt sig med vinst mot Fabiano Caruana. Det var alltså Caruana som öppnade med sju av sju i Sinquefield Cup 2014. Han verkar vara fjärran från den formen.

Hou Yifan ska börja studera på Oxford University i september och det blir säkert svårt att kombinera med schack på toppnivå. Det är möjligt att tankarna redan finns i Oxford. Det har bara blivit en halva på de fem ronderna.

Nu får spelarna en vilodag efter utflykten till Hilversum. Rond 6 spelas på fredag.

Rond 5
Peter Svidler – Hou Yifan 1-0
Magnus Carlsen – Vladimir Kramnik remi
Gawain Jones – Anish Giri remi
Vishy Anand – Wei Yi remi
Wesley So – Baskaran Adhiban 1-0
Sjachrijar Mamedjarov – Fabiano Caruana 1-0
Maxim Matlakov – Sergej Karjakin remi

Partierna genomspelbara

Ställningen efter fem ronder:
Anish Giri, Vishy Anand och Sjachrijar Mamedjarov 3,5; Vladimir Kramnik, Magnus Carlsen och Wesley So 3; Wei Yi, Sergej Karjakin, Maxim Matlakov, Gawain Jones och Peter Svidler 2,5; Fabiano Caruana 1,5; Baskaran Adhiban 1; Hou Yifan 0,5 poäng.

Rond 6 (fredag kl. 13.30)
Hou Yifan – Sergej Karjakin 
Fabiano Caruana – Maxim Matlakov 
Baskaran Adhiban – Sjachrijar Mamedjarov 
Wei Yi – Wesley So 
Anish Giri – Vishy Anand 
Vladimir Kramnik – Gawain Jones 
Peter Svidler – Magnus Carlsen