söndag 28 januari 2018

Wijk aan Zee – rond 13

Magnus Carlsen vann turneringen i Wijk aan Zee för sjätte gången. Foto: Alina l'Ami

GÖSTA SVENN:
Om det var någon som skulle ha en chans mot världsmästaren i ett särspel så var det väl Anish Giri. Den inbördes statistiken mellan de två är rätt jämn, i alla fall i långpartier. Vid förra årets möte missade ju Magnus Carlsen matt i tre.

”I like tiebreaks”, sa Carlsen efteråt. Det syntes i det första blixtpartiet, för där var han obönhörlig:

Magnus Carlsen – Anish Giri 
Vit drar

30.e4!
Pressen mot isolanibonden har inte gett något, så vit byter av bonden och tar terräng istället.

Vit drar

36.Tc1!
Mycket otäckt. Svart måste nu hinna överväga om han så småningom tål ett bondeslutspel.

Vit drar

41.h5!
Förhindrar sprängningsmöjligheten h6-h5. Nu hotar avveckling till ett bondeslutspel där svarts kung inte kan hålla oppositionen.

Vit drar

Hur ska vit komma igenom här då? Jo, medelst en liten ommöblering:
49.Lf8 Lf4 50.Le7 Lg5 51.Kb3 Kc7 52.Kc4 Kd7 53.Lc5 Kc7 54.Kd3! Kd7 55.Le3


55...uppg.

Ett smärre positionellt mästerverk – och det i ett blixtparti. Hela partiet.


Magnus Carlsen och Anish Giri och särspel. Foto: Alina l'Ami

I det andra partiet offrade Giri pjäs och kom sedan bonde över, men Carlsen slog tillbaka offensiven och accepterade remianbudet i bättre ställning. Obesegrad vann han därmed Wijk aan Zee för sjätte gången. Det är rekord, ingen har vunnit denna anrika turnering så många gånger.

Rond 13
Wesley So – Hou Yifan 1-0 
Sjachrijar Mamedjarov – Vishy Anand remi 
Maxim Matlakov – Gawain Jones remi 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen remi 
Fabiano Caruana – Peter Svidler remi 
Baskaran Adhiban – Vladimir Kramnik 0-1 
Wei Yi – Anish Giri remi

Partierna genomspelbara

Slutställningen:
Magnus Carlsen och Anish Giri 9; Vladimir Kramnik och Sjachrijar Mamedjarov 8,5; Vishy Anand och Wesley So 8; Sergej Karjakin 7,5; Peter Svidler 6; Wei Yi 5,5; Gawain Jones, Fabiano Caruana och Maxim Matlakov 5; Baskaran Adhiban 3,5; Hou Yifan 2,5 poäng.

Särspel: Magnus Carlsen–Anish Giri 1,5–0,5

* * * * *

Gibraltar – rond 6

Elisabeth Pähtz förlorade mot Nils Grandelius. Foto: Sophie Triay

LG: I Gibraltar 2015 inledde Hikaru Nakamura med sex vinster i följd. Vinstraden bröts den gången av David Howell med remi i rond 7. Det blev något liknande den här gången. Efter fem vinster i rad fick Nakamura nöja sig med remi mot Howell i dagens rond, och det ska Nakamura nog var mycket nöjd med.

Hikaru Nakamura – David Howell 
Svart drar

I kommentatorstudion berättade Howell att när Nakamura hade noterat 15.Db6 i sitt partiprotokoll släppte han inte pennan. Det var enligt Howell som om Nakamura förväntade sig att Howell rätt snabbt skulle spela det ”givna” 15...Lxc5. Det fick Howell att vilja kolla närmare på ställningen för att se om det fanns något intressant alternativ till slaget på c5. Nakamura fick lägga ner pennan. 

Howell upptäckte möjligheten 15...Sxc2 och började analysera konsekvenserna. Ett par drag framåt i analysen blev det alltför komplicerat, och han bestämde sig till slut för 15...Lxc5. Det blev fortsatt oklart och äventyret slutade så småningom med delad poäng.

Men hur var det egentligen med springaroffret på c2? En datoranalys visar att svart har fint spel för pjäsen efter till exempel 15...Sxc2! 16.Kxc2 exf3+ 17.Ld3 Lf5 18.gxf3 Tfd8

analys

Där levde Nakamura farligt. Hela partiet.

Efter sex ronder leder Nakamura en halv poäng före ett koppel på fem spelare. I gruppen en poäng efter Nakamura finns Nils Grandelius efter dagens säkra vinst mot Elisabeth Pähtz.

Partier genomspelbara
Resultatservice
Svenska spelarnas resultat