måndag 15 januari 2018

Wijk aan Zee – rond 3

Vishy Anand svingade sig upp i delad ledning. Foto: Alina l'Ami

Dagens höjdpunkt i Wijk aan Zee var Vishy Anands slutdrag mot Fabiano Caruana. I kommentatorstudion tyckte Anand med ett leende att det är synd att det inte finns ett skönhetspris i turneringen med tanke på draget i fråga. Och Magnus Carlsen försåg det med två utropstecken i ett Twitter. Då kan vi väl låta täckelset falla för konstverket:

Vishy Anand – Fabiano Caruana 
Vit drar

Anand berättade att hans första tanke var att spela 42.Lxg7+ Txg7 43.Td8+ Kh7 44.Sg5+

analys

Vid första anblicken ser det kanske ut som om svarts båda torn inte gärna kan flytta och 44...hxg5 besvaras med 45.Dh5 matt. Men det tog inte många sekunder för Anand att upptäcka 44...Tcxg5 45.Dxc4 Txg2+ och svart sätter matt.

Anand förstod att det finns en vinst någonstans i den första diagramställningen och han fann den rakaste vägen till målet:
42.Td6!! uppg.
Matthotet på h6 avgör.

Det är artonde gången Anand är med i Wijk aan Zee och han har vunnit turneringen fem gånger. Än verkar han inte lida av några ålderskrämpor. Den andre spelaren i ledarduon, Anish Giri, spelade en händelsefattig remi mot Peter Svidler. Samma beskrivning gäller partiet mellan Magnus Carlsen och Wei Yi.

I fjor var Baskaran Adhiban på tredjeplatsen den stora överraskningen. Idag förlorade han mot årets största överraskning så här långt: Gawain Jones.

Rond 3
Vladimir Kramnik – Hou Yifan remi 
Peter Svidler – Anish Giri remi 
Magnus Carlsen – Wei Yi remi 
Gawain Jones – Baskaran Adhiban 1-0 
Vishy Anand – Fabiano Caruana 1-0 
Wesley So – Sergej Karjakin remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Maxim Matlakov remi

Partierna genomspelbara

Ställningen efter tre ronder:
Vishy Anand och Anish Giri 2,5; Sjachrijar Mamedjarov, Gawain Jones och Magnus Carlsen 2; Sergej Karjakin, Wesley So, Peter Svidler och Vladimir Kramnik 1,5; Fabiano Caruana, Wei Yi och Maxim Matlakov 1; Hou Yifan och Baskaran Adhiban 0,5 poäng.

Rond 4 (tisdag kl. 13.30)
Hou Yifan – Maxim Matlakov 
Sergej Karjakin – Sjachrijar Mamedjarov 
Fabiano Caruana – Wesley So 
Baskaran Adhiban – Vishy Anand 
Wei Yi – Gawain Jones 
Anish Giri – Magnus Carlsen 
Vladimir Kramnik – Peter Svidler