lördag 20 januari 2018

Wijk aan Zee – rond 7

Sjachrijar Mamedjarov leder efter första halvlek. Foto: Alina l'Ami

Sjachrijar Mamedjarov har vunnit tre partier i följd och har avancerat till andra plats i den dagsaktuella världsrankningen. Efter dagens vinst är han 18 elopoäng efter Magnus Carlsen. Wei Yi offrade bonde och enligt Mamedjarov kunde partiet ha hållit sig inom remigränsen om Wei Yi spelat exakt. Det gjorde han inte. Svårt nog. Intervju med Mamedjarov.

Som Vladimir Kramnik påpekade brukar Vishy Anand vara utmärkt förberedd i öppningen, men det fanns brister i hans prepp med de vita pjäserna idag. Kramnik pekade bland annat på ett mindre bra drag i den här ställningen:

Vishy Anand – Vladimir Kramnik 
Vit drar

I kommentatorstudion menade Kramnik att när Anand spelade 10.h3 så var det nog för att besvara partidragen 10...g5 11.Lg3 Sh5 med 12.Sxe5. För sent upptäckte Anand då 12...Sxg3 13.Sxc6 Lxf2+! 14.Kxf2 Sxh1+ 15.Dxh1 bxc6 och vit har inte kompensation för kvaliteten. Anand spelade i stället 12.De2 och Kramnik förklarade att initiativet då gled över till svart och att det såg mycket ljust ut för honom när han hade säkrat sin kung på g7 medan Anands kung svåvade i ständig fara på damflygeln. I slutändan menade Kramnik att det varit en bekväm vinst för honom.

Magnus Carlsen offrade kvalitet mot Hou Yifan. Datorerna nickade gillande men själv var Carlsen efteråt skeptisk till kvalitetsoffret. Avgörandet föll i den här ställningen:

Magnus Carlsen – Hou Yifan 
Svart drar

50...h5?
Efter det draget vinner vit forcerat, men det måste hur som helst vara svårt för svart att hålla den ställningen i praktiskt spel. Carlsen: ”Hon kunde kanske ha hållit remi men det är lurigt.”
51.d6!
Det hotar helt enkelt 52.b7.
51...Kc8 52.gxh5 Txh5 53.Kc6 Kb8 54.Se4 Txf5 55.Sc555...uppg.
Intervju med Carlsen.

Sergej Karjakin lyckades vinna ett parti efter sex remier och förloraren var Fabiano Caruana, som verkar vara helt ur form.

Rond 7
Magnus Carlsen – Hou Yifan 1-0 
Gawain Jones – Peter Svidler remi 
Vishy Anand – Vladimir Kramnik 0-1 
Wesley So – Anish Giri remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Wei Yi 1-0 
Maxim Matlakov – Baskaran Adhiban remi 
Sergej Karjakin – Fabiano Caruana 1-0

Partierna genomspelbara

Ställningen efter sju ronder:
Sjachrijar Mamedjarov 5,5; Anish Giri, Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik och Wesley So 4,5; Sergej Karjakin och Vishy Anand 4; Maxim Matlakov, Gawain Jones och Peter Svidler 3,5; Wei Yi 2,5; Fabiano Caruana 2; Baskaran Adhiban 1,5; Hou Yifan 1 poäng.

Rond 8 (söndag kl. 13.30)
Hou Yifan – Fabiano Caruana 
Baskaran Adhiban – Sergej Karjakin 
Wei Yi – Maxim Matlakov 
Anish Giri – Sjachrijar Mamedjarov 
Vladimir Kramnik – Wesley So 
Peter Svidler – Vishy Anand 
Magnus Carlsen – Gawain Jones