onsdag 14 augusti 2019

Manhems schackvecka – dag 5

Jung Min Seo klarade IM-normen med tre ronders marginal. Foto: Andreas Granath 

Två av Sveriges starkaste juniorer har utmärkt sig den senaste veckan: Milton Pantzar tog en IM-inteckning i Bratislava, och Jung Min Seo svarade för samma bravad i Mölnlycke – tre ronder före slutsignalen genom vinst mot Petro Golubka! Han byggde på med ännu en vinst i dagens andra rond mot GM Frode Urkedal, turneringens högst rankade spelare.

Jung Min Seo – Frode Urkedal 
Svart drar

Efter 31...Sh3+ 32.Kg2 Sf4+ var det ingenting med 33.Kg1, ett indirekt remianbud. Det blev i stället 33.Kf1 och sedan visade Jung Min Seo att en merbonde är en merbonde. Hela partiet.

Nu finns det säkert ett nytt resmål på Jung Min Seos karta: GM-normen. Han behöver en halv poäng på de avslutande partierna mot Jonny Hector och Martin Haubro för att nå dit. Jag är gammal nog att minnas när Jonny behövde en halva mot Bent Larsen för 28 år sedan i Valby för att säkra GM-titeln. Det ordnade sig i tolv drag.

Erik Blomqvist ligger tvåa efter vinst mot Jonny, som gjorde ett sista räddningsförsök i den här ställningen:

Erik Blomqvist – Jonny Hector 
Svart drar

Jonny spelade 48...h3 med önskedrömmen 49.b8D?? Sf2 matt. Nu finns det trots allt begränsningar för vad han kan åstadkomma på ett bräde och det var bara att ge upp efter 49.Sd1.

GM-turneringen, ställning efter sju ronder:
Jung Min Seo 6; Erik Blomqvist 5,5; Ihor Vypkhaniuk och Michael Wiedenkeller 4; Petro Golubka, Frode Urkedal och Jonny Hector 3,5; Björn Ahlander 2,5; Philip Lindgren 1,5; Martin Haubro 1 poäng.

IM-turneringen, ställning efter sju ronder:
Mikkel Manosri Jacobsen och Konstantin Borsuk 5; Jens Ove Fries Nielsen 4,5; Nisse Renman, Tom Rydström och Bich Ngoc Pham 4; Kaan Kücüksari 3,5; Axel Ornstein 2,5; Alistair Hill 2; Erik Malmstig 0,5 poäng.

Resultat GM-turneringen
Resultat IM-turneringen
Partier här och här

* * * * *

GCT Saint Louis Rapid & Blitz – dag 5

Levon Aronian kavlade upp ärmarna och tog hem förstapriset. Foto: Grand Chess Tour

GÖSTA SVENN:
I början av turneringens alla snabb- och blixtpartier tycktes världsmästaren ha både energi och kreativitet, som vid det här plötsliga utfallet i rond 3:

Magnus Carlsen – Leinier Dominguez 
Vit drar

8.h4!? 0-0 9.h5 h6 10.Dg4!?
Kasparov twittrade att det bara är nybörjare och världsmästaren som ger sig in på sådana här naiva kungsangrepp. Magnus vann partiet rätt så bekvämt.

Men efterhand tappade han gnistan och förlorade ibland väldigt billigt. Det såg ut att vara klasskillnad i vissa partier – nu med världsmästaren som den klart sämre. Det var sorgligt att se honom hänga med huvudet och slött skicka iväg ett drag med vänster hand, bokstavligt talat. Magnus förlorade rentav med sitt patenterade Svesjnikovsystem. Har han gjort det i något enda parti sedan han började spela Svesjnikov i VM-matchen mot Caruana?

När Carlsen försökte återvända till lugnare uppställningar bet inte det positionella spelet heller. Och felkalkylen i rond 5 mot den blivande slutsegraren var plågsam att bevittna för alla. Utom för Aronian då.

Magnus Carlsen – Levon Aronian 
Vit drar

Vit står överlägset och nu skulle vinsten cashas in, var det tänkt.
20.Lh7+ Kh8 21.Sh4??
Ser tämligen mördande ut, eller?
21...Txf4 22.Sg6+ Kxh7 23.Sxe7+


23...Te4+!
Attans. Springaren är ju fångad efter Te8. Carlsen offrade tillbaka damen men lyckades inte skapa motspel med sitt torn mot svarts två lätta pjäser. Hela partiet.

Ju längre turneringen pågick, desto mer fick vi uppleva en tabbarnas kavalkad. Även spelare på den här nivån villar bort sig när tid och ork tryter:

Levon Aronian – Sjachrijar Mamedjarov 
Svart drar

10...De6? 11.Se4 Se7? 12.Sg5 Df5 13.g3!
Den stackars damen har förirrat sig ut på brädet och finner sig nu omringad. Svart fick offra den för två pjäser, men det dög förstås inte i längden.
13...d5 14.Lh3 Dxh3 15.Sxh3 Lxh3 och vit vann så småningom.

Annat var det med MVL:s damoffer i ett av snabbpartierna.

Maxime Vachier-Lagrave – Richard Rapport 
Vit drar

Ungraren Rapport hade fått ett wild card till turneringen, men haft problem med flygresan till USA och led av svår jetlag i inledningsskedet. Fransmannens fantastiska damoffer för två lätta måste ha varit ett brutalt uppvaknande. Den här ställningen imponerade storligen på världsmästaren, som satt i kommentatorstudion under slutfasen av partiet. Alla vits pjäser samverkar på ett underbart sätt, sa Carlsen.
42.Tdc1 Dxd4 43.Txc7! Txc7 44.e6


I en värld där schacket var kung hade den här tavlan sålts för miljonbelopp på Sotheby’s i London.
44...Tc5 45.Txc5 Dxc5 46.e7 Dh5


47.Sf5?
Men denna tavla hade inte varit lika mycket värd på auktionshuset. 47.Sd5! var det rätta för att hjälpa fram fribönderna.
47...Sc8?
Spelarna hade blott sekunder kvar nu. Här kunde svart ha räddat sig genom 47…Sd7 med hot på f6 och bland annat räddande remischackar med Dc5+ i blickfånget.
48.S1e3 Dg6 49.Sd5 Dxf5 50.Lxc7+


50...uppg.
Vit tar dam i nästa drag och därefter finns varken remischackar, patt eller annat hopp för svart. Rapport spelade dock upp sig ordentligt under de två blixtdagarna. Hela partiet.

I blixtpartiet mot överraskningen Yu Yangyi, den andre med ett wild card, slängde den desillusionerade världsmästaren in följande:

Magnus Carlsen – Yu Yangyi
Ryskt
1.e4 e5 2.Sf3 Sf6 3.Sxe5 d6 4.Sxf7
Cochranegambiten, alltså. Ett världsmästartips till Max Wahlund som vittnat om att han letar efter häftiga gambitar att spela. Själv använde jag den när jag vann Hallsbergs internationella juniorturnering första gången 1980–81. Rafflande nog mot ryssarnas deltagare Majorov, inspirerad som jag var av alla fantasieggande varianter jag fått av rumskamraten Jan Lundin vid vår prepp. Som bloggens läsare vet är Janne numera verksam som Sveriges ambassadör i Belgrad. Sansad diplomat? Javisst. Men jag vet vilka vilda varianter som härjar i det huvudet när han väl sätter sig vid ett schackbräde. Hur gick det då för världsmästaren med den här framfusiga gambiten? Ja, han torskade som en sten. Jag lyckades dock kämpa till mig en remi i ett långt tornslutspel med minusbonde, den där gången i Hallsberg. Så visst finns det litegrann att slipa på i det vita spelet, det ska erkännas, Max. Men hur ofta får man väl chansen att offra pjäs redan efter fyra drag ...

När det gällde slutsegern i Saint Louis kom det i mångt och mycket att handla om MVL:s franska nerver versus Aronians armeniska diton. Den senare lyckades samla sig bäst och vann turneringen, trots förlust i sista ronden mot just fransmannen.

Slutställningen:
Levon Aronian 22; Yu Yangyi, Ding Liren och Maxime Vachier-Lagrave 21,5; Sergej Karjakin 19,5; Magnus Carlsen 17; Richard Rapport 16,5; Fabiano Caruana 15; Leinier Dominguez 13,5; Sjachrijar Mamedjarov 12 poäng.

Partierna

* * * * *

Hyllning till Heikki Westerinen

Heikki Westerinen har fyllt 75 och det firas med en festival. Foto: Nebojsa Baralic 

Heikki Westerinen föddes den 27 april 1944 och fyllde följaktligen 75 i våras. Och hur firar man det på bästa sätt? Hans schackvänner fann på råd: en festival i Helsingfors. Förutom en veteranturnering – där Heikki själv deltar – står två juniorturneringar, en blixtturnering och ett besök av exvärldsmästaren Anatolij Karpov på programmet. Karpov håller en föreläsning och ger en simultanföreställning.

Fide har förklarat att man tänker öka stödet till veteranschack, och i Helsingfors finns världsschackförbundet med bland sponsorerna. Ett smart drag av arrangörerna att ta fasta på Fides utfästelser, och skoj att Heikki hedras på detta sätt.

Bengt Hammar är en av de tio i veteranturneringen. Han fick en olycklig start:


Bengt Hammar – Bragi Halldorsson 
Svart drar

21...Dc7
Ett mänskligt drag och inte det bästa. Här finns det omänskliga: 21...Lxa3!!, t.ex. 22.Txa3 Dxd4+ 23.De3

analys

23...Sxc3!! (här finns det ingen anledning att ransonera på utropstecken) 24.Dxd4 Txe1+ 25.Kf2


25...Tae8! 26.Lxc3 Sg4+ 27.Kf3 T8e3+ 28.Dxe3 Txe3 matt. Det är sådant som få mänskliga varelser får uppleva i ett parti.
22.g3?
Det hade varit bättre att byta av på e4.
22...hxg3 23.hxg3



23...Sxg3!
Så fick svart ändå chansen att briljera. Den vita kungen hamnar i en orkan.
24.Dxg3 Lxf4 25.Dh3 Kg7 26.Df3
Damen drar sig undan när det börjar osa katt på h-linjen. Det blir en tempoförlust i ett hur som helst prekärt läge eftersom damen kunde ha gått dit redan i föregående drag.
26...Sg4 27.d5
Motspel på långa diagonalen är sista hoppet.
27...Le3+ 28.Kg2 Dh2+ 29.Kf1 Ld4



Det neutraliserar allt motspel och framför allt: det hotar matt på g1.
30.Se2 Lxb2 31.Ta2 Se3+ 32.uppg.

Det blev en hård dag för Bengt med förlust även i rond 2. Ingen av de tio gubbarna förmådde vinna båda sina partier.

Resultat
Partier

* * * * *

Patrik Lyrberg var andrerankad i Prague Summer efter den georgiske stormästaren Alexander Qasjasjvili. Den senare vann turneringen och Parik delade andraplatsen. Deras inbördes möte i sista ronden slutade snabbt remi. Resultat.