lördag 24 augusti 2019

Wien Open – rond 9

Isak och Milton med norska klasskamrater framför rådhuset i Wien. Foto: Max Wahlund 

MAX WAHLUND:
Det börjar bli dags att göra bokslut efter en dryg vecka i Wien. Sista dagen blev ett misslyckande för alla svenskar i A-gruppen – med ett undantag, vi återkommer till det.

Ralf Åkesson satt på bord 8 av 200 och mötte en österrikisk stormästare. Från spanskt gick spelet över i ett damlöst (autocorrect vill här se ”samkönat”) mittspel av det där ytterst svårberäknade slaget, där pjäser och bönder hänger lite här och där. Partiet var jämnt men tippade tyvärr över i hemmafavör.

Även Isak och Milton förlorade. Efteråt stod de och skrattade och skämtade med sina skolkamrater framför rådhusets entré men nöjda var ingen av dem. Särskilt Isak som gick väldigt bra i början men avslutade med lång rockad mot motstånd han normalt slår har förstås anledning att vara missnöjd. Det blir att nöta vidare på skolbänken.

Men en svensk vann på lördagen – ni har gissat det, det handlar om yours truly, bloggens utsände på kontinenten. Redan innan rond 9 var detta en av mina bättre turneringar med en rankingprestation på 2264, drygt hundra poäng över min egen ranking. I sista ronden hade jag vit mot en tjeck i 2250-trakten. Jag såg att han konsekvent spelar Benoni, en öppning jag haft stora problem med i sommar eftersom den är så skarp – minsta misstag bestraffas av en starkare spelare. Skulle jag fega ur med Kungsindiskt angrepp eller 1.b3 rentutav? Nej, så många förluster jag tvingats inkassera, nån gång ska det vara värt allt svett! Partiet blev spännande och lite för svårt för oss båda.

Här har jag just dragit det tematiska 22.e5. Jag bjuder på en bit Sachertårta till den som ser svarts bästa drag:

Max Wahlund – Milan Borkovec 
Svart drar

Enligt Stockfish ska svart dra det makalösa 22...hxg4??!!!!. Huvudvarianten är det lika vanvettiga 23.e6?! gxh3! 24.Lxh3 Sh5

analys

25.Lxd6!!? Dxd6 26.exd7 Tf8 med liten vit fördel.

Om vit istället spelar 23.exf6 tar svart bara tillbaka med damen och står bra med pjäs mindre.

Så klarade förstås inte vi att spela, efter 22...dxe5 23.Txe5 byttes det ner till ett slutspel så småningom där vits terrängfördel blev avgörande.

Nu kan jag skryta med att ha kommit före regerande svenske juniormästaren i en turnering! Jag lägger den till mina aparta bedrifter, som att ha 2-0 mot IM Erik Hedman (båda partierna spelade 1988 när vi var småbarn), distriktsmästare för Östergötland (5 deltagare, jag den ende över 2000) osv.
Det får bli slutorden från Wien. Fantastisk turnering – auf Wiedersehen!

Resultat
Partier

* * * * *

Tiger Hillarp Persson slog vakt om en plats i direktsändningen från Barcelona med vinst i rond 2.

Joachim Iglesias – Tiger Hillarp Persson 
Svart drar

Vit kunde leka med idéer som Sxd6 och Sfe5. Då slog Tiger till: 24...Lxd5! 25.exd5 Sxd5. Svart har torn och tre fribönder för två lätta pjäser. Det körde Tiger hem. Resultat och partier.