tisdag 20 augusti 2019

Sinquefield Cup – rond 3

Fabiano Caruana överraskade Magnus Carlsen med en TN. Foto: Lennart Ootes

När man ser Magnus Carlsen intervjuad i kommentatorstudion och lyssnar på honom i bekännelsebåset får man intrycket att han har kommit över tråkigheterna i Saint Louis Rapid & Blitz, prologen till Sinquefield Cup. Glimten i ögat är åter där, även om den falnade en aning efter remin mot Fabiano Caruana. Kommentatortrion lyfte fram det som ett prestigeladdat möte mellan världsettan och världstvåan, men på något vis är det knappast ett parti som man ser fram emot i veckor med nattliga sömnlösa spekulationer. Eller är det bara jag som är lite blaserad när världseliten åter drabbar samman? Jag har lite svårt för den konstgjorda entusiasm som vissa skribenter på annat håll excellerar i. För mig är det ännu ett intressant möte på toppnivå. Gott så.

Caruana och hans sekundant sedan fyra år tillbaka, Rustam Kasimdzjanov, hade tittat närmare på Carlsens parti mot Jan-Krzysztof Duda från Wijk aan Zee tidigare år och funnit en intressant nyhet för svart i nionde draget: 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 d5 4.Sc3 dxc4 5.e4 Lb4 6.Lxc4 Sxe4 7.0-0 Sf6 8.Da4+ Sc6 9.Se5

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 
Svart drar

och nu 9...Ld6. Det finns många TN i Caruanas fyndlåda. Carlsens kommentar till det: ”Nu igen ...” Carlsen gick in i mittspelet med en liten fördel, men alltför liten att slå mynt av. Hela partiet. Det var länge sedan någon av dem lyckades besegra den andre i klassiskt schack.

Jan Nepomnjajstjj gjorde alltså ett grovt fel mot Caruana i föregående rond. Han spelade alltför snabbt och obetänksamt utan att vara i tidsnöd. Det upprepades i rond 3:

Jan Nepomnjajstjij – Sjachrijar Mamedjarov 
Vit drar

Efter 30.Se4? Kh8 31.d6 Lf5 32.f3 Td8 33.Dc2 Txd6 34.Txd6 Dxd6 35.Sxd6 Lxc2 36.Sxb5 var det utjämnat. Efter direkt 30.d6 hade svart fått stora problem med fribonden.

I den här turneringen är det inte tillåtet att bjuda remi och tanken är naturligtvis att det ska minska remikvoten. Spelarna får i stället finna dragupprepningar när ställningarna är mer eller mindre livlösa och sådant är sällan svårfunnet. Så här långt: ett vinstparti och sjutton remier.

Rond 3
Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Wesley So – Anish Giri remi 
Levon Aronian – Vishy Anand remi 
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana remi 
Jan Nepomnjasjtjij – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Hikaru Nakamura – Sergej Karjakin remi

Partierna

Ställningen efter tre ronder:
Vishy Anand 2; Levon Aronian, Magnus Carlsen, Ding Liren, Anish Giri, Sergej Karjakin, Hikaru Nakamura, Wesley So, Maxime Vachier-Lagrave, Fabiano Caruana och Sjachrijar Mamedjarov 1,5; Jan Nepomnjasjtjij 1 poäng.

Rond 4 (tisdag kl. 20)
Hikaru Nakamura – Ding Liren 
Sergej Karjakin – Jan Nepomnjasjtjij 
Sjachrijar Mamedjarov – Magnus Carlsen 
Fabiano Caruana – Levon Aronian 
Vishy Anand – Wesley So 
Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave

* * * * *

Wien Open – rond 4


Max Wahlund på Schwedenplatz. 

MAX WAHLUND:
Sommarhettan ligger kvar i Wien med temperaturer uppemot 35 grader. Dessbättre är det enkelt och bekvämt att ta sig runt i stan i det väl utbyggda kollektivtrafiksnätet av spårvagnar och tunnelbana. Jag passade på att besöka Schwedenplatz som inte är uppkallat efter nåt gammalt krig, tvärtom kan man säga. Efter första världskriget gavs namnet åt vad som tidigare hette Ferdinandplatz som tack för svenska hjälpinsatser till det krigshärjade Wien. Sverige har alltså en tradition av att hjälpa till och det är bra, så ska det vara. Platsen är känd för Wiens bästa glass – jag kan särskilt rekommendera stracciatellan.

Vid brädet blev det varmt och kallt om vartannat för den svenska kontingenten. Ralf Åkesson vann två springare för torn i öppningen och stod bättre enligt datorns bedömning. Dock var det inte helt enkelt att få fart på kavalleriet som mest stod och garderade varandra i försvaret. När det sedan blev tidsnöd inträffade en olycka på salongsmattan och den ena springaren försvann hux flux, game over. 

Även Milton Pantzar föll mot en lägre rankad spelare. Isak Storme var däremot på bästa spelhumör och offrade pjäs utan att blinka redan i öppningen:

Harald Leisenberger – Isak Storme
Svart drar

13...bxc5!?
Eventuellt inte objektivt bäst, men vit var nu tvungen att hålla tungan helt rätt i mun. Det klarade han inte. Den obefintliga utvecklingen på kungsflygeln blev avgörande, Isak vann senare tillbaka pjäsen och vann i stor stil.

De båda svenska juniorerna ingår i en regelrätt skolresa från det norska schackgymnasiet med ett antal norska elever också. Läraren Simen Agdestein är dock inte med denna gång utan det är lärarlöst i Wien.

Detta är sista året på gymnasiet. Betyg delas ut i schack som i alla andra ämnen och betygsskalan går från 1 till 6. 

– Vi har sexa i schack, berättar Isak.
– Det har i princip alla som har schack som ämne.

Själv var jag nog förlorad redan i öppningen, men den högrankade österrikiske junior jag mötte hittade inte riktigt rätt väg. Istället utjämnades spelet och här hade jag chansen att vinna.

Philipp Pali – Max Wahlund 
Svart drar

Vits springare har kommit bort från sina lagkamrater, vilket går att utnyttja. Det enda vinstdraget är 23...Tae8!. Inte helt lätt att se. Jag spelade 23...Tfe8 istället och det är inte lika bra – men tillräckligt bra i det här fallet skulle det visa sig.
24.Sd5
Nu fungerar det inte att gå med ett torn till d8. Vit spelar bara Tbd1 och kan byta på d8 i de kritiska varianterna.
24...Se4
Eftersom fel torn gått till e8 håller vit balansen här med 25.Sc7! Sxd2 26.Lxd2!. Vit tar tillbaka kvaliteten och de olikfärgade löparna gör att det är lätt remi. Men:
25.Td4? Lxd5 26.Txd5 Sc3
och svart vann.

Resultat
Partier