fredag 30 augusti 2019

Sinquefield Cup – särspelet

Ding Liren, vinnare av Sinquefield Cup. Foto: Lennart Ootes 

GÖSTA SVENN:
De två snabbpartierna slutade i remier med mersmak för Ding. Och i det första blixtpartiet förbrukade Magnus mycket tid i öppningen. Ett tag hade han tre minuter mindre på klockan – det är ju eoner av tid i blixt. Men världsmästaren höll emot och snart hade även motståndarens tid tickat iväg. Med få sekunder kvar missade kinesen en vinstmöjlighet.

Ding Liren – Magnus Carlsen 
Vit drar

62.Kf6
Här avgör 62.Lf6! med kännbart dubbelhot. På 62...Td7 kommer det fina 63.Th7! med matthot och hot om snar promovering. Om istället 62...Td5+ så 63.Kh6 Th5+ 64.Kg7 jämte Te7+ och lämplig avdragare. Ding hittade inte detta, men nötte vidare och 25 drag senare förlorade Carlsen på tid. Spelarna hade tre sekunders ”delay” per drag, så det gick inte att samla på sig tilläggssekunder.

Det andra blixtpartiet såg ett par läckra drag av svarts lätta pjäser. Magnus lät överraskande byta av spansklöparen och sedan fick han problem.

Magnus Carlsen – Ding Liren 
Svart drar

31...Lxe4 32.g5
Ser ut som pjäsvinst, men ...
32...La8!
Om nu 33.gxf6 så Db7 och dam/löpar-batteriet ordnar remischackar på den långa diagonalen. Det hade världsmästaren inte råd att släppa till. Kampen gick vidare.
33.Dxa6 Sd5 34.La7 Dc7 35.Tec1 Dxc1+ 36.Txc1 Txc1+ 37.Kh2 Lc6 38.Dxa3 Lxg5 39.Dxd6 Lf4 40.Lc5


40...Se7! 41.uppg.
Garderar vits matthot och hotar själv matt tack vare att Lc6 garderas i förbifarten. Matt eller damförlust på gång, således. Som Jennifer Shahade påpekade i kommentatorstudion fick Ding Liren in två fina backande drag, La8 och Se7, i det här partiet. Han hade lärt läxan, i turneringen skedde ju flera missar när det kom till just backande drag.

Detta var inte första särspelsförlusten någonsin för Magnus Carlsen, twittrar Tarjei Svensen. Men den första på tolv år. Magnus erkände att Ding var klart bättre idag och vann välförtjänt. Ding kände sig avspänd och såg en seger i särspelet som en bonus efter sitt starka resultat i turneringen. Han gick för övrigt förbi Magnus på blixtrankinglistan. Nu är världsmästaren nerknuffad till fjärde plats på den listan.

Partierna

* * * * *


CA Silla med Pia Cramling. Foto: feda.org
I spanska lagmästerskapet rond 4 vann CA Silla med 4–2 mot Virgende de Atocha och Pia Cramling spelade remi mot IM Pablo Almagro. Trots den matchsegern passerades Silla på andraplatsen av Ourense med dansken Mads Andersen på bord 1. Andreu Paterna leder alltjämt.

I rond 5 möts Silla och Ourense, kanske en avgörande match när det gäller den andraplats som innebär avancemang till högsta divisionen. Partier.

Tiger Hillarp Persson vann åter i Sants Open och efter sju ronder står han på 5,5 poäng. Resultat och partier.