onsdag 21 augusti 2019

Sinquefield Cup – rond 4

Även Fabiano Caruana har vunnit ett parti. Foto: Lennart Ootes 

Anish Giri har ett stort mått av humor. Efter rond 3 i kommentatorstudion var det tal om att få av spelarna gick in i bekännelsebåset, och Anish förklarade att spelarna borde få 10 dollar varje gång de gjorde det och delade med sig av sina tankar. De tre kommentatorerna verkade absolut villiga att sala ihop den summan för att se Anish kliva in i båset.

Anish gick in i båset under rond 4. Till att börja med ville han hålla en tyst minut för Levon Aronians löpare på c8. Sedan sa Anish att han indirekt fått 10 dollar för sina bekännelser. Efter partiet mot MVL förklarade han närmare på vilket sätt han hade fått betalningen: efter frukostbuffén med sin coach Vladimir Chuchelov tittade han närmare på kvittot. Kyparen hade debiterat 20 dollar för en vuxen och 10 dollar för ett barn. Anish förklarade att han sidan om Chuchelov visserligen kunde framstå som ett barn, men ... Hur som helst menade Anish att han därigenom fått 10 dollar av kyparen för att berätta om det hela i båset. Kyparens sponsorbidrag. Anish Giri är på olika sätt en tillgång för varje turnering.

Fabiano Caruana plockade fram något ur sitt restlager från VM-matchen och det var Levon Aronian som fick ta itu med Fabis anti-Berlin. Det kostade mycken betänketid och i ett läge när det fanns goda räddningschanser ville tiden inte räcka till för Aronian. I tidsnöden rasade hans ställning ihop. Det var turneringens andra vinstparti. Nu har vi två vinster och tjugotvå remier.

Vishy Anand låg bra till för att åter vinna men Wesley So lyckades slingra sig.

Vishy Anand – Wesley So
Vit drar

I kommentatorstudion diskuterade man hur svårt det var att finna vinstdraget 20.Df1!!. Det var delade meningar om det. Efter partiet menade Wesley So att förmodligen hade ingen av de närvarande stormästarna i spellokalen funnit det draget under spel. Underförstått: vi befann oss på Alpha Zeros avdelning.

Efter 20.Df1!! kan man fördjupa sig i exempelvis:
a) 20...Dxa2 21.Te1! Tf8 22.De2 Kh8 23.Se6 Tc8 24.c5 Sc2 25.cxd6 cxd6 26.Tc1 och vit vinner.
b) 20...h6 21.c5 bxc5 (21...hxg5 22.Dc4+ Kh8 23.Lxb4) 22.dxc5 Lxc5 23.Dc4+ Kh8 24.Df7 Tf8 

analys

25.Dg6! hxg5 26.Lc3! Lxf2+ 27.Kh1 Tf6 28.Lxf6 gxf6 29.Dxf6+ Kh7 30.Td1 Sd3 31.Dxg5 och vit vinner. Svarts pjäser hänger löst.

Anand behöll klar fördel med 20.Df3 men lyckades inte pressa fram vinsten. Hela partiet.

Rond 4
Hikaru Nakamura – Ding Liren remi 
Sergej Karjakin – Jan Nepomnjasjtjij remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Magnus Carlsen remi 
Fabiano Caruana – Levon Aronian 1-0 
Vishy Anand – Wesley So remi 
Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave remi

Partierna

Ställningen efter fyra ronder:
Vishy Anand och Fabiano Caruana 2,5; Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Wesley So, Ding Liren, Anish Giri, Sergej Karjakin, Sjachrijar Mamedjarov och Maxime Vachier-Lagrave 2; Levon Aronian och Jan Nepomnjasjtjij 1,5 poäng.

Rond 5 (onsdag kl. 20)
Ding Liren – Anish Giri 
Maxime Vachier-Lagrave – Vishy Anand 
Wesley So – Fabiano Caruana 
Levon Aronian – Sjachrijar Mamedjarov 
Magnus Carlsen – Sergej Karjakin 
Jan Nepomnjasjtjij – Hikaru Nakamura

* * * * *

Wien Open – rond 5

Amerikanske junioren Gabriel Bick leder på 5 av 5. Foto: thirdsaturday.wordpress.com 

MAX WAHLUND:
En viktig del när man är ute och kuskar på schackresor är naturligtvis maten. Det känns som att jag varit i minst halva Europa vid det här laget och i absoluta botten rankar jag Malta. Där står som min klubbkamrat Per Ahlström formulerade saken ”friterad wettexduk” på menyn de flesta dagarna. Möjligen med nån stabbig pizza inflikad här och där. Norsk och holländsk mat är helt okej men kanske inget märkvärdigt. I Frankrike börjar det bli allvar, och här i Wien når vi de högre höjderna. 

På väg mot österrikiska armémuseum stannade jag till i Klein Steiermark, en traditionell utomhusrestaurang i schweiziska trädgården. På menyn stod som vanligt wienerschnitzel och andra bekanta rätter, men jag fastnade för raden ”Gesottener Tafelspitz mit geschmorten Rüben”. Vad kunde nu det vara? Jag googlade snabbt in på österrikiska turistbyråns sajt som berättade att detta var kejsar Frans Josefs favoriträtt. Nötkött som kokats både länge och väl med några enkla kryddor. Till det kokta rotsaker, potatisrösti, äppel- och gräddsås. Enligt turistbyrån serverades denna rätt alltid på kejsarens stora banketter, men att vara gäst där var inte så roligt som det verkade, även om det inte var så illa som för Tycho Brahe några århundraden tidigare. Tycho fick sitta till bords för länge men under Franz Josef var problemet det motsatta: kejsaren serverades först, och när han ätit upp var måltiden slut och ingen fick äta mer. De som satt längst bort fick se till att sleva i sig maten snabbt som ögat för att hinna få något alls i magen. Därför lämnades alla de goda tillbehören oftast åt sidan, alla satsade direkt på köttet för att vara säkra på att bli mätta.

Enligt kejsarens recept skulle köttet vara så mört att det kunde ätas bara med gaffeln, utan kniv. Kniven skulle hållas ren och fin så att hans majestät kunde spegla sitt ståtliga skägg i det.


Gesottener Tafelspitz – mat för en kejsare.

Om nu någon skulle vilja bjuda på bankett hemmavid följer här receptet på en riktig Gesottener Tafelspitz inklusive soppa som förrätt:

Tillagningstid: 3 timmar

Ingredienser:
1,5 kilo nötkött i bitar
Ben av nöt
Rotfrukter
1/2 purjolök
1 stor gul lök med skalet kvar
1-2 lagerblad
Några pepparkorn
Salt

Till soppan:
”Frittaten” (crêpe-remsor)
Gräslök

Tillagning:
Dela löken med sitt skal på längden och rosta den ganska mörkt utan fett. Lägg åt sidan.

Tag en stor soppgryta och lägg i 3 liter vatten, rotfrukter, lök, purjolök, lagerblad och några pepparkorn. Koka upp. Lägg i kött och ben och koka på måttlig värme i 2,5-3 timmar. Vid behov häll i ytterligare kallt vatten och avlägsna skum. Salta kraftigt efter 2 timmars kokande.

När köttet är mjukt (så mjukt som kejsaren hade önskat), ta ut köttet och håll det varmt i en del av soppan (dvs kokvattnet). Smaka av den övriga soppan med salt, sila vid behov och servera som förrätt tillsammans med ”Frittaten” och gräslök.

Skär därefter köttet i skivor och var noggrann med att skära tvärsemot fibrernas riktning. (Annars blir kejsaren inte glad.) Servera på förvärmda tallrikar (eller i soppan).

Serveras med följande tilltugg: Rösterdäpfel, Semmelkren, Dillfisolen, Cremespinat och Schnittlauchsauce. Smaklig måltid!


Franz Ferdinands bil. 

Detta om maten. På armémuseum inspekterade jag den bil som ärkehertig Franz Ferdinand färdades i den där olycksaliga dagen 1914 i Sarajevo. Även hans blodiga uniform fanns på plats. Makabert ... 

Åter i spellokalen var det dags att ta sig an en italiensk FM som var på bistert humör. Hettan i spellokalen fick honom att sitta och fläkta sig med händerna under utstötande av suckar. Dessutom hade han en av mina löpare surrande som en förarglig fluga ...

Max Wahlund – Andrea Dappiano 
Vit drar

Löparen har kommit på allvarliga avvägar och reträtten blir svår.
17.Lg6 Df6 18.Lh5 g6?
Ser naturligt ut, vad kan vara fel med detta? Här fanns en vinst med 18...Dh6!. Efter 19.g4 spelar svart 19...fxg4 20.Se5 Dxe3+! (draget svart missade) 21.Kh1 Le6! och löparen kommer till d5 som en annan Gavrilo Princip. När vi tittade på partiet efteråt såg signore Dappiano ilsknare ut än någonsin och suckade: ”It's so hot, I could not make any calculation.”
19.Lg4!
Svarts vinst är borta.
19...fxg4 20.Se5
Här trodde jag på 20...Lxe5 21.Txf6 Lxf6. Men det blir mycket svårvunnet för svart. Istället kom
20...Lf5 21.e4 Lxe5 22.dxe5 Dxe5 23.exf5 Txf5 24.Dc3



och jag höll remi i tornslutspelet.

Remier även för Ralf Åkesson och Milton Pantzar men vinst för Isak Storme. Knappt hälften kvar nu.
 
Resultat
Partier