tisdag 27 augusti 2019

Sinquefield Cup – rond 9

Ding Liren är på delad förstaplats med två ronder kvar. Foto: Lennart Ootes 

Efter nio ronder har vi två spelare som noterat uteslutande remier: Magnus Carlsen och Sjachrijar Mamedjarov. Det kommer självfallet som en överraskning efter världsmästarens +5 i Zagreb mot samma elva motståndare. Det finns ingen gnistbildning den här gången, det behövs nya tändstift. Självförtroendet har fått en knäck och måste återställas på något vis.

Levon Aronian – Magnus Carlsen 
Vit drar

Efter en lutare på en halvtimme spelade Aronian 20.e5? och han kom genast på varför det var dåligt. Det gjorde inte Carlsen som svarade med 20...dxe5 21.Sb3 Sc5. Det Aronian fruktade var 21...Dxe3 22.fxe3 Sc5 23.Sxa5 La6

analys

med idén Sd3 ”med en mycket otrevlig ställning för vit”. Att partiet slutade remi var ingen tröst för Aronian, det var en ledsen man som berättade för Maurice Ashley om partiet och sitt spel i turneringen. Ashley undrade om Levon hade nämnt den missade möjligheten för Magnus efter partiet och det hade han. Magnus svar: ”Jag var inte ens nära att se det ...” Och Magnus dök inte upp i kommentatorstudion, det var uppenbart två besvikna spelare.

Ding Liren och Jan Nepomnjasjtjij var dagens segrare och de delar ledningen med två ronder kvar.

Rond 9
Ding Liren – Fabiano Caruana 1-0 
Vishy Anand – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Anish Giri – Sergej Karjakin remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura remi 
Wesley So – Jan Nepomnjasjtjij 0-1 
Levon Aronian – Magnus Carlsen remi

Partierna

Ställningen efter nio ronder:
Ding Liren och Jan Nepomnjasjtjij 5,5; Vishy Anand och Sergej Karjakin 5; Magnus Carlsen, Sjachrijar Mamedjarov och Fabiano Caruana 4,5; Wesley So, Hikaru Nakamura, Anish Giri och Maxime Vachier-Lagrave 4; Levon Aronian 3,5 poäng.

Rond 10 (tisdag kl. 20)
Levon Aronian – Ding Liren 
Magnus Carlsen – Wesley So 
Jan Nepomnjasjtjij – Maxime Vachier-Lagrave 
Hikaru Nakamura – Anish Giri 
Sergej Karjakin – Vishy Anand 
Sjachrijar Mamedjarov – Fabiano Caruana

* * * * *

Tiger Hillarp Perssons är back in business i Sants Open efter vinst mot en obetitlad spanjor. I kväll väntar en tysk IM, Robert Baskin. Resultat och partier.