söndag 25 augusti 2019

Sinquefield Cup – rond 7

Jan Nepomnjasjtjij i väntan på världsmästaren. Foto: Lennart Ootes 

GÖSTA SVENN:
För att hotta upp den vackra sensommarlördagen ännu mer passade jag på att springa Midnattsloppet i Göteborg.

Vi lufsade runt Ullevi. Inte riktigt lika mycket folk där som den här gången, men ur högtalare längs vägen hörde vi Håkan uttrycka sin känslor för Sveriges framsida, och det var sambamusik och det var Ulf Lundell med band som avslutade sin sommarturné i Trädgårdsföreningen. Fest i stan. Väl hemma hade hustru Helena preparerat nattvickning med bland annat hemlagad supergod pesto. Receptet avslöjar jag inte lika lättvindigt som Max röjer kejserliga läckerheter från Wien. Eller så gör jag det en annan gång. Under mumsandet tänkte jag: Det här måste vara ett tecken, nu har det hänt något extra i Saint Louis också. Well ... eller ”Hell no”, som Maurice Ashley brukar utropa. Idel remier igen. Anand missade vinstfortsättningar för tredje gången i turneringen.

Ding Liren – Vishy Anand 
Svart drar

”Ding is totally busted”, sa Magnus Carlsen till kommentatorerna. Hur ska man översätta det? Ding är rökt? Eller kokt? På tal om mat alltså. Här fanns 21...Sc4! med poängen 22.Lb4 Sg4 följt av Th6 och vit är hjälplös inför kungsangreppet. Men Anand tog kvaliteten med 21...Txc1 och strax fick han återigen chansen att avgöra.

Svart drar

26...Dc6?
Maurice har påpekat att backande drag är de svåraste att hitta, men just här var det inte läge för ett sådant. Exvärldsmästaren brukar vara vän med sina springare och här kunde hans andra häst ha hoppat fram och avgjort: 26...Se4!. ”Monster move”, menade Maurice. Det hotar Sd2 och huvudpoängen är 27.fxe4 Txe4 28.Dxd5 Tg4+ 29.Kf3 Dh1+!. Hoppsan, eller ”Oopsy daisy”, som Yasser Seirawan brukar säga: vits dam ryker ju efter schacken i ryggen. Den indiske exvärldsmästaren nyper inte chanserna. Kanske känner han nu för att lägga benen på ryggen och bara dra från stan, som Bruce Springsteen sjöng om just i Saint Louis en annan gång. På tal om löpning då. Fast Anand är ju i delad ledning, så han stannar nog kvar.

Hikaru Nakamura menade i intervjun efter sitt parti att det missas taktiska drag därför att toppspelarna är så solida idag. Ingen spanar ordentligt efter enkla vinstdrag. Killerinstinkten finns inte där, menade han och tillade att man med datorernas intåg också är van vid att det nästan alltid finns ett försvar mot attackerna. Ser vi långpartiernas död på den här nivån? undrade Maurice apropå alla remier. Nja, svarade Hikaru, men det är inte ett gott tecken att Magnus inte vinner partier. Världsmästaren själv hyste dock visst hopp om att kunna veva igång vinstmaskinen under de avslutande fyra ronderna.

Rond 7
Ding Liren – Vishy Anand remi 
Anish Giri – Fabiano Caruana remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Wesley So – Sergej Karjakin remi 
Levon Aronian – Hikaru Nakamura remi 
Magnus Carlsen – Jan Nepomnjasjtjij remi

Partierna

Ställningen efter sju ronder:
Vishy Anand, Ding Liren och Fabiano Caruana 4; Wesley So, Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen, Jan Nepomnjasjtjij, Sergej Karjakin och Sjachrijar Mamedjarov 3,5; Anish Giri, Hikaru Nakamura och Levon Aronian 3 poäng.

Rond 8 (söndag kl. 20)
Magnus Carlsen – Ding Liren 
Jan Nepomnjasjtjij – Levon Aronian 
Hikaru Nakamura – Wesley So 
Sergej Karjakin – Maxime Vachier-Lagrave 
Sjachrijar Mamedjarov – Anish Giri 
Fabiano Caruana – Vishy Anand