tisdag 7 augusti 2007

Aljechin i Malmö 1935 – del 2

Här har jag tidigare berättat om min forskning kring Aljechins klocksimultan i Malmö den 9 maj 1935. Nordberg med förnamnsinitialen A eller H fanns med bland de tio utvalda. Han representerade Landskrona Schackklubb. Efter genomgång av Landskrona SK:s arkiv finns det två kandidater:

Sockerfabriksarbetaren Alfred Nordberg, som var medlem i Landskrona SK 1928-1942.
Budbyråägaren Henry Nordberg, som enligt kassaböckerna var medlem 1931-1934. Det finns en anteckning om att han var ”avflyttad från staden” den 15 december 1934, men han står som sekreterare 1936 och betalade medlemsavgiften 1938-39.

Jag tror mig ha tömt TfS och internet på information om dåvarande världsmästarens besök i Malmö. Därutöver har jag ägnat en del tid på Universitetsbiblioteket i Lund där jag har plöjt igenom svenska dagstidningar från den aktuella tiden. Återstår en förhoppning om att finna mer om klocksimultanen i ett eller annat klubbarkiv, eller att någon kan återge något som en av ”de tio” har berättat muntligt eller i brev.

I min samling har jag Aljechins partier mot Sigurd Clausén, Bengt Ekenberg, Bror Engholm och Gunnar Sjögren. Hoppas att någon där ute kan komma med en ny pusselbit. Det ska så småningom bli en artikel i Tidskrift för Schack.