onsdag 1 augusti 2007

Pia och Ulf i Villarrobledo


På lördag och söndag spelas det snabbschack i Villarrobledo, Spanien med delar av världseliten på plats. Viswanathan Anand har vunnit turneringen fyra gånger, senast i fjol, men världsettan finns inte med i startfältet den här gången. Det gör däremot storfräsare som Veselin Topalov, Vasilij Ivantjuk, Alexei Shirov och Ruslan Ponomariov. Där finns också Pia Cramling och Ulf Andersson. Det handlar om nio ronder med nästan 170 000 kronor i prispotten. Jag räknar med att kunna ge slutresultatet söndag kväll på www.schack.se.

Pia spelade senast i en damturnering i Montreal där hon var topprankad och kom etta, medan Ulf har varit med i GM-turneringar i Bazna och Banja Luka. I båda dessa turneringar noterade han idel remier. Det lär bli mindre av den varan i Villarrobledo.

Apropå turneringen i Banja Luka så gjorde Viktor Kortchnoi än en gång en enastående insats. Den ärrade VM-kämpen är 76 år. För tre år sedan var hans elotal nere på 2568. Nu är det 2610 och i Banja Luka, där han inkasserade förstapriset, hade han en prestationsrating på 2662. Tja, vad ska man säga?

Viktor Kortchnoi - Mihajlo Stojanovic


Vit drar

Vit kan försöka lirka ner fribönderna utan att tillåta remischackar, men Kortchnoi fann en betydligt enklare lösning: 39.h4+! Kxh4 (Eller 39…Kg4 40.Dg6+ Kf4 41.Dxh6+) 40.Dc4+ uppg. Efter dambyte är det naturligtvis busenkelt.