söndag 19 augusti 2007

European Word Cup i fotboll


Från mitt kontorsrum i centrala Malmö har jag utsikt över Triangeln, eller Triangelen för att tala malmöitiska. I rummet bredvid sitter min gamle vän Fredrik Ekelund, författare, dramatiker, schackspelare, fotbollsspelare, expert på malmöitiska.

I våras jobbades det hårt på andra sidan väggen med ett större evenemang. Fredrik hade bestämt sig för att det skulle genomföras ett European Word Cup på Gamla idrottsplatsen i Malmö den 7-9 juni. Det handlade om fotbolls-EM för författare. Kommunen var med på noterna och det blev en klacksparksfest på klassisk fotbollsmark. Det var här MFF höll till innan Malmö Stadion byggdes i samband med fotbolls-VM 1958.


Fredrik var kapten för det svenska laget och huvudansvarig för evenemanget, som förutom fotbollsturneringen omfattade en rad kringarrangemang som uppläsningar på olika ställen i stan. Omfattningen av förberedelserna framgår väl av att det till och med fanns ett ”uppsamlingsområde för bortsprungna metaforer”.

Det gick som det brukar gå i dessa sammanhang. Sverige vann för fjärde gången i följd. Laget fick en olycklig start i finalmatchen mot Italien och låg under med 0-2 efter första halvlek. Matchen vände i andra halvlek; efter mål av Peter Kihlgård och Joakim Forsberg var det kvitterat. Sverige tog ledningen genom Måns Gahrton och Jesper Hall gjorde för säkerhets skull 4-2.

Resultat: 1. Sverige, 2. Italien, 3. Tyskland, 4. Ungern, 5. England, 6. Danmark. Det finns mer information om mästerskapet på författarlandslagets hemsida.

På lagbilden ovan ser vi bl.a. Junior stående längst till vänster och Anders Andersson längst till höger, båda MFF-spelare och coacher för författarlandslaget. Stående femte från vänster är Fredrik Ekelund (Schackklubben Tidsnöd) och sjunde från vänster Jesper Hall (Lunds ASK). Knästående längst till vänster är lagets mest meriterade spelare, Niclas Kindvall, barnboksförfattare och f.d. MFF-spelare.

På bilden till höger höjer Fredrik segertrofén. Det kan tilläggas att han har spelat fotboll i division 4 (Vintrie IK) och schack i division 3 (SK Tidsnöd). Det blir för övrigt en artikel om SK Tidsnöd, en mycket speciell schackklubb, i ett av höstens nummer av TfS.
Foto: Lars Grahn ©