tisdag 28 augusti 2007

Tredjepriset efter särskiljning

I Spanien går turneringsarrangörerna i regel strikt efter särskiljning när prispengarna ska fördelas. I den öppna turneringen i Tarragona, som avslutades i söndags, hade man minimerat de spekulativa matematiska övningarna inför slutronden genom att laborera med tre olika särskiljningssystem. Tre förslutna kuvert förevisades före sista ronden och slumpen fick avgöra vilket av dem som skulle komma till användning. Innehållet i det kuvertet avslöjades efter ronden. Raffinerat, eller hur?

Stellan Brynell hade tur i dragningen av kuvert. Han delade tredjeplatsen (efter 1. Karen Movsziszian, Armenien 8/9 och 2. Aleksander Delchev, Bulgarien 7,5) med två andra spelare på 7 poäng, men fick tredjepriset efter särskiljning. Lite smolk i glädjebägaren var det väl att det drogs tjugofyra procents skatt på beloppet innan han fick penningkuvertet i handen. Pontus Carlsson hade bäst särskiljning av nio spelare på 6,5 poäng och tilldelades sjättepriset.

Stellan anser sig inte kunna erbjuda något publiceringsbart parti, så det får bli något annat:

Oleg Gladysjev – Viacheslav Khaidorov


Svart drar

24…h6?
Ett till synes rimligt drag. Det skulle ju kunna bli ett lufthål för kungen på h7 så småningom. 24…Db7 med idén b6-b5 är spelbart, t.ex. 25.Tc7 Da8.
25.Le7
Det hotar som synes att fånga löparen med b2-b4. Flyktförsöket 25…Le1 verkar väl inte helt övertygande, men det är faktiskt enda chansen att rädda löparen.
25…Db5? 26.b4! Lxb4 27.Tc8+ Txc8 28.Dxc8+ Kh7 29.Dc2+ g6 30.Db3 uppg.

Det finns nyhetsnotiser om turneringen på www.schack.se.