söndag 5 augusti 2007

Möten med stormästarna

Vit är vid draget i övre diagrammet, svart i det undre.När amatören ställer upp i en öppen turnering finns det väl ofta en förhoppning om att det åtminstone i någon av ronderna ska sitta en stormästare på andra sidan brädet. Säkert fanns det en och annan i svenskkvartetten i Arctic Chess Challenge i Tromsö som hade sådana förhoppningar inför första ronden. Då kan man verkligen snacka om en challenge, en utmaning. Och med världsstjärnan Magnus Carlsen i spellokalen så … Som vi visade i går var det en av klasskamraterna på norska toppidrottsgymnasiet som fick chansen att utmana Magnus, och det blev ju inte så ojämnt som man kunde förvänta.

Jag vet inte om Erik Degerstedt hade några drömmar om att få möta Carlsen i första ronden, men Erik fick hur som helst hålla till godo med betydligt beskedligare motstånd. Han fick tampas med GM Heikki Westerinen, nybliven Nordenmästare för veteraner. Och det blev inte någon stormästarskalp. Men jag tror inte att det på något vis förstörde den positiva upplevelsen av ett storinternationellt evenemang. Erik berättar mer om turneringen på www.schack.se där Tobias Pettersson hjälper till med bilder.

Just det, lösningarna på kombinationsövningarna, båda hämtade från första ronden i Tromsö. I första diagrammet (Bartosz Socko-Espen Haugstad) följde 36.Txb6+!! uppg. På 36…cxb6 följer 37.Dg7+ följt av Dxc3 med kontroll över a1, och efter 36…Kxb6 37.Db8+ följt av Db2 kan svart kasta allt hopp över bord. I andra diagrammet (Benjamin Arvola-Vugar Gasjimov) följde 33…Te2!! 34.uppg. Efter 34.Dxd3 Tb2+ 35.Ka1 Txb3+ vinner svart hela butiken. 2-0 till stormästarna i dessa båda partier.