söndag 16 juni 2013

Nils Grandelius i delad ledning

Nils Grandelius är i hetluften i Golden Sands. Foto: Calle Erlandsson

Det var skoj att se Nils Grandelius spela ner Vladislav Nevednichy i sjunde ronden i Golden Sands. Med två ronder kvar delar Nils ledningen med Zbynek Hracek (som han möter i morgon med svart) och Vladimir Georgiev på 6 poäng. Anders Pettersson har 4,5 och Viktor Forsberg 4 poäng.

Det som det skrivs mest om i samband med turneringen är ett nytt fall av fusk. Det var den tolvårige ryssen Merlin German som uppträdde underligt i tredje rondens möte med bulgaren Mladen Gochev. En turneringsdomare krävde att få se grabbens mobil och på den fanns samma ställning som i hans parti. Han förklarades som förlorare av partiet och samtidigt uteslöts han ur turneringen. Man anar att det finns en förälder i bakgrunden som initiativtagare till fusket. Otroligt i så fall att en förälder kan utsätta sitt barn för något sådant.

* * * * *

Den stora behållningen för mig i dagens rond i Teplice var Bo Jacobsens kvalitetsoffer som svart i en kungsindier mot andrerankade GM Robert Kempinski. Det var Jacobsen som kunde pressa och det såg lovande ut, men stormästaren lyckades avveckla till ett remislutspel.

Robert Kempinski – Bo Jacobsen
Vit drar


49.Txf6! remi

I slutspelet med olikfärgade löpare kan två merbönder räcka om det är fribönder på ömse flyglar, men det blir det inte efter 49...Kxf6 50.fxg4 hxg4 51.Lxg4 Ke5

analys

Vit tvingas släppa en av bönderna. Efter 52.Kf3 Kxd5 53.Ld7 kan svart ordna två fribönder med 53...c5 54.bxc6 Lc7

analys

men det räcker inte. Vit håller remi. Tycker dock att Jacobsen gott kunde ha fortsatt att pressa Kempinski lite till.

Med tolv danskar i startfältet blir det flera danskmöten, men för Jens Kristiansens del är det ju smått löjligt. Han har mött två danskar och i morgon möter han en tredje.

Leif Jensen mot försterankade Nidjat Mamedov i första ronden i Teplice. Foto: openteplice.cz

* * * * *

Det har sagts att GP-turneringen i Dilijan, Armenien, med nio GM bland de tolv deltagarna, är en av de starkaste damturneringarna genom tiderna. Första ronden i dag med de nödvändiga länkarna i d.o.h. Så synd att Pia Cramling inte är med i GP-cirkusen den här gången ...