tisdag 4 juni 2013

Riksfinalen i Schackfyran

ABB Arena i Västerås i lördags. Foto: Peter Halvarsson

ANDRÉ NILSSON:
En kul betraktelse från Riksfinalen i Schackfyran levererade Raz från Rob'n Raz på sin blogg:
I ABB Arena i Västerås hölls riksfinalen och där hade nu 2 500 fjärdeklassare samlats för att tävla i finalen. Då förstår ni kanske hur många tusentals kids som var med från början i distriktsfinalerna! 
Det intressanta med den här tävlingen är två saker. Det ena är att barn får tävla individuellt (i schackpartierna), men ändå i lag, då hela lagets poäng räknas. Perfekt för barn, som enligt mitt tycke behöver båda världarna. 
Det andra är hur välorganiserat det hela var. Trots att jag bara sovit en halvtimme, var jag helt lyrisk över hur man kan organisera 2 500 fjärdeklassare att sitta vid rätt bord, vid rätt tid, rapportera poäng mm. Det var kirurgisk precision över hela arrangemanget. Hur lyckas man hålla 2 500 barn ”i schack”, så att säga, en hel dag? Jag blev verkligen imponerad. 
Jag har varit på ett flertal fotbollsturneringar och hockeyturneringar med bara ett hundratal deltagare, där inget funkar. Matcher blir sena, barn kommer bort, resultat diskuteras och de ”supportande” föräldrarna beter sig som riktiga svin, istället för de förebilder de borde vara. 
Alltså, hur kommer det här sig? Vad är det jag säger egentligen? Att fotbolls- och hockeyledarna är sämre än de som genomförde schackfinalen? Nej, det kan jag ju inte säga. Eller kan jag det? 
Jo, det kan jag fan.
Riktigt 2 500 barn blev det dock inte i år, utan lite drygt 2 200 barn och ungefär lika många föräldrar, syskon, lärare m.fl.

Frestaskolan 4b från Upplands Väsby vann riksfinalen. Resultatlista. Foto: Peter Halvarsson