fredag 14 juni 2013

Tal Memorial – rond 2

Sergej Kajakin pressade Magnus Carlsen. Foto: russiachess.org

De flesta turneringsarrangörer arbetar med en ansträngd budget och får använda den teknik som ekonomin tillåter när det gäller den viktiga presentationen på internet – det är ju där publiken finns. När ryska schackförbundet arrangerar Tal Memorial så har man råd med ett professionellt team med flera kameror och en producent som styr det hela på ett sätt som kan jämföras med produktioner på de stora tv-bolagen. Sådant är man inte precis bortskämd med i schacksammanhang.

Arrangörerna i Moskva har välpumpade ekonomiska muskler, men det finns brister i sändningen på internet som tyder på att producenten inte är en schackspelare. Liksom grannen Stellan följde jag den inledande blixtturneringen via kamerorna i spellokalen. Vi irriterade oss över att producenten ibland övergav partierna och i stället visade oerhört ointressanta publikbilder. Det liknade stillbilder alltmedan det utfördes drag på brädet som vi tusen gånger hellre hade sett. Dålig schackkänsla.

Det är förståeligt att det talas ryska i kommentatorrummet, men lyckligtvis tvingas man delvis övergå till engelska när Magnus Carlsen, Vishy Anand, Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura dyker upp efter partierna. När Anand och Dmitrij Andrejkin visade sitt parti idag kunde vi se att tolken viskade översättningen av Andrejkins ryskspråkiga analys i Anands öra. Varför inte ge den översättningen i mikrofonen? Obegripligt. Det rör sig ju inte om statshemligheter. Med små medel kunde allt ha blivit så mycket bättre.

Idén att inte ha några åskådarplatser i anslutning till själva spellokalen tycker jag är ett mycket bra beslut. För oss som brukar spela schack i källarlokaler kan det kännas upplyftande att spela ovan jord under kristallkronor, men för arrangörer av stormästarturneringar finns det inte någon bra anledning att lägga stora summor på den avdelningen. Under Sigemanturneringen var publiksnittet i den eleganta Spegelsalen ungefär tre, och då har jag nog tagit i i överkant. Bättre då att som i Moskva förmedla ansiktsuttryck och kroppsspråk genom kameraögon. Däremot finns det all anledning att ordna ett mysigt kommentatorrum med bra servering och möjlighet till socialt umgänge. Någon som överväger att visa ett eller annat parti från VM-matchen Anand-Carlsen i krogmiljö med bra kommentatorer och naturligtvis direktsändning på internet? Då skulle jag vilja preliminärboka ett bord, och jag får säkert med några kompisar.

Sådär, slut på utvikningen. Idag var det skoj att se Boris Gelfands kroppsspråk när han hade fått upp diagramställningen. Han såg verkligen ut som en vinnare. Mer sånt på internet!

Fabiano Caruana – Boris Gelfand
Svart drar


32...Se2! 33.Sh1
Efter 33.Lxe2 Dxf2 34.Kb1 d3! (inte 34...Dxg3? 35.Df7! med remi) 35.Lxd3 Dxg3 är vit förlorad. 33...d3+ 34.Kd1
Även 34.Kb1 besvaras starkt med 34...Df3.
34...Df3 35.Lxc5 Dxf1+ 36.Kd2


36...Sf4
Svart har ett avgörande angrepp, snabbast genomfört med 36...Sc3!, till exempel 37.Sg3 Sb1+ 38.Ke3 Df4+ 39.Kxd3 Dd2 matt.
37.Sg3 Dg2+ 38.Kc1 Dxg3 39.Kb1 Se2 40.Df7 De1+ 41.Ka2


41...Sc3+! 42.uppg.
42.bxc3 kan besvaras med 42...Dd2+ 43.Kb1 Dc2+ 44.Ka1 Dxc3+ 45.Ka2 Dxc5.

Nakamura berättade att han inför dagens parti mot Vladimir Kramnik hade läst om Michail Tal i Garri Kasparovs ”My great predecessors”. Hikaru hade en förhoppning om att han skulle få chansen att offra damen i Tals efterföljd, men den chansen dök inte upp. Han kom sämre ut ur öppningen, men i mittspelet spelade Kramnik dåligt och partiet vände. Kramnik förlorade åter.

Övriga tre partier slutade med remier. I efteranalysen fick jag intrycket att Dmitrij Andrejkin hade sett mer än Vishy Anand, som verkade lättad över resultatet. Andrejkin skulle göra 18 drag på tio minuter och släppte då greppet. Sergej Karjakin pressade Magnus Carlsen, men partiet höll sig inom remigränsen och avslutades med dragupprepning. Alexander Morozevitj spelade upp en bekväm ställning mot Sjachrijar Mamedjarov men tog stora risker i sina försök att pressa fram något, och fick till slut vara tacksam för den delade poängen.

Rond 2
Karjakin - Carlsen remi
Morozevitj - Mamedjarov remi
Kramnik - Nakamura 0-1
Caruana - Gelfand 0-1
Andrejkin - Anand remi

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter två ronder:
Sjachrijar Mamedjarov, Magnus Carlsen och Boris Gelfand 1,5; Dmitrij Andrejkin, Hikaru Nakamura, Sergej Karjakin, Fabiano Caruana och Alexander Morozevitj 1; Vishy Anand 0,5; Vladimir Kramnik 0 poäng.

Rond 3
Carlsen - Caruana
Anand - Morozevitj
Gelfand - Andrejkin
Nakamura - Karjakin
Mamedjarov – Kramnik


Magnus Carlsens pappa Henrik och sekundant Peter Heine Nielsen. Foto: russiachess.org

* * * * *

Nils Grandelius vann idag i Golden Sands och med 4 poäng på fem ronder har han åter spelat sig in i direktsändningen. Imorgon har han vit mot David Paravjan, en obetitlad ryss.