söndag 23 juni 2013

Tal Memorial – rond 9

Ettan Boris Gelfand, tvåan Magnus Carlsen och trean Fabiano Caruana. Foto: russiachess.org

I morgon fyller Boris Gelfand 45 år. Firandet började idag med förstaplatsen i Tal Memorial: ”Min bästa turnering på många år.” Vad gäller åldern så är Gelfand den äldste bland världens sextio högst rankade spelare. Han tycktes inte lida av några ålderskrämpor i Moskva. Det blev tre vinster och sex remier och en välförtjänt turneringsseger.

I slutronden spelade Gelfand en solid remi med Vladimir Kramnik. Med de särskiljningsbestämmelser som gällde kunde Magnus Carlsen då vinna turneringen om han lyckades besegra Sjachrijar Mamedjarov. Och nog försökte Magnus: ”Jag letade efter möjligheter att komplicera spelet, men de var farligare för svart än för vit. Jag hade tur som överlevde.” Här ett kritiskt skede i partiet. Spelarnas kommentarer är från presskonferenserna.

Sjachrijar Mamedjarov – Magnus Carlsen
Vit drar


14.Tb1!
Carlsen: ”Jag underskattade bondeoffret.”
14...exd4 15.cxd4 Lxd4 16.Dxb7


Gelfand hade avslutat sitt parti och ombads att bedöma den här ställningen: ”Där skulle jag vilja ha vit.” Efter dambyte har vit bra kompensation för bonden. Carlsen valde att leva farligt.
16...Df5? 17.Kg2?
Det naturliga alternativet, men här fanns vinsten med 17.Lb2!, till exempel 17...Lxb2 18.Dxa8 Sd7 19.Dxc6 eller 17...Lb6 18.Le4! Dxf2+ 19.Kh1 Sd7 20.Dxd7 Tad8 21.Dh3.
17...Sa6 18.Lh6 Sc5


19.Dxe7
Bättre är 19.Dxc6 Tac8 20.Dd5 Dxd5 21.cxd5 med ett starkt löparpar. Carlsen lyckades till slut bärga en halv poäng.

Fabiano Caruana kom trea efter särskiljning efter att ha klarat av de problem som dök upp mot Dmitrij Andrejkin. Caruana förklarade att han var illa ute i flera partier i Moskva. Det verkade som om Gelfand var den ende spelaren i turneringen som var nöjd med sitt spel. Sergej Karjakin och Vishy Anand var invecklade i en redig batalj i Najdorfvarianten i Sicilianskt, som slutade remi. Det här var Anands sista turnering inför VM-matchen i november. Han tänker uppenbarligen vila sig i form. Det senaste halvåret har han annars försökt spela sig i form – utan att lyckas.

Efter att ha slagit världsmästaren i sjätte ronden avslutade Hikaru Nakamura med tre förluster. Det kändes som om dagens parti mot Alexander Morozevitj kunde sluta hur som helst, men det var Nakamura som gjorde det sista felet.

Rond 9
Nakamura - Morozevitj 0-1
Mamedjarov - Carlsen remi
Kramnik - Gelfand remi
Karjakin - Anand remi
Caruana - Andrejkin remi

Partierna genomspelbara.

Slutställningen:
Boris Gelfand 6; Magnus Carlsen 5,5; Fabiano Caruana, Sjachrijar Mamedjarov och Dmitrij Andrejkin 5; Hikaru Nakamura 4,5; Sergej Karjakin 4; Alexander Morozevitj och Vishy Anand 3,5; Vladimir Kramnik 3 poäng.

* * * * *

I Lublin gick Daniel Semcesen ur en dragupprepning mot Kirill Stupak, men när Stupak insisterade så fanns det ingen god anledning att rata remin. Daniel slutade på en fin tredjeplats och belönades med en bra bunt elopoäng. Nästa chans att hösta in mer av det slaget dyker upp i Vismaturneringen i Växjö, som börjar på onsdag.

Efter fem ronder i Oslo delar Tiger Hillarp Persson ledningen med Mark Hebden och Aryan Tari på 4,5 poäng.