torsdag 13 juni 2013

Smart drag av Vladimir Kramnik?

Magnus Carlsen med Schack-Oscar. Foto: russiachess.org

Före gårdagens inledande blixtturnering i Tal Memorial tilldelades Magnus Carlsen utmärkelsen Schack-Oscar, och det var för femte året i rad. I tacktalet förklarade han öppenhjärtigt: ”Det är välförtjänt.” Och så är det ju. Inget att knussla med.

Sedan blev det blixt och där fick Carlsen nöja sig med femtio vinstprocent. Förlusten mot Alexander Morozevitj kan väl betraktas som onödig. I ett läge var det dragupprepning och Carlsen kunde ha krävt remi. Han blev övermodig, fortsatte och när han hade bäddat för en promovering svarade Moro med ett avgörande matthot. Blixtpartierna genomspelbara (en del är inte kompletta).

Nu blev det Hikaru Nakamura som tog hem förstapriset på 5 000 euro och fick möjlighet att välja startnummer först av alla. De fem främsta i blixtturneringen förväntades nog välja startnummer 1-5 för att få fem vita partier och fyra svarta. Men Vladimir Kramnik, trea i blixtturneringen, valde startnumer 7. När det var Carlsens tur att välja så tvekade han inte att välja startnummer 4. Därigenom hade han försäkrat sig om att spela vit mot Kramnik i första ronden. Dagens toppmöte är alltså mellan turneringens två högst rankade spelare.

Så varför valde Kramnik fem svartpartier mot fyra vita? Jo, det fanns faktiskt en välgrundad tanke bakom det. I särskiljningsbestämmelserna i Tal Memorial kommer antalet svartpartier i första hand. Om Kramnik spelar remi mot Carlsen idag (eller vinner) så har ryssen ett matematiskt sett bättre utgångsläge än sin främste konkurrent. Efter dagens rond kan vi avgöra om Kramnik gjorde ett smart drag i valet av startnummer.

Dmitrij Andrejkin kom sexa i blixten och tog startnummer 1 med glädje. Han inleder sålunda med två vitpartier. Parningen i rond 1 framgår i anslutning till direktsändningslänken i den oumbärliga högerspalten. Rondstart om lite drygt en timme.


Boris Spassky var hedersgäst vid invigningen av Tal Memorial och följde blixtturneringen sittande framför monitorer. Ryska schackförbundet har med tillfredsställelse meddelat att Spassky inte längre representerar franska schackförbundet utan det ryska. Fide-kortet. Foto: russiachess.org