fredag 28 juni 2013

Vismaturneringen i Växjö – rond 4 och 5

Det slog gnistor om partiet mellan Jonny Hector och Vilka Sipilä. Foto: Birgitta Rydztröm

Med tanke på turneringens förlopp kändes det som något av ett finalmöte när Jonny Hector och Vilka Sipilä drabbade samman i femte ronden, och man kunde förutse att det skulle bli ett hett möte. Det mest sannolika resultatet i mittspelet var väl inte remi, men det var så det slutade. Annars är det en anmärkningsvärt låg remiprocent i GM-turneringen så här långt. I tre av de fem spelade ronderna har det varit idel vinstpartier.

I dag kom Victor Nithander in i kommentatorrummet och visade sitt fina vinstparti mot Normunds Miezis i direktsändningen. Mer sånt.

Victor Nithander – Normunds Miezis
Vit drar


Som Stellan påpekade kunde Victor ha spelat 42.Le3 och kört hem slutspelet. Men det finns en mer spektakulär taktisk lösning.
42.Tcc7! Lg7
42...Sxc7 faller på 43.e6+ Kg8 47.Dg2+ med matt.
43.Txg7! Sxg7


44.Txg7! Kxg7 45.e6+ Kh6
På 45...Kf8 följer 46.Lc5+ med samma resultat.
46.Lg7+ Kh5 47.De2+


47...uppg.
Det är matt i två.

Oförändrat i toppen: Hector leder en halva före Sipilä, 4,5 respektive 4 poäng.

I IM-turnering A är Linus Johansson ensam i topp på 4 poäng. I IM-turnering B har Vijayalakshmi Subbaraman fått sällskap i ledningen av Anton Frisk Kockum och Theodor Kenneskog på 4 poäng. En partiställning från den senare gruppen:

Carl Cederstam-Barsk – Theodor Kenneskog
Vit drar


Vits bästa chans är att göra – ingenting. Han kan låta kungen pendla mellan h1 och g1 och avvakta.
47.Tf2? Dg5+! 48.uppg.
Efter 48.Dxg5 Txe1 blir det ju matt.

* * * * *

Två partier, två tornslutspel, två remier. Det är en sammanfattning av första hälften av snabbschackmatchen mellan Magnus Carlsen och Borki Predojevic i Stavanger.

I morgon är det dags för semifinalerna i Genève Masters: Nakamura-Kramnik och Mamedjarov-Bacrot. Det kommer Ingemar att berätta mer om.