onsdag 12 juni 2013

Tal Memorial – blixtturneringen

Under Tal Memorial i Moskva har Magnus Carlsen liksom vid kandidatturneringen tidigare i år (bilden) Peter Heine Nielsen vid sin sida. Foto: london2013.fide.com

I kväll är det dags för invigningen i Tal Memorial i Moskva. I samband med den arrangeras en blixtturnering där slutresultatet bestämmer i vilken ordning de tio deltagarna ska få välja startnummer i huvudturneringen. De fem främsta i blixten förväntas välja startnummer 1-5 för att försäkra sig om fem vitpartier när allvaret börjar. (Blixtturneringen direktsänds.)

På sin blogg berättar Magnus Carlsen att han är glad att Peter Heine Nielsen finns med som sekundant i Moskva liksom i kandidatturneringen i London. Peter Heine bor numera med sin käresta Viktorija Cmilyte i Palanga, en kuststad i Litauen. Vi håller kontakten och då handlar det om boken om kandidatsemifinalen Spasskij-Larsen, Malmö 1968. Som jag tidigare berättat har Peter Heine kommenterat de åtta matchpartierna mycket utförligt och nu håller vi på med finjusteringar. Det går framåt sakta men säkert. Grannen Stellan hjälper till med finjusteringarna. Det här kommer att bli väldigt bra, jag lovar.

Vad gäller Tal Memorial så är åtminstone startordningen för kvällens blixtturnering klar. Det är spelarnas rankingtal den 1 juni som ligger till grund för den:

1. Magnus Carlsen (2864)
2. Vladimir Kramnik (2803)
3. Vishy Anand (2786)
4. Hikaru Nakamura (2784)
5. Sergej Karjakin (2782)
6. Fabiano Caruana (2774)
7. Alexander Morozevitj (2760)
8. Boris Gelfand (2755)
9. Shachrijar Mamedjarov (2753)
10. Dmitrij Andrejkin (2713)

Tal Memorial kommer självfallet att hårdbevakas här på bloggen. Vi är klara för ett nytt spännande avsnitt i The Magnus Carlsen Show.