onsdag 19 juni 2013

Tal Memorial – rond 6

Hikaru Nakamura vann igen, idag mot Vishy Anand. Foto: russiachess.org

INGEMAR JOHANSSON:
Hikaru Nakamura tycks vara i en sällan skådad form. Idag vann han mot världsmästaren själv, Vishy Anand. Det blev ett spanskt parti med Smyslovs gamla specialitet: 3...g6. I mittspelet underskattade Vishy svarts chanser och efter dambyte råkade han in i ett svårt springarslutspel. På presskonferensen förklarade vinnaren hemligheterna i partiets slutfas:

Vishy Anand – Hikaru Nakamura
Vit drar


30.Kh2?!
"Förmodligen det avgörande misstaget. 30.Kh1 är bättre. Det kan följa 30...Ke7 (om 30...Sxf3 så 31.Sc4 och vit borde ha remichanser) 31.Sc8+ och springaren hamnar i klistret på damflygeln, t.ex. 31...Kd7 32.Sxb6+ Kc7 och om nu 33.f4 så 33...Sd3 34.Sc4 Sxf4 med besvärlig ställning för vit, men det kan ändå finnas vissa remichanser.”
30...Ke7 31.Sc8+ Kd7 32.Sxb6+ Kc7 33.f4


33...Sf3+ 34.Kg2 Sd2
Här föreslogs 34...Se1+ på presskonferensen. Hikaru skrattade och sa: "Ja, den varianten! Men jag var alldeles för inriktad på att vinna vackert." Och så tillade han: "Men mitt drag vinner också."
35.Sa8+ Kb7 36.d6 Kc6 37.Sc7 Kxd6 38.Sb5+ Kd5 39.Kg3 Kc4 40.Sd6+ Kxc3 41.Sxf7 c4


Ungefär här var det ett våldsamt flamsande i panelen, och det gick knappt att uppfatta Hikarus kommentarer. Ganska oprofessionellt, måste jag tycka. Till slut lyckades han i alla fall visa en trevlig variant.
42.f5
Den här nämligen: "Om 42.Sd6 så 42...Kd3 43.f5 c3 44.f6 c2 45.f7 c1D 46.f8D Dg1+ 47.Kh4 Dh2+ 48.Kg4 Dg2+ 49.Kh4 Sf3+.”

Analysdiagram

42...Kd4 43.Sd6 Ke5 44.Sb5 Kxf5 45.f3 h5


46.uppg.

Övriga fyra partier slutade remi, men det var ganska roliga remier. Så erbjöd t.ex. partiet mellan Fabiano Caruana och Vladimir Kramnik vid pass drag 25 en anblick som inte tycktes vara av denna världen. Det var resultatet av att italienaren valde en ovanlig variant mot Kramniks spanska berlinmur, där exvärldsmästaren fick bruka mycket tid på att hitta rätt i varianterna. Men det gjorde han och snart tog man remi genom dragupprepning. Partiet mellan Boris Gelfand och Magnus Carlsen var nog dagens på ytan minst dramatiska, men naturligtvis kan konnässörerna där finna åtskilliga finesser. Större spänning var det mellan Alexander Morozevitj och Sergej Karjakin och det såg länge ut som om Moro skulle ta sin första seger i turneringen. Han behandlade den nimzoindiska öppningen synnerligen originellt och förvaltade sin fördel ända in i slutspelet, där han var bonde över. Men Karjakin skötte försvaret utomordentligt och bärgade remin efter jämnt 100 drag. Sjachrijar Mamedjarov utjämnade som svart tämligen enkelt mot Dmitrij Andrejkin, men väl optimistiskt spel från hans sida medförde att årets ryske mästare efterhand fick en smärre fördel. Remin fanns emellertid hela tiderna inom marginalerna och man enades om den strax efter att tidsnöden var över.

Rond 6
Vishy Anand – Hikaru Nakamura 0-1
Dmitrij Andrejkin – Sjachrijar Mamedarov remi
Fabiano Caruana – Vladimir Kramnik remi
Boris Gelfand – Magnus Carlsen remi
Alexander Morozevitj – Sergej Karjakin remi

Partierna genomspelbara.

Ställningen efter sex ronder:
1) Hikaru Nakamura 4,5; 2) Boris Gelfand 4; 3-4) Sjachrijar Mamedjarov, Magnus Carlsen 3,5: 5-6) Dmitrij Andrejkin, Fabiano Caruana 3; 7) Sergej Karjakin 2,5; 8-10) Vishy Anand, Vladimir Kramnik, Alexander Morozevitj 2 poäng.

Imorgon är det fridag.

Rond 7 (fredag)
Magnus Carlsen – Alexander Morozevitj
Hikaru Nakamura – Boris Gelfand
Sjachrijar Mamedyarov – Vishy Anand
Vladimir Kramnik – Dmitrij Andrejkin
Sergej Karjakin – Fabiano Caruana

* * * * *


Daniel Semcesen besegrade Monika Socko i tredje ronden i Lublin. Foto: szachy.lublin.pl

Daniel Semcesen spelar med i en GM-turnering i Lublin. Efter fem ronder delar han ledningen med tre andra spelare på 3,5 poäng. De nödvändiga länkarna för att följa turneringen finns i den oumbärliga högerspalten under Direktsändningar, Aktuella turneringar och Aktuella partier. Imorgon möter Daniel veteranen Oleg Romanishin.

* * * * *


Håkan Willard och hans Schack mat. Foto: LG

LG: Idag intog jag lunch på restaurang Schack mat i Lund. Det hade väl varit snudd på tjänstefel att inte åka in och besöka det stället, som ligger på Allhelgona Kyrkogata alldeles vid Allhelgonakyrkan. Jag har tidigare berättat om Håkan Willards nyöppnade restaurang här.

Det blev ett av de tre alternativen av dagens lunch: en god kalvfrikassé med nypotatis till ett pris som ingen restaurang i Malmö kan konkurrera med. Jag var förmodligen den ende schackspelaren där, om jag räknar bort krögaren själv. På väggarna hänger schackbilder, bland annat en som jag inte har sett förut på en tioårig Bobby Fischer. Där fanns en skärm som visade de pågående partierna i Tal Memorial. Inriktningen är helt klar.

Håkan hade inte förväntat att schackspelarna skulle bära upp verksamheten, men hade hoppats på ett betydligt större intresse från den gruppen. Och visst hade det varit trevligt att vara omgiven av schackspelare när jag nu avnjöt lunchen. Kan bara hoppas att fler upptäcker att det finns ett ställe där man kan beställa in kaffe eller en fatöl eller till och med en matbit och spela schack under gemytliga former. Initiativ som detta måste uppmuntras. Att ha blixtturneringar varje kväll är nog en alltför ambitiös idé; bättre då att välja en bestämd kväll i veckan. Håkan är säkert öppen för förslag på hur det skulle kunna fungera. Besök Schack mat!