måndag 29 juli 2013

Besvikelser i Politiken Cup

Topprankade Ivan Cheparinov pressades av Växjöjunioren Tom Rydström. Foto: politikencup.dk

Efter remin mot en norsk junior i andra ronden i Helsingör verkade Nils Grandelius lika besviken som jag skulle ha varit efter tre förluster på raken. Han talade om att det skulle krävas den ena vinsten efter den andra för om möjligt reparera skadan. Grannen Stellan kom med tröstande ord, han har ju större erfarenheter av delade poäng än Nils någonsin kommer att få. Så nu är Nils i färd med kompensationsarbetet. Det blev en vacker punkt i dagens parti.

Nils Grandelius – David Bekker-Jensen
Vit drar


29.Txf7! Dg1+
29...Kxf7 bemöts ju med 30.Dxg6+ Kf8 31.Lh6 matt.
30.Tf1 Dg3 31.De6+ uppg.

Det är möjligt att skenet bedrar, men Nils verkade faktiskt mer besviken än Tom Rydström, och han hade verkligen anledning att vara förkrossad. Om jag hade varit i hans kläder efter andra ronden hade jag förmodligen suttit och gråtit i någon vrå för att sedan skriva ett inlägg här på bloggen som drupit av självömkan. Tom satt med följande ställning som svart mot topprankade GM Ivan Cheparinov:

Ivan Cheparinov – Tom Rydström
Svart drar


Båda spelarna levde på den halva minut som de fick efter varje drag. Cheparinov gjorde ett par drag när han hade två sekunder kvar. Han var riktigt illa ute.
64...Sf8?
Här fanns en viktig bondevinst: 64...Lf2 65.g4 Lh4 och svart står på vinst. Men svart har fortfarande initiativet efter partidraget.
65.Ke2 Sd7 66.Tb3 La7 67.Lg2


67...e4!?
Tufft spelat och man börjar förstå syftet med springarmanövern.
68.Tb1 e3!?
En härligt karsk attityd mitt i den ömsesidiga tidsnöden.
69.Lxe3 Tc2+ 70.Ld2 Se5 71.Kd1 Ta2 72.Lf1


72...Sf3?!
Det är naturligt att hota en pjäs när tiden håller på att rinna ut, men här börjar det gå lite snett. Jämvikten upprätthålls med exempelvis 72...Ld4.
73.Lf4 Tf2?!
Ett nytt pjäshot men nu ger det Cheparinov chansen att ta över föreställningen.
74.Ld3! Kd7
Eller 74...Se5 75.Le2 med idén Tc1.
75.Le2?!
Bättre är 75.Tc1 med idén Tc6.


Rydström ägnade mer uppmärksamhet åt ställningen än åt klockan och förlorade på tid. Efter 75...Sd4 lutar det åt remi.

Efter fyra ronder är det nio spelare med full pott.

I Helsingör passade jag på att fråga veteranvärldsmästaren Jens Kristiansen varför han inte var med i lag-EM i Dresden. Svaret var inte ett dugg överraskande. Det berodde på den sanslöst tidiga rondstarten klockan 9.30. Han tänker för övrigt försvara sin VM-titel vid veteran-VM i Opatija, Kroatien i november. Lägg märke till att det är ett seriöst mästerskap med rondstart klockan 16! Tyvärr sammanfaller det med Malta Open, där jag tänker vara med. Men liksom Jens ämnar jag delta i veteran-NM på sköna Bornholm i september. Det finns länkar till dessa och andra turneringar i den oumbärliga högerspalten under Kommande turneringar.

Jens berättade att han tänkte försöka locka med Jan Timman i veteran-VM. Det var innan de hade lottats samman i dagens rond. Nu kom efteranalysen nog att handla om mer än den remi som de producerade.

* * * * *

Efter gårdagens bortsättning och förlust i dam-EM i Belgrad vann Pia Cramling i sjunde ronden, och har fortfarande en god chans att komma med bland de fjorton som kvalificerar sig till världscupen. Axel Smith rapporterar från dam-EM på schack.se.

Partierna genomspelbara.